Prevederile documentului fac referire la mobilitatea tinerilor şi educaţie, la promovarea patrimoniului cultural şi a sportului, dar şi la facilitarea acordării vizelor şi dezvoltarea societăţii civile, într-o zonă care mai are multe de făcut pentru respectarea drepturilor democratice ale cetăţenilor.
În calitate de raportor al Grupului Popularilor Europeni din Parlament, Iosif Matula a avut misiunea de a analiza textul original şi amendamentele depuse de către celelalte grupuri politice, de a negocia cu raportorii acestora şi de a indica poziţia popularilor europeni pe acest subiect, în ziua votului.
„Necesitatea unei Politici Europene de Vecinatate (PEV) s-a făcut simţită în special începând cu anul 2003, când apar noi bariere în Europa după extinderea Uniunii. În martie 2003, Comisia Europeană a trasat principiile politicii de vecinătate a UE, punând accentul pe importanţa acordată de către UE relaţiilor cu vecinii săi”, a precizat Iosif Matula.Acesta a explicat că, prin multitudinea dimensiunilor sale – economică, politică şi de securitate – politica de vecinătate intră în corelaţie cu mare parte a politicilor Uniunii – regională, justiţie şi afaceri interne, educaţie, cultură şi cercetare, dezvoltare durabilă, socială şi de mediu, externă, dar şi de securitate. Iosif Matula subliniază că politica de bună vecinătate a fost şi este aplicată cu succes şi la nivelul judeţului Arad.
Matula sustine sportul de masa
Citiți principiile noastre de moderare aici!