ARAD. Autorităţile nu reuşesc nicicum să „pună pe roţi” masterplanul de deşeuri al judeţului Arad. Am mai sesizat de nenumărate ori acest fapt, ne simţim obligaţi să o facem în continuare. Neseriozitatea firmelor desemnate să se ocupe de colectarea şi transportul gunoaielor, lipsa lor de profesionalism, slaba dotare cu utilaje, toate aceste ingrediente sunt „reţeta perfectă” pentru dezastru. În zonele 2 şi 5 ale judeţului Arad operează firma Consult Soc Centrum, o societate care a prins contractul în baza unei stări de urgenţă, după ce alte companii au abandonat cele două zone ale judeţului. Pentru a „dribla” încheierea unor contracte cu fiecare arădean în parte, firma respectivă a încheiat contracte cu fiecare primărie de comună şi oraş din cele două zone. Numai că a cam uitat să îşi respecte angajamentele.
„Nu ni se ridică gunoaiele cu săptămânile. Şi când vin, încarcă câţiva saci, umplu câte o autospecială de transport şi atât. Veşnica lor scuză este că maşinile se defectează şi nu au cu ce să vină după deşeuri”, ne-a exemplificat situaţia Gabriel Faur, primarul comunei Bârzava.
Iar aceeaşi problemă o au primarii din toate comunele şi oraşele din zonele 2 şi 5 ale judeţului.
Edilii se plâng de faptul că cetăţenii fac sesizări la primărie. Numai că primăria nu are cum să intervină, decât sesizând firma respectivă, dar şi alte instituţii cu atribuţii de control şi sancţionare a operatorului de salubritate.
„Au fost depuse sesizări şi la ADI Deşeuri, şi la Garda de Mediu, şi la compania care colectează deşeurile”, ne-a mai spus Gabriel Faur.
Şi acum nu este prima oară când se întâmplă aşa ceva. Acest fapt ne-a fost confirmat de către Simona Stan, directorul ADI Deşeuri.
„Am primit mai multe sesizări din cele două zone, referitoare la activitatea companiei de colectare şi transport a deşeurilor. Lunile trecute am avut întâlniri şi şedinţe cu părţile implicate şi am întocmit o serie de rapoarte. Acestea au fost prezentate Adunării Generale a Acţionarilor, iar AGA a decis sancţionarea firmei respective. Inspectorii noştri sunt în control în zonele vizate şi se întocmesc noi rapoarte. Săptămâna viitoare vom avea o nouă şedinţă cu AGA. Vom prezenta din nou rapoartele, iar membrii AGA vor decide dacă vor aplica, din nou, sancţiuni. Operatorul şi-a asumat nişte lucruri în cadrul unor şedinţe, dar se pare că nu le prea respectă”, ne-a spus directorul ADI Deşeuri.
Trebuie precizat faptul că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară nu poate aplica sancţiuni, dar întocmeşte rapoarte prin care propune către AGA diferite măsuri.
Banii ar fi problema
Se pare că reprezentanţii firmei de colectare a deşeurilor din cele două zone ale judeţului se plâng de faptul că există restanţe financiare pe care societatea trebuie să le încaseze de la primării.
„Deşi operatorul reclamă întârzieri ale plăţilor din partea primăriilor, trebuie să presteze serviciul de salubritate. Dacă nu şi-au primit banii, există în contracte diferite stipulări prin care aceştia pot fi recuperaţi. Cert este că societatea ar trebui să colecteze, în continuare, deşeurile de la arădeni”, ne-a spus directorul ADI Deşeuri.
Altă licitaţie
După cum am precizat mai sus, contractul încheiat cu această firmă a fost semnat în situaţie de urgenţă, după ce zonele 2 şi 5 au rămas fără operator. În prezent, există o procedură de licitaţie pentru desemnarea unei societăţi care să preia cele două zone. Potrivit informaţiilor noastre, ofertele primite de la firmele interesate sunt în evaluare. Nu se poate stabili încă un termen la care noul contract va intra în vigoare. Cert este că arădenii din acele zone şi-ar dori ca societatea care va prelua contractul să fie mai serioasă decât precedentele.
Probleme, dar nu grave
Şi în ceea ce priveşte zonele 3 şi 4 ale judeţului există mici probleme în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor.
