Colegiul Național „Moise Nicoară” va fi gazda lui Radu Vancu, vineri, 7 iunie, de la ora 11. Scriitorul sibian le va povești elevilor și arădenilor curioși despre „Cantos”, al lui Ezra Pound.
„Prin Cantos, Pound a dat poemul epic al modernității, care închide în el lumea modernă în același fel în care Homer a închis în Iliada și Odiseea lumea greacă, Vergiliu în Eneida lumea romană, iar Dante în Divina Comedie creștinătatea latină. Pound este nu doar un simptom al epocii moderne, este și o radiografie a răului din atitudinea modernistă”, spune Horia-Roman Patapievici în „Introducere în modernismul lui Ezra Pound”.
Alături de Mircea Ivănescu, Radu Vancu este traducătorul operelor lui Pound, primul volum din colecție apărând în 2015 la editura Humanitas („Ezra Pound – Opere I. Poezii 1908-1920”, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, ediție de Horia-Roman Patapievici) . „Un om educat simte imediat frumusețea unei poezii. Performanța poeziei lui Pound e că a reușit să găsească frumusețea în toate variantele omenești ale frumuseții care au existat vreodată pe Pământ. Restaurarea paradisului înseamnă regăsirea frumuseții omenești în toate variantele ei. În modernism așa cum se întâmplă și astăzi de fapt în poezie, se încerca evacuarea umanului din poezie. Pound era pentru prezența umanului în poezie, ceea ce atunci era o erezie. Pound a umanizat profund poezia”, spune invitatul zilei de vineri, 7 iunie.
Radu Vancu
Coordonatorul secţiunii literare a revistei Timpulm acesta a tradus în română din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats (Editura Humanitas Fiction) şi John Berryman (Casa de editură Max Blecher). A publicat mai multe antologii literare pe diverse teme, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin ori Marius Chivu. A îngrijit ediţii din poezia lui Alexandru Macedonski şi Alexandru Muşina. De asemenea, a publicat mai multe volume de poezie, eseuri, proză. Face, totodată, parte din grupul civic „Vă vedem din Sibiu”, care protestează în tăcere de 543 de zile, în Sibiu, abordând „Sit-in”, o formă de acțiune ce presupune ca unul sau mai mulți oameni să ocupe un spațiu de protest pentru a promova schimbări politice și sociale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!