ARAD. O radiografie a pieței muncii arădene relevă, din nou, că în ultimii ani Aradul a ajuns să treacă de la situația de a nu putea genera suficiente locuri de muncă pentru a acoperi cererea, la situația total opusă de a nu găsi personal suficient pentru locurile de muncă disponibile. Așa se face că angajatorii au ajuns într-un impas în ceea ce privește angajările, că se apelează tot mai des la muncitori „din import”, în special din zonele non-UE, și că dezvoltarea companiilor din județ este oarecum stagnată dată fiind lipsa forței de muncă. Dezechilibrul de pe piața muncii s-a încercat a fi corectat chiar prin impunerea unui salariu minim pe anumite sectoare sau acordarea de facilități pe alte sectoare. Chiar și așa, cifrele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă vin să arate că o rată a șomajului mică nu înseamnă neapărat și o evoluție pe piața economică.
Ultimii trei ani, 2016-2019, au fost analizați în cadrul unui raport întocmit de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad și prezentat în ultima ședință a Colegiului Prefectural. Raportul subliniează încă de la început că în „Perioada 2016-2019 s-a remarcat pe piața muncii din județul Arad prin manifestarea următoarelor tendințe: scăderea constantă a numărului de șomeri și a ratei șomajului, numărul mare de locuri de muncă vacante anunțate de angajatori, numărul mic de persoane care au accesat locuri de munc vacante, datorită interesului scăzut pentru încadrarea pe piața muncii, atât a șomerilot, cât și a tinerilor absolvenți”. În fond, AJOFM Arad vine să confirme ceea ce angajatorii au tot anunțat pe diverse căi, cum că arădenii nu mai au interes să se angajeze pe piața muncii locală.
Statistica șomajului
În ceea ce privește situația statistică a șomajului din Arad, stocul final de persoane a scăzut de la 4,948 persoane la finele lunii octombrie 2016, la 3.193 la sfârșitul luni octombrie 2019. Procentul, rata șomajului a ajuns la 1,49%, „județul Arad clasându-se în permanență în ultimii ani pe primele locuri între județele cu cea mai scăzută rată a șomajului”. Cât despre impactul măsurilor activite pe care le-a desfășurat Agenția de Ocupare, în primele zece luni ale anului peste 8 mii de persoane au fost cuprinse în măsuri active, iar ocupate au fost 2.736 de persoane. Referitor la persoanele încadrate ca urmare a acordării de subvenții angajatorilor, AJOFM Arad a comunicat că s-au angajat: 61 de absolvenți, 84 de tineri NEET’s, 443 șomeri în vârstă de peste 45 de ani, 8 persoane care mai au 5 ani până la pensie, dar și 2 susținători unici ai familiilor monoparentale. Pe de altă parte, AJOFM a mai facilitat și acordarea a 28 de prime de activare pentru șomerii neindemnizați, 6 prime de inserție pentru absolvenți și 8 prime de relocare.
„Numărul locurilor de muncă vacante anunțate la AJPOFM Arad a crescut în anul 2019 la peste 2.500, iar în prezent numărul acestora este de aproximativ 1.500.Județul s-a situat la nivel național în majoritatea lunilor din anul 2019 pe primele locuri între județele cu cele mai multe locuri de muncă disponibile. Făcând o analiză a acestor oferte de angajare, putem spune că cele mai multe slujbe sunt dispinbile în domenii precum: industria auto, industria textilă și vânzări”, a mai punctat directorul AFOM Arad, Marinel Henteș.
Ce se poate face?
Pentru a găsi o soluție a situație de criză creată, AJOFM Arad s-a implicat într-o serie de proiecte cu finanțare europeană, toate având ca scop final o mai bună ocupare. Agenții economici și instituțiile de învățământ au fost implicate ca actori principali în aceste demersuri. „AJOFM Arad implementează la nivel județean șapte proiecte finanțate din POCU, al căror beneficiar este Agenția, respectiv: INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare, UNIT 2 RMPD – Ucenicie și stagii pentru tinerii NEET’s din regiunile mai puțin devzvoltate, UNIT 4 RMPD – Ucenicie și stagii pentru șomerii non – NEET’s din regiunile mai puțin dezvoltate, PROACCES RMPD ALTERNATIV 2014-2021 – Stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri, ACTIMOB 2 RMPD ALTERNATIV – activvare și mobilitate tineri NEET’s, PROACCES 2 – stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri și inactivi, UNIT 5 RMD și RMPD – ucencie și stagii pentru șomerii non- NEET din regiunile mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate”, a transmis Marinel Henteș, director executiv AJOFM Arad.
