Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad a deschis o nouă anchetă cu privire la raportarea întârziată a deceselor provocate de COVID-19. Sunt vizaţi medici din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, care aveau responsabilitatea să anunţe şi telefonic la DSP orice deces înregistrat.
Şeful DSP Arad, Horea Timiş, ne-a declarat că există câteva cazuri în care decesele au fost anunţate după o lună. “Din păcate, va trebui să luăm nişte măsuri pentru a determina cadrele medicale responsabile să respecte întocmai metodologia de raportare a deceselor. Verificăm de ce s-a ajuns ca unele raportări să fie făctute atât de târziu şi vom anunţa ce măsuri sau sancţiuni vom aplica”, ne-a spus Horea Timiş.
În ultimele două zile, patru decese care au avut loc la începutul lunii aprilie sau la mijlocul lunii aprilie au fost anunţate de Grupul de Comunicare Strategică, pentru că datele ar fi ajuns cu întârziere la Bucureşti. De exemplu, o femeie de 83 de ani, care era confirmată cu COVID-19 din 30 martie, a murit în 1 aprilie, dar decesul a fost făcut cunoscut de către autorități abia în 5 mai. De asemenea, un bărbat de 69 de ani a decedat în 1 aprilie, dar abia în 6 mai a fost anunţat public.
Săptămâna trecută, un medic din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost amendat cu 5.000 de lei pentru că nu a raportat la timp un deces cauzat de noul coronavirus. O femeie de 80 ani a decedat în 8 aprilie, dar cazul a devenit cunoscut abia în 30 aprilie. Aceasta a fost prima anchetă a DSP Arad legată de raportările întârziate.
Referitor la aceste situaţii, medicul coordonator al Spitalului COVID-19 din cartierul Grădişte, senatorul Adrian Wiener, ne-a declarat că toate decesele au fost raportate la timp, însă unele doar pe e-mail, dar reprezentanţii DSP nu şi-ar fi verificat corespondenţa electronică.
“Decesele care apar acum cu întârziere au fost raportate la vremea respectivă prin e-mail, însa în ultimele zile am reintrodus toate datele privind îmbolnăvirile şi decesele în tableta primită de la STS, astfel că au fost evidenţiate câteva cazuri care nu au apărut în statisticile anterioare, pentru că reprezentanţii DSP nu şi-au verificat e-mailurile. Sigur, raportările au loc şi telefonic, dar au fost câteva cazuri în care au fost transmise doar pe e-mail, conform metodologiei de la vremea respectivă”, a explicat Wiener.
Medicul consideră că, dacă trebuie traşi la răspundere angajaţi ai spitalului, atunci sancţiunile ar trebui să fie date şi celor de la DSP.
“Nu este vina noastră că la DSP nu au fost verificate la timp e-mail-urile. Responsabilitate există şi acolo. Dacă se recurge la sancţionarea pecuniară a medicilor din linia întâi, cred că putem vorbi de un abuz de lege, pentru că mai există opţiunea avertismentului”, ne-a declarat Wiener.
Până miercuri dimineaţă, în judeţul Arad au fost înregistrate 619 cazuri de COVID-19 confirmate de autorităţi, iar 68 de persoane au decedat, cu vârste cuprinse între 39 şi 94 de ani.
Trimite articolul
XLăsați medicii in pace, nu uitati zbuciumul, teama si necunoscutul acelor zile..
Multumim, medicului tretant ( dr .Sas..) , pt eforturile si curajul din acele zile,noi familia am fost in contact permanent si, din nefericire, anunțați imediat ce decesul a survenit..
DSP-ul ne-a confirmat pozitivitatea testului după insistența noastră si la două zile ulterior decesului..
FĂRĂ SANCȚIUNI ABUZIVE.!
Sanatate si înțelepciune tuturor..
Poate tanarul si zelosul nou numit in fruntea DSP se ocupa mai mult de anchetele epidemiologice care ar trebui sa stavileasca focarele nou aparute si ar lua masurile necesare ca Aradul sa nu mai fie intr-o pozitie fruntasa la nr de imbolnaviri. Si apoi se poate ocupa si de amendarea celor care muncesc in spital. Vorba aceea “tiganul cand a ajuns imparat intai pe tatal sau l-a spanzurat”.
Mai lăsați-mă cu DSP-iștii păcii! O adunătură de incompetenți. Cine nu a avut de lucru cu ei, nu știe. Au frecat menta o sută de ani, iar acum când au și ei de lucru, sunt în plop și potopul în aer! Fac orice și dau vina pe toată lumea pentru a nu li se vedea incompetența!
-
Foarte adevărat!
-
…..foarte corect….te duceai la ei după TAB-uri si trebuia să treci pe la trei persoane, unu îți dădea taburile, la altu semnai si stampilai și altă cucoană era cu plata…..un aparat birocratic incompetent….
dar când intarzie ei cu trimiterea rezultatelor la cei testați atunci nu se pune…. adunătură de incompetenți in frunte cu un ladyboy…..o plecat un incompetent și a venit altu….!