ARAD. În urmă cu mai bine de 10 zile, în primul weekend când o serie de țări au fost introduse pe lista țărilor cu risc epidemiologic, vămile arădene au fost sufocate de cei care veneau în țară pentru concedii. Printre țările introduse pe lista galbenă era și Ungaria, ceea ce a creat situații tensionate în ceea ce privește ordinele de carantinare. Robert S. este unul dintre arădenii care au contestat ordinul emis în vama Turnu și a câștigat în primă instanță – întreaga speță fiind prezentată în Jurnal arădean și pe aradon.ro. Direcția pentru Sănătate Publică Arad a decis să facă apel, iar Tribunalul a hotărât să schimbe decizia dată de Judecătorie.
„Admite apelul declarat de apelanta Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad, în contradictoriu cu intimatul S. Robert Flavius, împotriva sentinţei civile nr. 2064 din data 27.04.2021, pronunţată de Judecătoria Arad în dosar nr. 6903/55/2021. Schimbă în tot sentinţa apelată în sensul că respinge cererea formulată de petentul S. Robert Flavius, împotriva deciziei de instituire a măsurii carantinei persoanei nr.153468/24.04.2021 emisă de intimata Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă”, se arată în decizia Tribunalului.
Insanța subliniază că „instituirea măsurii carantinei nu este facultativă, astfel că instanţa nu poate analiza oportunitatea instituirii măsurii. Excepţiile de la măsura carantinei sunt reglementate expres de textele legale indicate, petentul apelant nedovedind că se încadrează la vreunul din cazurile limitativ prevăzute. Într-adevăr, în cazul în care în speţă petentul s-ar fi încadrat la art. 4 alin. 1 lit. b), c) din Hotărârea CNSU nr. 9/11.02.2021, conform art. 4 alin. 4 din acelaşi act normativ, nu era necesar ca acesta să deţină un test negativ. Însă, petentul nu a dovedit că deţine calitate de conducător auto de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone ori pentru transport persoane care are mai mult de 9 locuri pe scaune”.
Așadar, Tribunalul a decis că în cazul arădeanului Robert S. nu se putea aplica excepția de la carantinare pentru conducătorii auto care se deplasează în interesul desfășurării profesiei, punctând că „nu este suficient ca petentul să fie conducător auto care se deplasează în interesul desfăşurării profesiei, textul legal fiind clar, în sensul că este vorba doar despre conducătorii auto prevăzuţi la litera b) – n.r conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum și conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului”.
Semnătura de pe carantinare
În apelul înaintat Tribunalului Arad, DSP Arad a ținut să arate și că „petentul a semnat decizia prin care precizează că: «sunt de acord cu măsura dispusă prin prezenta decizie și înțeleg caracterul preventiv al acesteia privind implicarea răspândirii unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară și nu consider ca prin aceasta îmi este afectat dreptul la libertate.» Nu se poate ignora nici scopul de prevenție pe care îl are carantina, așa cum rezultă din dispozițiile art.3, lit. a din Legea 136/2020, fiind o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen de alte persoane. Astfel, consideră că măsura de carantină se impune pentru apărarea sănătății contestatorului, dar și a celorlalți membri ai societății fi este necesară întrucât în lipsa acesteia, dacă se dovedește că petentul este infectat, există riscul răspândirii virusului şi transmiterii acestuia altor persoane din societate”.
Citește și:
Trimite articolul
XOk. Si acum? Adică după 10 zile întra în carantina? Ce rost mai are?
-
DSP = Căpușe care iau bani degeaba !
Interpretare de gâgă laș!
Interpretartea a fost una ad literam și nu în conformitate cu intenția legiuitorului (care nu este legiuitor, nu are drept de inițiativă legisdlativă și nici dreptul de a emite legi de natură să restrângă drepturile individuale) care excepta persoanele aflate în exercitarea profesiei. Nu, ea s-a limitat la specificarea limitativă din text care făcea referire la camioane peste x tone. Nu cred că instanța s-a întrebat de ce a prevăzut inițiatorul restricției excepția pentru șoferii profesioniști.
Astfel în slugărnicia față de executiv și clasa politică, instanța de apel a participat la îngrădirtea unui drept al unei persoane.
-
Ce raspuns tipic de avocat… Cica Interpretarea a fost ad literam si nu in cf. cu intentia legiuitoruilui. Hahaha. Legile se aplica ad literam! Cum ai vrea, daca nu ai fi avocat, sa se interpreteze legea altfel? Of of of…
-
Lasa textul, citeste concluzia finala, absolut corectă:
“Ce contează DREPTURILE LEGITIME ale cetățeanului, când cârdășia Instituțiilor Statului și slugărnicia angajaților acestora, functioneaza “ca unse” .. ?! -
NU, legile nu se aplică ad literam. Ele se interpretează ad literam adesea fiindcă se pornește de premiza că legiuitorul dacă ar fi vrut altceva s-ar fi exprimat altfel. Din păcate legiuitorul sunt parlamentarii noștri nu limitele lor și votează texte de rahat ca când trebuie aplicate generează injustiție. Să vii să spui că intenția legiuitorului a fost să genereze injustiție atunci intrăm în sfera încălcării tuturor principiilor de drept. De aceea pe lângă interpretarea ad literam judecătorii – cei care nu sunt doar niște slugi incompetente – caută să realizeze un act de justiție și nu o nedreptate de dragul unei inerpretări restrictive.
