S-a încins atmosfera ieri în şedinţa de Consiliu Local Municipal, acolo unde, aşa cum era de aşteptat, subiectul subvenţiilor generalizate la căldură înlocuite cu ajutoare pentru cei vulnerabili a ţinut capul de afiş al întrunirii. Aleşii opoziţiei şi societatea civilă au venit pregătiţi în încercarea de a convinge Puterea să nu renunţe la subvenţiile oferite până acum din bugetul local, ci doar să le reducă treptat, urmând ca, doar în trei, patru ani, acestea să fie şterse definitiv din preţul căldurii. Acuzele cu privire la lipsa de preocupare a executivului pentru retehnologizarea CET şi lipsa de pregătire a terenului pentru tăierea subvenţiei la gigacalorie au venit şi ele la pachet cu cererile Opoziţiei, societăţii civile şi ULALA.
De partea cealaltă, Primăria a precizat că sistemul propus vine să-i ajute pe cei care au cu adevărat nevoie (fapt necontestat nici măcar de Opoziţiei) şi că cei mai mulţi vor plăti chiar mai puţin pentru căldură. Acuzele şi revenirea la trecutul CET de pe vremea PSD şi probleme create de decizia administraţiei de atunci au condimentat prezentarea edilului.
După cereri, acuze, plângeri şi ironii, Primăria a dat citire, prin vocea consilierului Geanina Pistru, unui amendament la proiectul supus votului, în care plafonul celor care beneficiau de ajutor de la bugetul local pentru plata facturii la căldură a fost ridicat până la 1.300 lei pe membru de familie.
Mişcare pregătită de executiv, ca lovitură de graţie, dar neapreciată de Opoziţie. „Veţi vedea urmările la primele facturi”, au spus în cor aleşii Opoziţiei, în timp ce consilierii Puterii au plecat convinşi că de acum vor ajuta cu adevărat (şi uneori cu mai mulţi bani) pe cei care au cu adevărat nevoie.
Dorina Lupşe, preşedinta ULALA, prima care a luat cuvântul pe acest subiect, le-a atras atenţia consilierilor, că dacă vor vota proiectul vor scrie soarta a cel puţin 400 de asociaţii de proprietari care sunt şi acum datoare la CET şi în imposibilitatea de a plăti facturile la întreţinere, dar şi a altora care vor ajunge la fel. Lupşe a acuzat şi faptul că executivul nu s-a preocupat de dezvoltarea CET, acuză care a fost formulată mai apoi de toţi reprezentanţii Opoziţiei care au luat cuvântul în CLM.
Claudiu Cristea s-a arătat mâhnit că nici una dintre propunerile din dezbaterea publică organizată pe acest subiect nu se regăsesc în proiect, a reiterat propunerea sa formulată atunci şi îmbrăţişată de toţi participanţii – reducerea treptată a subvenţiilor la căldură cu renunţarea de tot la acestea în 3- 4 ani, dar şi amânarea dezbaterii acestui subiect până la identificarea unor soluţii ce să vină în sprijinul cetăţenilor. Cristea a lăudat, însă, proiectul Primăriei şi principiul curăţării preţului gigacaloriei de subvenţii (în fapt proiectul nu a fost criticat de nimeni), dar a precizat că acestea nu se mulează acum pe realităţile Aradului.
„Nu pot să fiu de acord cu modul în care se face acum creşterea cu 40% a preţului căldurii. Aşa ceva nu poate fi realizat dintr-un pas”, a punctat Cristea.
Propunerile Opoziţiei
Gheorghe Săplăcan a precizat şi el, din start, că nu va fi de acord niciodată cu preţul de 304,17 lei/ gigacalorie şi a indicat că, dacă acest preţ va fi acceptat, „doar Dumnezeu le mai poate fi alături arădenilor cu o iarnă uşoară”. Ciupe a insistat pe absenţa studiilor de dezvoltare la CET şi pe cât vor plăti arădenii – funcţionari publici facturile, după ce salariile le-au fost tăiate. Dan Artimon de la CLC a cerut ca executivul să motiveze refuzurile de a introduce fiecare propunere din dezbaterea pe căldură în proiectul de hotărâre, în timp ce Tiberiu Dekany a cerut ca şi Claudiu Cristea amânarea proiectului până la identificarea unei soluţii de renunţare treptată la subvenţii.
