ARAD. Activitatea politică şi sprijinul organizaţiei judeţene a PSD Arad au recomandat-o pe Alexandra Braica pentru funcţia de secretar de stat pentru activitatea de dialog social la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. După trei luni de activitate, secretarul de stat a prezentat un raport al activităţii sale, subliniind importanţa dialogului social.
„Activitatea de dialog social se desfăşoară pe mai multe paliere, Comisia de Dialog Social de la nivelul Prefecturii fiind prima care ia contact cu problemele şi eventualele conflicte între salariaţi, patronat şi sindicate. Prin politicile de dialog social pe care le implementăm dorim să ameliorăm cadrul legislativ, cu respectarea normelor europene şi internaţionale, iar în acest sens suntem în discuţii cu toate părţile implicate pentru o nouă Lege a Dialogului Social. Mai mult, susţinem şi promovăm dialogul autonom (sindicate-patronate) şi negocierile colective”, a spus Alexandra Braica.
În ceea ce priveşte eficienţa comisiilor de dialog social, secretarul de stat a spus că şi-ar dori ca „şedinţele de la nivel de prefecturi să nu fie unele formale, ci să fie unele cu efecte reale pentru depistarea oricărui conflict încă de la început şi pentru a nu se ajunge la proteste, greve sau alte manifestări nedorite”.
Stagiu pentru absolvenţi
Pe de altă parte, secretarul de stat Alexandra Braica a prezentat un proiect de lege privind instituirea unui stadiu pentru absolvenţii de învăţământ superior. „În conformitate cu angajamentele stipulate în Programul de Guvernare 2012 – Capitolul 14. Muncă, Familie şi Protecţie Socială, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi-a asumat responsabilitatea promovării legii «internship-ului». Deşi legislaţia românească nu prevede conceptul de «internship» – stagiu, totuşi, la elaborarea proiectului de lege s-a avut în vedere corelarea acestuia cu prevederile Codului Muncii, republicat, art. 31, alin. 5 şi alin. 6, referitoare la stagiu «Modalitatea de efectuare a stagiului se reglementează prin lege specială». Angajatorii care încheie un contract de stagiu în condiţiile prezentei legi, pot primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu, pentru acel stagiar, o sumă egală cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare”, a explicat secretarul de stat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!