JURNAL ARĂDEAN. Doamna Ramona Pencea, acordați pentru prima dată un interviu în Jurnal Arădean, ca membru fondator al Asociației „Con Brio”. Până să discutăm puțin despre această Asociație, vă rog să vă prezentați succint.
RAMONA PENCEA. Sunt psiholog clinician, pshihoterapeut specializat în psihoterapii cognitiv-comportamentale, certificată de Albert Ellis Institute, New York, de Federația Română de Psihoterapie și de Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România. Sunt licențiată și în Drept, profesând timp de 12 ani. Considerăm că cele două științe s-au întâlnit în chip fericit, astfel că am depus efort pentru dobândirea calității de expert psiholog în psihologia clinică și expertiză psihologică judiciară.
Care considerați că sunt liniile de forță în biografia dumneavoastră?
R.P.: Am avut un rol important în Revoluția din 1989 la Arad, dar nu am dorit ierarhii, refuzând propuneri importante, cu sublinierea că m-am implicat din convingere în evenimentele din Decembrie `89, fără să fi optat/optez pentru un partid politic. Consider, cu modestie, că am adus o contribuție la readucerea Psihologiei ca obiect de studiu și am înființat (2008), cred, prima revistă de psihologie, care nu apare într-un cadru instituțional, ci e coordonată de mine în calitate de psihoterapeut.
Precizez că în prezent activez și în calitate de președintă al Patronatului Psihologilor cu drept de liberă practică în Zona Vest.
Cum ați ajuns să fiți una din cele șase membre fondatoare ale Asociației „Con Brio”?
R.P.: Am avut onoarea să fiu membru fondator în Asociația „Con Brio”, la propunerea doamnei Ana-Maria Dragoș, președintele Con Brio; împreună cu alte cinci doamne, toate de o înaltă ținută profesională, avem ca deziderat promovarea performanței în domeniile de competență ale membrilor fondatori ai Con Brio.
Apreciez propunerea doamnei prof.dr. Diana Achim, director al Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad și a doamnei prof. Camelia Circa-Chirilă – coordonator programe și proiecte educative, de a colabora la webinariile adresate grupurilor vulnerabile de elevi pentru Consiliere și orientare pe durata pandemiei. De asemenea, activez și ca Voluntar Psy-Covid 19 pentru cadrele medicale, polițiști, persoane diagnosticate cu acest virus.
Referiți-vă și la colaborarea cu Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, vă rog.
R.P.: Psihologia și psihoterapia sunt căile spre auto-cunoaștere personală și creșterea performanței în toate domeniile, astfel sunt recunoscătoare doamnei prof.univ.dr. Lizica Mihuț, Președinte al Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, că a primit la masa performanței și profesia mea.
„Con Brio” susține Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze. Am elaborat o lucrare pentru fiecare din cele cinci ediții ale Simpozionului Internațional „Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri româno-chineze” și recunosc că a fost o provocare importantă și sui-generis scrierea acestor lucrări, iar demersul meu, sunt sigură, va continua abordând o problematică învederată de profesia mea.
Citat – Psihologia și psihoterapia sunt căile spre auto-cunoaștere personală și creșterea performanței – Ramona Pencea
Trimite articolul
XO mare iubitoare si de animale ! Respect!