ARAD. Oficial, după cum rezultă din informarea IPJ Arad, Dumitru Draica – victima accidentului de muncă mortal de miercuri, de la Polivalentă – executa lucrări de întreţinere la acoperişul Sălii Sporturilor. Prezenţi la locul tragediei, colegii săi ne-au povestit că, în fapt, bărbatul lua cu găleata apa de ploaie care se scurgea prin acoperiş în interior, în nişte folii de plastic special fixate pe scheletul metalic de sub acoperiş. Nu era prima dată când „executa” aceste „lucrări de întreţinere”. Făcea aceleaşi manevre destul de periculoase ori de câte ori ploua afară şi apa de ploaie se strângea în „pungile supradimensionate” fixate sus tocmai pentru a nu o lăsa să ajungă pe jos, în sală.
Miercuri, 4 martie 2020, a făcut-o pentru ultima dată. Din nu se ştie ce motive, „Bebe” s-a dezechilibrat şi a căzut cu capul în jos de la o înălţime de 15 metri. Potrivit informaţiilor noastre, el ar fi purtat centură de siguranţă, însă nu era legat. Deci… a fost ca şi cum nu ar fi avut-o. Căzătura i-a fost fatală.
Interdicţie încălcată
Fiind vorba de un accident de muncă, pe fir au intervenit şi inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad. Potrivit acestora, Dumitru Draica nu avea ce să caute acolo. La acea înălţime. „Există o Hotărâre de Guvern – 355/2007, actualizată – care spune clar că persoanele cu vârsta de peste 60 de ani împliniţi au interdicţie pentru munca la înălţime. Or, bărbatul care a murit avea 69 de ani” – precizează Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad.
Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Arad – în subordinea căreia se află Sala Sporturilor „Victoria” –, Dumitru Draica era pensionar dar, în acelaşi timp, era angajat cu contract de muncă cu normă întreagă în postul de electrician (pe care l-a ocupat şi înaintea pensionării). Decesul său la locul de muncă este cercetat în detaliu de inspectorii ITM, care urmează să stabilească şi cine l-a trimis pe angajat să urce pe scheletul metalic de sub acoperiş. Dincolo de amenzi, însă, în discuţie intră şi răspunderea penală pentru ceea ce s-a întâmplat.
Acoperişul, eterna problemă
Problemele de la acoperişul Sălii Polivalente din Arad nu sunt deloc o noutate pentru nimeni – fie autorităţi, fie iubitori ai sportului, fie sportivi. Nu s-au găsit însă fonduri pentru reparaţii serioase, care să elimine problemele. De-a lungul timpului, s-au făcut doar cârpeli la acoperiş, ultima dintre ele în 2016, înaintea meciurilor de Cupă Davis dintre România şi Slovenia. De atunci, apa de ploaie care a pătruns prin acoperiş în interior a fost depozitată fie în găleţi, fie în foliile de plastic de la înălţime, pentru a nu deteriora pardoseala.
Trimite articolul
XPe scheletul metalic de sub acoperiș nu ai ce căuta în primul rând fără echipament de protecție adecvat – ham și sistem de ancorare
Asteptam un comunicat de la Primaria Arad si o decizie de alocare fonduri pentru reparatia completa si profesionala a acoperisului Salii Sporturilor.
Asteptam mult si bine?
-
Da,avem o UNICĂ SALĂ POLIVALENTA în Arad și o mulțime de biserici ~binenteles toate cu acoperișuri, turnuri în regulă….chiar nu avem fonduri pt.acoperisul Sălii Echivalente ,pt.spitale,pt.educatie….?.da’ avem fonduri pt.biserici…Fi-mi-ar silă și milă…
Condoleante familiei !
Regretabil acest eveniment. Citind articolele de ieri si acesta, remarc cu ingrijorare faptul ca inspectorul sef are o reactie tardiva si lipsita de cunoastere a legii, emitand verdicte inainte de a termina cercetarea. In actul normativ nu se regaseste niciun articol in care sa apara interzicerea lucrului la inaltime la o persoana peste 60 de ani. Daca medicul de medicina muncii decide ca este apt, poate lucra fara probleme la inaltime. De altfel nu ne mai miram de persoanele promovate de PSD in functii publice de conducere, cand vedem zilnic elucubratiile acestora. Ultimul exemplu Comisarul sef de la Garda de Mediu Bucuresti, care nu stia definitia ecosistemului. Asteptam si in acest caz ca autoritatile sa ia masuri privind inlaturarea din sistemul public a persoanelor de acest tip. Sincere condoleante familiei.
Reacție corectă, constatare realistă cu un singur amendament: promovarea impotenților profesionali nu este doar a PSD ci a tuturor cățărătorilor politici !
Nu ar rezista o lună în spațiul privat deoarece sunt puturoși, indolenți și cu un IQ submediocru !!!
Dacă era electrician trebuia sa I spună la șef ca nu merge scoată apa din folia de nailon nu electricieni tr sa se ocupe cu ăsta. .Capul plecat sabia nu l taie dar se pot întâmpla accidente grave.Și oricum nu e bn sa te pricepi la toate când lucrezi la patron.
Persoanele sub 18 ani și peste 55 ani nu au voie sa lucreze la înălțime.mai mare de 2m Se masoară de la talpa piciorului la suprafață solului.Dacă se vrea sa se respecte.
-
Vad ca s-au trezit postacii ITM Arad. Ar fi cazul sa va actualizati cunostintele. Sunteti in urma cu modificarile legislative. Cred ca cel mai bine ar fi sa va dati demisia si sa va ocupati cu altceva, in cazul in care va pricepeti la ceva. Nu am vazut sa faceti ceva concret pentru a preveni accidentele. Dati numai amenzi si faceti abuzuri.Cate controale ati efectuat la DJTS ARAD, ce ati constatat si ce masuri s-au luat?
Bine ca dupa ce a murit un om va treziti sa amenintati cu penalul. Cel mai bine ar fi sa va uitati in propria curte, voi nu sinteti penali???