Începem o nouă serie de articole, de data aceasta despre orașele din județul Arad. Am exclus municipiul, despre care vom face un material separat. Vom încerca să aflăm care dintre orașele județului – Chișineu-Criș, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pecica, Pâncota, Sântana și Sebiș – este cel mai dezvoltat, luând în considerare mai multe aspecte: Infrastructură (străzi asfaltate, rețele de utilități), Servicii (magazine alimentare și nealimentare, cabinete medicale, unități bancare), Educație și cultură (unități de învățământ, case sau cămine culturale, biblioteci), sau investiții.
Am solicitat primăriilor celor nouă orașe să ne transmită date legate de subiectele menționate. Primul material va pune sub lupă infrastructura. Am solicitat primăriilor orașelor informații despre numărul de străzi, lungimea lor, lungimea străzilor asfaltate, a rețelelor de apă, canalizare și gaz, dar și numărul străzilor pe care există sistem de iluminat public. Să vedem, așadar, cine, cu ce se poate lăuda.
Chişineu şi Curtici
La Chișineu-Criș, oraș ce are în componență localitățile Chișineu-Criș și Nădab, cele 77 de străzi au o lungime de 45,4 de km. Dintre aceștia, 43 sunt asfaltați – 94.71%. Rețeaua de apă a orașului are o lungime de 95 de km, iar cea de canalizate 49,2. Orașul dispune și de rețea de gaz, ce are o lungime totală, conform primăriei, de 48,6 km. În ceea ce privește iluminatul stradal, reprezentanții Primăriei Orașului Chișineu-Criș arată că toate cele 77 de străzi dispun de acest serviciu.
Curticiul, fără alte localități în componență, are 75 de străzi cu o lungime totală de 62 de kilometri. Asfaltați sunt 38 de km, adică în jur de 61% din total. Pe partea de rețele de utilități, situația arată astfel: 47 de km de rețea de apă potabilă, 39 de km de rețea de canalizare și 56 de km de rețea de gaz. În ceea ce privește iluminatul stradal, acesta este prezent pe toate cele 75 de străzi ale orașului.
Ineu şi Lipova
Ineu, oraș ce are în componență localitățile Ineu și Mocrea, are pe raza unității administrativ-teritoriale 105 străzi, cu o lungime totală de 72 de km. Asfaltați sunt 68, adică 94,44% din total. Rețeaua de apă a Ineului are o lungime de 68 de km, tot atât măsurând și cea de canalizare, în timp ce rețeaua de gaz se întinde pe doar 54 de km. Din cele 105 străzi, 92 dispun de iluminat stradal.
Orașul Lipova, cu Radna și Șoimoș în componență, are 70 de străzi. Acestea se întind pe o lungime de 50 de km. Dintre aceştia, conform răspunsului transmis de primăria de acolo, doar 14 sunt asfaltați – 28% din total. În schimb, aproape toate străzile au rețea de apă, aceasta întinzându-se pe o lungime de 46 de km. Rețeaua de canalizare are o lungime de 35 de km. Spre deosebire de celelalte două orașe menționate, la Lipova nu există rețea de gaz. În ceea ce privește iluminatul stradal, acesta există pe 68 dintre cele 72 de străzi, conform Primăriei Orașului Lipova.
Nădlac și Pâncota
Din răspunsul oferit de Primăria Nădlac, aflăm că orașul care nu are nicio altă localitate componentă are 52 de străzi ce măsoară în total 70 de km. 64,28% din lungime – adică 45 de km – este asfaltată. Rețeaua de apă are o lungime de 58 de km, iar cea de canalizare 49 de km, în timp ce rețeaua de gaz măsoară doar 25 de km. Toate cele 52 de străzi ale Nădlacului dispun de iluminat stradal.
Pâncota are 68 de străzi, lungi de 44 de km. Puțin peste 90% dintre acestea – adică 40 de străzi – sunt și asfaltate. Lungimea rețelei de apă este de 38.5 km, în timp ce lungimea rețelei de canalizare este de doar 30 de km. Cea mai lungă rețea este cea de gaz, care se întinde pe 52 de km. Iluminatul stradal este disponibil, conform celor de la Primăria Pâncota, pe 57 dintre cele 68 de străzi.
Pecica și Sântana
La Pecica, oraș ce are în componență și satele Bodrogu Vechi, Sederhat și Turnu, sunt 164 de străzi, în lungime de 88 de km. Pe o lungime de 44 de km – 50% din total – este și asfalt. Lungimea rețelei de apă este de 56 de km, iar lungimea celei de canalizare este de 53 de km. Rețeaua de gaz este, în schimb, cea mai lungă – 107 km. Cu privire la străzile pe care există iluminat stradal, Primăria Pecica a transmis că serviciul este disponibil pe 156 dintre cele 164 de străzi.
95.48% dintre străzile orașului Sântana au asfalt pe ele, conform răspunsului transmis de primărie. Cele 94 de străzi din Sântana și satul aparținător Caporal Alexa au o lungime de 77,5 km. Lungimea străzilor asfaltate este de 74 de km. Rețeaua de apă din unitatea administrativ teritorială are o lungime de 62 de km, iar cea de canalizare 55 de km. Legat de rețeaua de distribuție a gazului, Primăria Orașului Sântana a transmis că „nu avem date, deoarece operatorul este privat”. Cât despre numărul străzilor pe care există iluminat stradal, acesta este de 88 din 94.
Mai mult asfalt decât străzi
Ultimul oraș pe listă, în ordine alfabetică, este Sebișul. Acesta are 96 de străzi lungi de 42,36 de km, în localitățile componente Sebiș, Donceni, Prunișor și Sălăjeni. Asfaltul este prezent, conform primăriei sebișene, pe… 43 de km de drum. Așadar, s-a asfaltat cu 0,64 kilometri mai mult decât există. Rețeau ade apă a Sebișului are o lungime de 78 de km, iar cea de canalizare 28,3 km. Rețea de gaz nu există în niciuna dintre localitățile componente ale orașului, însă Sebișul se poate lăuda că are iluminat stradal pe toate străzile.
Totalul
Așadar, Sântana se poate lăuda cu cele mai lungi străzi asfaltate, Chișineul cu cea mai lungă rețea de apă, iar Ineul cu cea mai lungă rețea de canalizare. Pecica se poate lăuda, în schimb, cu cele mai multe străzi și cu străzile cele mai lungi, dar și cu cea mai lungă rețea de gaz, respectiv cu cele mai multe străzi iluminate. Ca procent, însă, Sebișul surclasează pe toată lumea în privința asfaltului – cu 101,51% din totalul străzilor, asfaltate!
Serviciile
În următorul material al seriei vom afla cum stă fiecare oraș în parte la categoria de servicii – câte magazine alimentare și nealimentare, unități bancare, aparate ATM, cabinete de medicină de familie și stomatologie și câte spitale sau clinici se află în fiecare oraș.