Tradiţiile se păstrează, pe cât posibil, în satul Cherelus, din comuna Şicula. O tradiţie veche din moşi strămoşi, după cum zic sătenii, este aceea ca în fiecare an o familie să dea paştele la toţi locuitorii. În acest an a fost rândul familiei primarului Aurel Radita. „În acest an eu sunt gazda acestui obicei vechi pe care încercăm să îl păstrăm şi astăzi”, ne-a spus Radita.
Obicei străvechi
Potrivit bătrânilor satului, acest obicei se pierde în negura timpului. „Această tradiţie este la noi în Chereluş de foarte mult timp şi a fost păstrată generaţie de generaţie”, a declarat Vasile Dehelean, un locuitor al Cherelusului. Obiceiul este respectat cu sfinţenie ca şi acum zeci, sute de ani: la casa familiei care oferă paştele sunt chemaţi toţi locuitorii satului. Vin preoţii din toată comuna, iar cel din Cherelus ţine o primă slujbă la familia care oferă paştele. Apoi cinci coşuri cu câte 11 prescuri şi 11 pâini, şapte farfurii cu şapte ouă fiecare şi un coş în care este aşezat un miel viu sunt duse la biserica. Aici urmează o nouă slujbă şi se înconjoară o dată lăcaşul de cult.
Între timp, mai multe văduve fac sute de gogoşi care sunt împărţiţi la cei prezenţi. „Este obligatoriu ca gogoşile să fie făcute numai de văduve”, ne-a atras atenţia una dintre femeile care asudau lângă cratiţele pline cu ulei încins.
Acasa la gazdă
După aceste manifestări, toată suflarea satului merge la casa celor care au dat paştele unde gazda oferă mâncare de post şi băutură.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!