„Sunt mici deficienţe şi în acele zone, dar nu sunt probleme la fel de grave”, ne-a transmis Simona Stan.
Trimite articolul
XAdică CUM cert este că ar putea să-și recupereze sumele păi dumneata știi că niște sume restante ale unei societăți al unei firme sau cum este acest statut al unei primării nu se pot recupera decât dacă sunt într-adevăr datorii deci rămân ca datorii de unde scoți tu așa ceva datoriile unei unui statut sau datoria unei firme de asta trebuie să aibă vechime de cel puțin un an doi prin posibilitățile care le are dădea găsi un mod de a câștiga din nou niște bani prin ce prin ce poți tu să îți justifici cu omul ăla care vine și face curat câștigă un ban îi ia casa la om sau care-i treaba nu mai scrie mai scrie niște lucruri care sunt de economie de piață thank you do I gonna me are the better because she put in herAdică și puținul ăla care îl plătești da plătești într-o sumă în care să fie favorabil ambelor părți și să reducă din cheltuieli nu asta-i tot scopul
-
comentariu de analfabet! desi vrei sa impresionezi cu un fel de engleza de pe la Zabrani!te mai dai si prof! De asta avem atatia copii analfabeti functional..
-
Isuse…oare comentariul sa fie chiar al unui “edil” datorita caruia ii datoram din nou aceasta situatie? Adica si cei care ne-au bagat in aceasta situatie, cred ca sunt la fel de analfabeti functionali ca cel care a scris acest comentariu. Adica, cum ati facut, dragi conducatori, lideri, alesi, gospodari, de ne-ati gospodarit din nou asa de bine, incat noi ramanem ingropati in gunoaie??cum s-au creat toate aceste institutii si firme care au ca scop…nimic! adica exista firma Consult Soc Centrum, ADI, AGA…primarii, consiliul judetean…si toate au ca rezultat al actiunilor intreprinse…nimic, ma omule, NIMIC! da chiar nimic. Adica sute de oameni, sute de salarii, ca sa ii zici omului din banii caruia platesti aceste sute de salarii, ca…aia e! Da cum e posibil ma in anul 2021 asa ceva? CUM?? Adica singurul scop al acestei imbarligari cu atatea firme si institutii e sa plimbe banul pana se pierde in buzunarele lor. O nesimtire! La Lipova, din 5 masini de gunoi, doar una cica functioneaza, conform primariei..una care nu colecteaza deseurile decat cu “dedicatie”. Explicatia: nu avem ce face, ca nu avem contract cu firma de salubritate, desi acest articol zica ca exista un contract. adica, noi platim la primarie, avem chitanta de la primarie, dar aia e…bine ca merg masinile primarului (noua) si a vicelui, si a Elitei Rosii, as fi curios, intr-un Toareg, cam cati saci de gunoi intra???
-
@Zabrani prof.Huooooo boală!Mai pune și tu acolo un punct, o virgulă, un semn de întrebare…. Ai scris ca marfarul.Analfabet, ca b0ul pe islaz.Shit.
-
Comentariu scris în întregime de autocorrect.
-
Mai pune bai narodule niste semne de punctuatie, pe ici pe colo, sa inteleaga lumea ce vorbesti.
Ce aveți cu acest om care scrie sau se remarcă prin denumirea de Zăbrani ce aveți nu mai așa puteți scrie comentarii când vă uitați la asemenea descriere a unei probleme i-a scris și voi mânca var frate să vă mânci e de căcat eu și căcănari radio var moșul în cur să vă radă de retardați
Gunoiul nu se ia da gunoiul nu se curăță gunoiul nu se păstrează cu N se numește gunoi pentru că nu are o altă utilizare despre ce vorbim aici despre datorii pe care oricum nu le plătește primăria sub forma cui sub formă de datorii ale statului păi haide să stabilim o dată care situația normal că se strică mașina când trebuie reparată nu gunoiul ăla nu-i așa ușurel și trebuie selectat mulți din țăranii ăștia liberaliza ții ăștia vai mama lor rupți în cur de sărăcie aruncă orice că poate ajută primăria cu mașinile de gunoi să fim serioși nici vorbă normal datoriile vor fi mult mai mare în sensul acesta what’s your real 70 but am I should’ve done that and also goddaughter take a cut to length