Anul 2009 a fost unul de coşmar pentru agenţii economici care s-au văzut nevoiţi să-şi închidă afacerile, iar angajaţii să se prezinte la birourile forţei de muncă pentru a putea intra în perioada de şomaj. Numărul şomerilor atins anul trecut a depăşit orice aşteptări, fiind mai mare cu peste 100% faţă de cel din 2008.
„Din anul 2002 nu am mai fost puşi în situaţia de a înregistra un număr de peste 14 mii de şomeri. Cu toate acestea putem spune că Aradul nu se număr printre judeţele cele mai afectate din acest punct de vedere. Potrivit ultimei raportări, cea de la finele lui decembrie, rata şomajului din judeţul nostru – 6,8 procente, se situa sub media naţională de 7,8 procente”, a explicat Horia Ocolicean, director coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad.
Pe grupe de vârste cei mai mulţi şomeri au fost înregistraţi la categoria peste 45 de ani – 5.723, în timp ce la capitolul sub 25 de ani figurează un număr de 1.834 de persoane fără un loc de muncă.
Situaţia pe judeţ
Din totalul de 14.591 de şomeri, peste 7.700 au fost înregistraţi în mediul urban, restul provenind din mediul rural. Dintre oraşele judeţului cu un număr mai mare de şomeri s-au remarcat: Pecica – 619, Sântana – 484 şi Chişineu – Criş – 410. La polul celălalt a fost Pâncota cu doar 177 de şomeri. În topul din mediul rural lider este Moneasa cu 310 şomeri, iar cel mai bine se află Şiştarovăţ cu doar cinci şomeri înregistraţi.
În ceea ce priveşte angajările, peste cinci mii de arădeni şi-au găsit o slujbă în anul ce s-a încheiat, dintre aceştia cei mai mulţi fiind angajaţi pe posturi ce nu necesită studii superioare.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!