ȘICULA. Aurel Radița, primarul Șiculei, este supărat rău pe consilierii locali și a pus gând rău consiliului. Mai precis, vrea să dizolve consiliul local în urma scandalului care a vizat licitația pășunilor din cele trei sate ale comunei Șicula. Totul a început luna trecută când, în urma unei ședințe a consiliului local, a fost aprobată o hotărâre care vizează închirierea pășunilor din localitate către crescătorii de animale. „Acest lucru a fost făcut an de an. De această dată, s-a hotărât închirierea pășunilor pe trei ani de zile, organizarea unor licitații pentru a primi un preț cât mai bun. Totul a decurs normal, iar la licitația pentru pășunea din Șicula s-au înscris patru crescători de animale, unul dintre ei fiind eliminat. De aici au început problemele”, spune Radița. După licitațiile care urmau să aducă în conturile primăriei 100.000 de euro anual a fost organizat un protest al crescătorilor mici de animale (unu sau două capete de vaci) față de închirierea pășunii. Totul în condițiile în care pășunea a fost închiriată în fiecare an. „Micii crescători au fost lăsați să pășuneze gratuit în fiecare an și așa urma să se întâmple și anul acesta”, punctează primarul din Șicula.
Hotărâre sub presiune
Odată cu protestul micilor crescători de animale, a fost organizată și o ședință extraordinară a consiliului local pentru a clarifica situația. „Sub presiunea celor 20-30 de oameni, consilierii au dovedit că nu au caracter și tărie să ia o decizie bună pentru comună și, printr-o hotărâre, au anulat vechea hotărâre de consiliu care viza aprobarea licitației pentru pășuni. Au anulat inclusiv licitațiile organizate deja, pe care marii crescători de animale le considerau câștigate și urmau să ceară subvenție în baza pășunii pe care au închiriat-o”, mai spune Radița.
Coloana vertebrală a consilierilor care pare a fi cam flexibilă a cedat în fața protestatarilor, spune Radiţa, aleșii locali hotărând să anuleze toată muncă depusă până atunci de aparatul primăriei și de participanții la licitație. Pe lângă faptul că administrația locală va fi privată de 100.000 de euro pe an, cât încasa din chirie, și marii crescători de animale au căzut victime în această situație, se spune. „Cum crescătorii nu pot dovedi că au posibilitatea de a pășuna animalele pe care le dețin în proprietate, aceștia nu vor primi subvențiile de la APIA, aceasta fiind o mare problemă pentru fermieri”, a anunțat Aurel Radița.
Fără ședințe
Primarul Șiculei este hotărât ca, într-un fel sau altul, să încerce dizolvarea consiliului local. „Am înțeles că unii dintre consilieri s-au hotărât deja să își prezinte demisiile. Voi avea o întâlnire cu ei și vreau să ascult și părerea lor referitor la ce s-a întâmplat. Și tot în această întâlnire le voi solicita să vină și cu proiecte de hotărâri. Dacă ei nu vin cu proiecte, nu voi mai convoca ședințele de consiliu, iar, după trei luni în care nu se țin ședințele, voi solicita dizolvarea consiliului local și alegeri noi. Nu se poate așa. Este cel mai slab consiliu local cu care lucrez de când sunt în administrație”, susține Radița.
Și sumele
Pășunile din satele aparținătoare Șiculei au fost foarte vânate de crescătorii de animale. În marea majoritate a suprafețelor, licitația a urcat până pe la 100 de euro pe hectar. Vârful licitației a fost pe pășunea din Gurba, unde s-a ajuns la 1.500 de euro pe hectar, iar cel mai mic preț a fost înregistrat pe Șicula, unde primăria urma să primească 60 de euro pe hectar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!