Primarul comunei Şicula, Aurel Radiţa, a întocmit un al treilea proiect legislativ. Acesta vizează scăderea numărului de consilieri locali la toate primăriile din ţară şi scăderea numărului de consilieri judeţeni. Radiţa îşi motivează ideea susţinând că, la cele câteva zeci de mii de administraţii locale din ţară, dacă ar dispărea câte 4 consilieri locali sau judeţeni, s-ar face o economie la buget uriaşă. „Bugetul ar face o economie extraordinară dacă s-ar renunţa la câte patru consilieri din fiecare administraţie”, susţine iniţiatorul proiectului.
Vrea să „taie” consilieri
Potrivit lui Radiţa, comunele cu până la 1.500 de locuitori se pot descurca cu doar cinci consilieri locali în loc de nouă, cele cuprinse între 1.501 şi 3.000 ar putea supravieţui şi cu şapte consilieri, faţă de 11 câţi sunt acum. „Eu nu cred că ar fi o problemă dacă ar scădea numărul consilierilor. Dacă se doreşte cu adevărat dezvoltarea unei localităţi, nu este nevoie de majorităţi politice. La sate nu ajunge lupta dintre politicieni. În zona rurală, toată lumea se înţelege bine cu toată lumea”, susţine Radiţa. Mai mult, în proiectul de lege iniţiat de primarul Şiculei se menţionează faptul că şi consiliile judeţene ar trebui să renunţe la câte patru consilieri fiecare.
Cionca, deschis la iniţiative
Aurel Radiţa nu este la prima iniţiativă legislativă, ci are alte două la activ. Ambele au fost înmânate deputatului Iustin Cionca şi s-au bucurat de aprecierile politicianului. În ceea ce priveşte acest proiect, Cionca susţine că este deschis la orice iniţiativă, dar reformarea administraţiei trebuie gândită în detaliu. „În principiu, eu aş fi de acord că scăderea numărului de consilieri locali şi judeţeni. În acest sens, am putea întocmi chiar un proiect pe linie de partid. Doar că trebuie să fim atenţi unde şi cum poate fi aplicată o asemenea lege. Sunt de acord că localităţile de câteva sute de locuitori nu au nevoie de 11 consilieri, dar o comună mai mare sau chiar un oraş nu poate fi lipsit de consilieri. Cu cât scade numărul de consilieri, cu atât creşte puterea primarului. Şi puterea s-ar putea urca la cap”, susţine deputatul.
„Dacă numărul consilierilor ar scădea, s-ar face o economie uriaşă”, Aurel Radiţa
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!