JURNAL ARĂDEAN: Se discută în acest moment în toate sectoarele despre impactul pe care epidemia de COVID-19 l-a avut asupra fiecărui segment al economiei și vieții sociale. Se fac estimări, se caută soluții pentru diminuarea efectelor negative. Cum a fost afectat, în opinia dumneavoastră, sistemul de învățământ universitar?
RAMONA LILE: Cred că este prematur să facem analiza acestor efecte asupra sistemului de învățământ superior. E greu să ai o privire de ansamblu în condițiile în care încă suntem în stare de urgență, suntem în plină criză provocată de COVID-19 și ne adaptăm în permanență la măsurile impuse de autorități. O analiză serioasă se poate face doar după ce ne vom întoarce în sala de curs. În mod cert, s-au produs schimbări esențiale pe termen scurt în procesul de învățământ, toată activitatea didactică a fost transferată în mediul online, raportul dintre studenți și cadrele didactice cunoaște o nouă paradigmă, cea a distanțării, vorbim despre examene sau admitere tot în sistem online etc. Epidemia de coronavirus ne-a obligat să ne adaptăm rapid la metodele de predare și de evaluare oferite de mediul virtual, și mai mult decât orice să pregătim soluții pentru a atenua efectele unei alte asemenea crize. Cred că una din aceste soluții o reprezintă investiția în tehnologie performantă, în crearea unor platforme care să permită în condiții optime accesul la educație. Am văzut acum că tehonologia a fost singura posibilitate de a rămâne aproape și de a continua studiile în timpul distanțării sociale.
JA: Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad s-a implicat direct în lupta împotriva coronavirusului: mii de litri de dezinfectant pentru mâini, aparatură medicală, mii de măști au ajuns la cei care se află în prima linie în această luptă. Cum ați obținut fonduri pentru toate acestea?
LILE: Din donațiile colegilor mei, ale arădenilor care ne-au fost alături, ale studenților, toți s-au implicat pentru a ajuta. A fost o mobilizare generală care m-a impresionat și mi-a dat încredere că împreună vom reuși să învingem acest virus. Cred că fiecare dintre noi și-a redefinit prioritățile în această perioadă, a avut șansa de a selecta lucrurile esențiale de balastul care ne umple de multe ori viețile. Am învățat să ne gândim mai mult la cel de lângă noi, am învățat să renunțăm la binele personal pentru a-l proteja pe aproapele nostru, am învățat lecția omeniei și a umilinței. Suntem într-o luptă pe care nu o putem câștiga decât împreună, purtându-ne de grijă unii altora. Cred că cei care ne-au sprijinit prin donațiile lor către Asociația pentru Management și Cercetare în Științe Socio Umane, asociație a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, au înțeles acest lucru și ne-au ajutat ca noi să putem ajuta mai departe. Mediul academic trebuie să se implice, cu toate resursele, pentru a sprijini autoritățile în lupta împotriva COVID-19, iar universitatea noastră se va implica în continuare până ce vom trece cu bine peste această pandemie.
JA: Revenind la sistemul universitar, urmează sesiunea de vară, examene de licență, admitere. Cum se vor desfășura acestea?
LILE: Încă suntem în discuții la nivelul conducerii universității pentru a alege cea mai bună soluție pentru studenți și profesori. Vrem, în primul rând, să ne asigurăm că niciun student și niciun cadru didactic nu va fi expus unei posibile infectări. Indiferent ce decizie finală va fi luată, vreau să îi asigur pe toți cei implicați în procesul educațional că prima condiție care va fi îndeplinită este cea legată de siguranța și sănătatea lor.
Toate informațiile legate de examene, licențe vor fi postate pe siteul universității, www.uav.ro, și vor fi comunicate și de către profesorii îndrumători de an. Chiar dacă se vor desfășura în condiții speciale, îi asigur pe studenți că toate examenele vor fi organizate, iar studenții vor putea să-și finalizele studiile. În ceea ce privește admiterea, aceasta va fi organizată în funcție de calendarul bacalaureatului. Le doresc mult succes absolvenților de liceu la examene și îi așteptăm să se înscrie la una din cele 9 facultăți ale universității noastre.
Trimite articolul
Xinterviu de kkt cu plagiatorul nr unu din romania!
-
KKT e mata. Daca nu iti place, nu citi. Si ia-o pe mata ca pute …
-
Doamna chiar a plagiat, daca nu gresesc in 2011
-
Ma-ta are cratima.
-
-
Sa nu exageram acum. Probabil ca o fi facut asta candva, dar nu poate fi spus ca e nr. 1. E o doamna care incearca sa faca lucruri cat de cat ok, intr-o universitate mica, si cu finantari mici. Sa nu mai fim parerologi, daca suntem atat de buni, mergem si ne angajam in locul acestei doamne si facem lucrurile mai bine, na.
Parțial doamna are dreptate,însă lecția omeniei din păcate nu a fost învățată de conducătorii județului în primul rand,și cei ai orașului. Dar gorjeni la mărire de nota la alegeri și vom vedea dacă vor promova.În opinia mea,nici nu ar trebui primiți la examen,tocmai din lipsa omeniei,înlocuită cu trufia desantata.
PLÂNGERE (DENUNȚ) Lile Ramona pentru trafic de influenta
https://www.aventuripebicicleta.ro/plangere-denunt-lile-ramona-pentru-trafic-de-influenta/