ARAD. Fermierii din Arad se așteaptă să vândă producţia de rapiţă din acest an la un preţ dublu faţă de anul trecut, de 1.000 de euro pe hectar, în condiţiile unei cereri foarte mari pe piaţa europeană şi a unui deficit pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraina. Pe de altă parte și costurile de înființare a unei culturi aproape că s-au dublat.
Cum s-a ajuns aici? Fără nicio îndoială, războiul dintre Ucraina și Rusia și creșeterea prețurilor la floarea soarelui fac ca prețul rapiței să se dubleze comparativ cu anul trecut. Unui dintre cei mai mari fermieri din România, Dimitrie Muscă, preşedintele Combinatului Agroindustrial Curtici spune că anul trecut a vândut rapiţa cu 2.600 lei tona, iar în anii anteriori cu 1.500 – 1.800 lei tona. Fermierul arădean apreciază că pe cele 1.400 de hectare pe care a pus rapiţă în acest an va avea o producţie de 4.500 – 5.000 de kilograme la hectar, ceea ce ar fi foarte bine.
„Este o lipsă mare de rapiţă, pentru că Ucraina producea până la trei milioane de tone, dar acum nu mai vinde nimic în Europa, ceea ce înseamnă că doar în Europa deficitul creşte de la şase milioane de tone la nouă milioane de tone. Acest deficit ne va da preţul, iar în vară ne aşteptăm să ajungem la preţul de 1.000 de euro pe tona de rapiţă. Este o dublare a preţului şi aproape o triplare faţă de anii anteriori, dar este o situaţie conjuncturală”, a punctat Dimitrie Muscă.
Dublarea costurilor
Pe de altă parte, costurile de înființare a culturilor s-au dublat față de anul trecut, mai spune Dimitrie Muscă.
„Cheltuielile pe hectar cu înfiinţarea unei culturi au crescut foarte mult. Dacă anul trecut la un hectar plăteam aproximativ 4.000 de lei, anul acesta costurile de înfiinţare a unui hectar ajung la 7.200 lei, adică aproape dublu. Cel mai mult ne afectează scumpirea îngrăşămintelor, care ne costă între 3.500 şi 4.000 de lei tona. Eu folosesc 600 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă un cost de peste 2.000 de lei la hectar. Mai adăugăm preţul motorinei, pe care anul trecut am cumpărat-o cu 3,8 lei litrul, iar acum am cumpărat-o cu 8,5 lei litrul”, explică Muscă.
Potrivit agrointel.ro la începutul anului rapița era tranzacționată cu peste 800 de euro/tonă, iar acum pe bursa internațională prețul pe tonă se apropie de 1.000 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!