-
Era clar ca doar de ce sa ii protejam pe cei care într-adevăr muncesc, lasă să protejam vameșul sa doarmă pe camp în masina
-
In primul rind,nu e vorba de vames,caci in frontierea erau politisti de frontiera;in al doilea rind,care e consecinta din punct de vedere al izolarii,cita vreme conform legii,la comunicarea sentintei judecatoriei cetateanu iesea legal din izolare si era liber sa mearga unde vrea.si care este eficienta hotaririi tribunalului ?
Ungaria nu mai era pe lista galbena.
nu este suficient ca petentul să fie conducător auto care se deplasează în interesul desfăşurării profesiei, textul legal fiind clar, în sensul că este vorba doar despre conducătorii auto prevăzuţi la litera b) – n.r conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum și conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului”. …..n .r. Deci sa intelegem ca asupra acestor persoane virusul pwlii nu are nici un efect , sau cum ? Cand vezi ce reglementari idioate exista , nici nu te mai miri ca romania e de tot rahatul ! …… adica soferii care colinda toata europa , doar in baza profesie sunt scutiti de la ,, carantina pwlii ,, in schimb personajul din articol , doar ca a mers pana in ungaria si la cateva ore sa si intors , e obligat sa stea in carantina !!! …… iar tribunalul din Arad e de tot rahatul , au dat o la intors in 180 grade doar datorita faptului ca , contestatia a fost facuta de DSP ! …. mai mult decat jenant !
-
Aia ziceam si eu, daca mergea cu o dubita de 3,5 T sau cu un microbus mai mare de 9 locuri, nu avea nicio treaba… Ce minti bolnave au facut legile astea… Toata chestia este ca se incearca sa se restrictioneze cat mai mult miscarile libere ale oamenilor, ca nu tie-a tot una sa faci o plimbare de o zi pana la Budapesta si apoi sa stai 10 zile sau 2 sapt in carantina… Dar aici in cazul asta nu a fost vorba de o plimbare, a fost in interes de serviciu, deci trebuia exceptat. Daca sarea la cap cu o stiuca in vama nu il baga in carantina….
Justititia pulii…niste labe triste supuse,ce dau sentinte la ordin…
Doi soferi de pe masini diferite ca tonaj au imunitate diferita dpdv legal…te apuca rasul…daca romanii n-ar fi fost panicati si speriati de bombe,jegurile de la dsp se trezeau cu zeci de mii de procese….se blocau instantele…cum demonstrati ma jegurilor ca omul e infectat mai ales daca nu are simptome?
si la Tribunal si la Judecatorie sunt absolventi de Facultate de Drept ..si daca ei nu au gandesc la fel atunci poate este mai bine sa folosim arbitrii internationali. Cel putin nu s-ar mai ajunge la Decizii controversate si alea aparand la ani ”lumina”
Ca de obicei, DSP Arad egal ZERO barat. Doar niste orgoliosi pilangii sugative la bugetul public si atat. Vor sa arate ca o au mai mare. Cand in zona industriala apareau focare in birouri (7 din 32 pozitivi confirmati in aceeasi zi) la multinationale, nici nu se sinchiseau sa vina pe teren. Era prea lipit scaunul de anusurile lor. Acum fac pe vitejii.. Completau niste hartii si gata, maaare anchete sociale , maare activitate aveau . Niste nulitati. Nu or facut chiar nimic concret pt prevenirea raspandirii epidemiei.
De răsturnare de situație?? Două instanțe de judecată, dispoziții contradictorii!! Deci?? Ori adevărul e înjumătățit, ori legea are lacune , dar mari!! Adică șofer de firmă și totuși legea cică nu îi găsește motiv de excepție ! O instanță zice că da, alta zice că nu!! Intri în carantină conform autorității statului, se iese din carantină conform autorității statului, se intră în carantină!! Act normativ redactat pe “genunchi”!
De ce răsturnat de situație?? O instanță de judecată deci intrun fel, alta decide opus, e clar că adevărul în acest caz e la mijloc. O instituție a statului aplică textul de legea, iar o putere din stat decide opus între ele, adevărul e la mijloc. Asa dacă s-a emis un act legislativ pe genunchi, aplicată ad literam.
DSP = Căpușe care iau bani degeaba !
Dacă nu a avut sau nu a vrut sa dea șpagă bietul om a întrat în carantina.
Cu judecătorii de la Arad nu e de mirare ca dau astfel de sentințe și interpretează legea după bunul plac în funcție de cine e implicat! Statul, instituțiile trebuie sa câștige asta știu ei ca pe vremea comuniștilor! Adunătură de nesimțiți care ies la pensie la 42,45 de ani cu pensii nesimțite, capuseaza de fapt statul după ce au lucrat maxim trei ore pe zi!