Varianta Puterii
De cealaltă parte, primarul Falcă a încercat să răspundă la fiecare dintre intervenţiile Opoziţiei, în apărarea proiectului. A amintit istoria CET, preluarea centralei la cerere de către administraţia Popa, cu tot cu datorii de peste 600 de miliarde de lei vechi, faptul că datoriile CET au alungat până acum toţi investitorii care ar fi putut retehnologiza şi moderniza centrala, faptul că tocmai ieri, prin rectificarea care urma la vot, administraţia Falcă a şters toate datoriile vechi ale termocentralei şi poate visa la parteneriate de succes la CET Lignit, sau faptul că ajutoarele propuse acum la nivel local vin să le completeze pe cele de stat şi să acopere o plajă mult mai mare decât subvenţiile generalizate de până acum.
Cireaşa de pe tort
Lovitura de imagine pregătită de executiv a venit la final, după intervenţiile tuturor. Atunci, Geanina Pistru a dat citire unui amendament prin care plafonul celor care urmau să beneficieze de ajutor de la stat a fost ridicat de la 1.100 lei pe membru de familie la 1.300 lei, iar câteva dintre procentele oferite pentru acoperirea preţului căldurii la diferite categorii de venituri pe membru de familie au fost ridicate şi ele cu câteva procente. Propunerea a fost votată în unanimitate.
Venituri mari
„Am mărit curba de ajutor social a unor oameni, exact a celor care au nevoie de o mână întinsă de la noi. Chiar şi cei care câştigă, de pildă, într-o familie cu un copil, 22 de milioane de lei pe fiecare dintre cei doi părinţi vor primi ajutor de la noi. Eu cred că am făcut ce trebuie şi chiar mai mult decât atât. De la această sumă, nu mai putem vorbi de oameni care să nu-şi poată plăti cheltuielile şi nu cred că mai trebuie să subvenţionăm, vă daţi seama. Subvenţia ca procent s-a dubat la oamenii cu probleme, exact acolo unde trebuia”, a prezentat proiectul şi modificările primarul Falcă.
6 „nu”, 16 „da”
La vot, cum se ştia deja, lucrurile au fost clare: Opoziţia – cei şase consilieri – au votat împotrivă, Puterea, toată, pentru proiect. Şi, ca atare, din noiembrie, arădenii nu vor mai beneficia de nici o subvenţie la căldură. Cei mai mulţi vor avea parte de ajutoare locale, o parte şi de ajutoare de la stat. Ceilalţi vor simţi pe propria piele ce înseamnă o căldură fără subvenţii, ce înseamnă cei 304, 17 lei/ gigacaloria.
CET, de ieri, fără datorii
În viziunea primarului, cea mai bună dintre veştile de ieri, votată de aleşi odată cu votarea rectificării de buget, a fost ştergerea ultimelor datorii vechi ale centralei către Termoelectrica, datorii moştenite. Banii, 411 miliarde de lei vechi, aproape 10 de milioane de euro, au fost primiţi de la Guvern de curând şi au pus capăt istoriei îndatorate a CET Arad, născută odată cu preluarea centralei de la Termoelectrica.
„Mă bucur că am ajuns la acest moment, pentru că trebuie să luăm o decizie la CET. Am reuşit să rezolvăm ca cele 600 de miliarde lei vechi datorie (din care primele 200 plătite în vară) să nu fie suportate de arădeni. Noi am reuşit într-un an de zile să scăpăm de aceste datorii de pe vremea Guvernării Năstase. Abia acum, când am scăpat de aceste datorii, putem vorbi de viitorul CET. Până acum, nici un investitor nu dorea să vină aici când auzea de sumele pe care le aveam ca restanţe. Eu nu cred că puteam plăti până acum din bugetul local cele 20 de milioane de euro, dar cred că de acum putem intra în parteneriate pentru CET”, a precizat tot ieri Gheorghe Falcă.
Ajutoarele pentru caldura, la usa blocului
Dezbatere sufocanta pe caldura de la iarna
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!