ARAD. Începerea noului an şcolar a determinat organele abilitate să tragă linie şi să evidenţieze… minusurile. Pentru a şti exact care este situaţia din învăţământ, cine pune în pericol bunul mers al actului educaţional şi pentru a stabili ce este de făcut, la Prefectură a fost depus un raport „privind infracţiunile comise în mediul şcolar preuniversitar în anul şcolar 2013/2014”.
Care sunt probelemele esenţiale? În judeţ sunt multe unităţi de învăţământ fără nici o formă de pază.
Au fost găsiţi prin baruri, în loc de sălile de clasă, sute de elevi, într-un singur an. În multe şcoli nu s-au respectat nici măcar normele din regulamentul intern. Cât despre infracţiuni… numărul acestora a fost mai mic decât în anul şcolar precedent.
Totuşi, în acest raport de final de an şi debut de nou an şcolar, apare o noutate absolută: drogurile! Ce-i drept, un singur caz, dar situaţia nu a mai fost raportată niciodată până acum
„În prezent, 129 unităţi de învăţământ preuniversitar nu au nici un fel de formă de pază, din acestea 82 fiind grădiniţe, diferenţa de 47 reprezentând corpuri de clădiri în care au loc ore, dar sunt în alte locaţii decât sediul unităţii şcolare şi – izolat – şcoli din mediul rural unde nu funcţionează mai mult de 4 clase.
Au fost transmise 96 informări către instituţiile abilitate cu privire la deficienţele constatate pe linia respectării prevederilor Legii 333/2003. Faţă de situaţia de la deschiderea anului şcolar, au fost montate 24 de camere de supraveghere (de la 171 la 195), atât în mediul urban, cât şi mediul rural (de exemplu Şcoala Generală „Ilarion Felea” din municipiul Arad, şcoala genereală din comuna Mişca)”, se precizează în raportul înaintat Prefecturii Arad de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad.
Chiulul…
Unul dintre efectele lipsei pazei în şcoli este… chiulul. „În anul şcolar 2013-2014, la nivelul judeţului au fost desfăşurate 264 acţiuni pentru prevenirea şi combaterea absenteismului şcolar, în urma cărora au fost depistaţi 386 de elevi care absentau de la orele de curs”, se precizează în raport.
Oamenii legii au făcut demersuri şi pentru a determina creşterea implicării părinţilor în viaţa şcolară şi extraşcolară a copiilor lor. „Au fost organizate 1.035 de activităţi preventive, atât la orele de curs, cât şi participări la sedinţe cu cadrele didactice şi părinţii”.
175 de patrule
Media zilnică a patrulelor care se află în zona adiacentă şcolilor este de 175, din care 66 în mediul urban şi 109 în mediul rural. Au fost aplicate 28 sancţiuni contravenţionale la Legea 61/1991 rep. (cu 11 mai multe faţă de anul şcolar precedent).
35 de infractori
„În perioada analizată, în unităţile de învăţământ şi zona adiacentă a acestora au fost comise 35 infracţiuni (33 în incinta şcolilor şi 2 în zona adiacentă), faţă de 42 infracţiuni în anul anterior. Rezultă astfel o scădere de 7 infracţiuni, respectiv -16,6%. Din totalul acestora, 31 s-au comis în mediul urban (22 în municipiul Arad, 7 Lipova, 1 Pâncota şi Chişineu Criş) şi 4 în mediul rural (câte una la Bonţeşti, Iratoş, Vinga şi Belotinţ); 22 fapte sunt cu autor cunoscut şi 13 cu autor necunoscut”, se precizează în raport.
Mai multe bătăi
Chiar dacă, per total, numărul infracţiunilor a scăzut faţă de anul şcolar precedent, se constată o creştere a numărului infracţiunilor mai grave… Concret, s-au înregistrat 15 infracţiuni de loviri sau alte violenţe, cu două mai multe faţă de anul şcolar 2012/2013; 16 furturi – cu trei mai multe ca în anul şcolar precedent, o vătămare corporală (anul precedent nu se înregistra niciuna) şi un caz în care a fost încălcată legea 143/2000 pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri! Trebuie menţionat că în anul şcolar precedent nu s-a raportat vreo infracţiune de acest gen.
Au fost, în schimb, mai puţine cazuri de ameninţare (doar unul faţă de trei câte au fost în 2012/2013) şi niciun caz de purtare abuzivă, abuz de încredere, fals, uz de fals, în condiţiile în care în anul şcolar precedent s-au înregistrat patru!
În plus, a mai fost înregistrat un caz de însuşire fără drept a bunului găsit. Anul şcolar precedent nu s-a întâmplat asta.
Şi elevi şi profesori
Din cele 22 infracţiuni cu autori cunoscuţi, 17 au fost comise de elevi (cu doi mai mulţi decât în 2012/2013), două de profesori (cu 11 mai puţini), şi alte două de persoane din afara şcolilor. În ceea ce priveşte victimele infracţiunilor săvârşite, 32 au fost elevi (cu 6 mai puţini), un singur profesor (în anul şcolar precedent au fost 2) şi 2 din afara şcolii (în anul şcolar precedent nu a fost niciunul).
Apeluri la 112
Din incinta şcolilor s-au efectuat şi apeluri la 112. „Subunităţile de poliţie au intervenit prompt pentru verificarea şi soluţionarea a 12 apeluri de urgenţă în care au fost semnalate incidente produse în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ”, subliniază oamenii legii.
Totodată, au fost efectuate 86 de controale în comun cu reprezentanţii inspectoratului şcolar pe linia aplicării regulamentelor interne, au fost întocmite 96 de informări privind neregulile constatate pe Legea 333/2003; au fost făcute 35 de analize de caz, împreună cu conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!