Obiective pentru viitor
AJOFM Arad și-a propus ca în perioada următoare să crească gradul de ocupare a forței de muncă, să investească mai mult în profesionalismul Serviciului Public de Ocupare prin formarea continuă a personalului din instituție, dar și să dezvolte colaborarea cu alte instituții, ONG, patronate, sindicate, agenți economici.
Trimite articolul
XAtâta timp cât angajatorii plătesc salariul minim pe economie, explicând că; ,,atâta vă dă statul”, cei care au posibilitatea se orientează în alte direcții.
Firmele care plătesc decent, nu duc lipsă de personal.
P. S. Cei care plătesc salariul minim, n-au decât să angajeze dintre cei 1000 care așteaptă la poartă! Părerea mea.
dublati salariile angajatilor,stimati patroni nemultumiti si veti vedea ca vin oamenii sa se angajeze la voi…Dar voi,doriti sa va presteze non stop daca se poate pe niste lefuri de mizerie de aprox 2 000 lei si chiar mai putin…PLATITI BINE daca vreti sa fiti slujiti,e simplu,nu e necesara gargara multipla cu nu stiu ce “UNIT ,POCU si INTESPO sau nISCAIVA NEETuri ,,..platiti bine ,ASTA E SOLUTIA CORECTA !…”O tara ca afara” asta inseamna,inclusiv sa castigi ca afara…!!! Sau aici nu va mai angajati cu propaganda voastra desantata ,sorosistilor ! “Romania normala”,de asemenea inseamna ca oamenii sa fie platiti bine astfel incat sa-si poata sustina problemele de familie si cheltuielile…Sau, aceste lozinci desantate se sustin doar cand e vorba de OBLIGATII,nu si de drepturi…
-
Salariu de 2000 lei, net ? Unde-i “PATRONUL”ala ? Iti da minimul pe economie si ajungi ca mine la 40 ani munciti sa ai pensie de 1000 lei !Nu iti dau mai mult degeaba ai studii, ai experienta, ei tot minimul iti dau. Ca au greutati, ca au taxe de platit, ca poate pe ciitor va di mai bine si iti vor da mai mult (inca nu am vazut asa ceva ba din contra au mai taiat din el sau ti-au taiat comisionul)
“PATRONI”se RAHAT !
Nu este deloc nefiresc ce se intamplat pe piata muncii.Foarte multi se orienteaza spre ofertele din alte tari.Salariile sunt mult mai mari si chiar daca subzistenta este mai scumpa,tot se poate trai mai decent decat in Romania.Unde lucreaza doua persoane(sot-sotie) chiar se pot face economii pentru scopuri personale.In Romania,esti nevoit sa te indatorezi chiar si pentru achizitionarea de produse mai putin scumpe(electricasnice de ex )Nemaivorbind despre alte aspecte:calitatea serviciilor medicale(pentru cei angajati cu acte),mai putine tensiuni sociale(oamenii au mai mult timp si posibilitati materiale sa se relaxeze) si alte aspecte de care va puteti convinge daca experimentati macar un an de activitate in exterior.
Da de unde,daca merg acum in zona industriala sunt cel putin 100 la portile firmelor:))))
eu ma angajez dak imi da salariu macar k in germania. si la timp.
cu o conditie. sa nu-mi deie de lucru.
adica doua: dak stric ceva sa nu platesc.
k se poate sa gresesc dak lucrez. nu?
Un lucru foarte ciudat este faptul ca sunt dispuși sa aducă oameni din Asia cărora sa le plătească pe lângă salariu mai mare și cazare, etc, cheltuielile cu aceștia ajungând mult mai mari decât cu cei din țara. Singura explicație este ca aceia sunt mult mai putini iar efortul cu ei pentru plata suplimentară se reflecta doar la câteva zeci de exemplu dar ipocrizia…. încă se mizează pe oameni disperați care nu-și permit sa stea nici o săptămâna fără venit și acela mic…
subzistenta este mai scumpa??????ce intelegi prin expresia asta?