ARAD. Potrivit Statutului Municipiului Arad – aşa cum acesta a fost adoptat în ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Municipal – „pe raza teritorială a Municipiului Arad se asigură una sau mai multe dintre următoarele forme de asistență medicală, după caz: asistență medicală profilactică și curativă; asistență medicală de urgență; asistență medicală de hemotransfuziologie, transfuzie sanguină sau alte servicii de asistență medicală și prestații autorizate conform legii.
Asistența medicală profilactică și curativă se realizează prin: cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, centre de diagnostic şi tratament, centre medicale, centre de sănătate, laboratoare, precum și prin alte unități sanitare publice şi private, după caz, dar şi prin unități sanitare publice şi private cu paturi. Asistența medicală de urgență se asigură prin unități specializate de urgență şi transport sanitar publice sau private, precum și prin structuri de primire a urgențelor,
organizate în acest scop.
„Municipiul Arad participă la finanțarea activităților de asistență de sănătate publică de la bugetul local, din venituri proprii, fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, contracte cu terții, după caz, potrivit legii” – se arată în documentul aprobat de aleşii locali municipali.
Spitale şi urgenţe
Statutul Municipiului Arad conţine şi o listă cu numărul și denumirea unităților prin care se asigură asistența medicală. Astfel, din rețeaua sanitară din Municipiul Arad fac parte 3 spitale: unul public (Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad) şi 2 private (Genesys Medical Clinic şi Laser System).
Şi în privinţa serviciilor de ambulanță ne împărţim între public și privat. Activitatea de urgență este asigurată de: *Serviciul de Ambulanță Județean Arad, cu 46 de ambulanțe şi serviciul UPU/SMURD din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență – în sistem public; *”Dr. Turcin” şi „Ambulanța Arad Vest” cu 3, respectiv 2 autosanitare, Centrul Medical Laser System cu 1 autosanitară şi punctele de lucru ale „Neuromed” şi „Rațional Transmed” cu 3, respectiv 2 autosanitare – în sistem privat.
Cabinete şi farmacii
În municipiul Arad funcţionează 56 de cabinete medicale școlare (învățământ preuniversitar), din care 50 de medicină generală şi 6 de stomatologie.
De asemenea, din reţeaua sanitară municipală mai fac parte: 373 de cabinete stomatologice (1 public, în cadrul UPU – SCJU şi 372 private), 102 cabinete ale medicilor de familie (exclusiv private) şi 294 de cabinete medicale de specialitate (exclusiv private).
În municipiul Arad sunt deschise 75 de farmacii private, în timp ce 2 (+3 puncte de lucru) funcţionează în sistem public.
Sursa: DSP
Potrivit Statutului Municipiului Arad, sursa acestor date o constituie Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, cifrele fiind valabile pe luna martie 2021.
Trimite articolul
Xde ce oare nu avem cabinete stomatologice care sa aiba contract cu casa de asigurari? Spun asta pt ca preturile sunt enorm de mari in tratamentele stomatologice.
Si asta e o problema pt parintii si bunicii nostri mai ales. De aici netrarea danturii duce la alte boli ( gastrointestinale etc si ele costisitoare pt pacient dar si pt stat. /asigurari, spitalizari etc/
Pensiile parintilor nostri sunt de mizerie dupa 35-40 de ani de munca si majoritatea batranilor nu isi pot face tratamente stomatologice ca raman fara bani de mancare si plata intretinerii locuintei. Noi tinerii ii ajutam dar la un moment dat suntem depasiti si noi de cheltuielile zilnice.
Intereseaza pe cineva din guvern sau parlamnet asa ceva? NUUUUUUUUU
Intereseaza doar scandalul Cațu-Orban-USR etc.
PS Părintii nostri spun ca asa ceva nu exista inainte de 89 cand toate tratamentele medicale deci si cele stomatologice erau gratuite !