ARAD. Presa centrală relata în urmă cu aproximativ o lună despre rata deosebit de ridicată a deceselor înregistrate în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus, internați pe secția de terapie intensivă a Spitalului Covid Arad. Adrian Wiener, coordonatorul unității medicale arădene declara, la acel moment, pentru Libertatea: „Până în prezent au fost tratați 70 de pacienți prin ventilație mecanică invazivă, iar 67 au murit. Nu toate paturile sunt dotate cu ventilatoare, dar avem aparate de oxigen și pe secții”, a mai adăugat managerul. Nu lipsa de ventilatoare sau de paturi, spune dr. Wiener, a dus la rata de mortalitate de peste 95% pentru pacienți, ci starea sănătății, faptul că au venit târziu, din diverse motive, și evoluția bolii”.
Deși dr. Adrian Wiener făcea referire doar la pacienții ventilați mecanic, nici la general situația nu se prezintă altfel. Conform statisticilor la zi publicate pe site-ul https://covid19.geo-spatial.org, județul Arad se situează pe poziția a cincea la numărul pacienților decedați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, cu un număr de 552 de decese, de la începutul pandemiei și până la momentul readactării articolului nostru. Suntem devansați doar de București cu 826 de decese, Suceava cu 710 decese, Prahova – 671 de decese și Bihor cu 580 de bolnavi decedați. Cifrele sunt cu atât mai grăitoare, dacă ne gândim ca celelalte județe amintite depășesc din punct de vedere demografic, unele cu mult, județul Arad.
La numărul de cazuri, situația nu mai este aceeași: aici ne situăm pe locul 18 la nivel național, cu un număr total de 13.451 de îmbolnăviri. În privința vindecărilor ocupăm locul al 11-lea, cu un număr de 11.576 de pacienți vindecați.
Rata de mortalitate – peste 50 la sută
Pentru a avea o imagine exactă asupra situației de la Arad, am adresat un set de întrebări conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență, la care am așteptat, vreme de trei săptămâni, răspunsuri punctuale. Cu toate acestea, nu am reușit să aflăm situația defalcată pe categorii, așa cum am solicitat, întrucât două dintre întrebările formulate nu și-au găsit răspuns. Astfel, deși dr. Wiener vorbea despre o rata de mortalitate de peste 95% la pacienții intubați invaziv, nu am reușit să aflăm exact de la Spitalul Județean câți pacienți au decedat și câți au supraviețuit.
Tot fără răspuns a rămas și întrebarea noastră referitoare la rata de mortalitate la pacienții intubați non-invaziv; câți pacienți au decedat și câți au supraviețuit.
Întrucât aceste date nu ne-au fost furnizate, ne limităm și noi la a vă prezenta statistica generală, pusă la dispoziție de Spitalul Județean, care sună așa: „În cazul secțiilor de terapie intensivă destinate pacienților infectați cu virusul SARS CoV-2, rata de mortalitate este de 53,8% – aici fiind cuprinși toți pacienții ventilați mecanic, atât invaziv cât și non-invaziv – 479 de pacienți internați pe terapie intensivă. Rata ridicată se datorează faptului că pacienții ajung în stare gravă la spital, de cele mai multe ori au nevoie imediată de terapie intensivă, iar plămânii sunt afectați în proporție de 70-80%. Totodată, majoritatea pacienților care ajung pe terapie intensivă suferă și de alte probleme grave de sănătate precum diferite tipuri de neoplasm – inclusiv neoplasm bronho-pulmonar, afecțiuni cardiace, respiratorii, diabet, insuficiență renală… „
Prin urmare, per total, mai bine de jumătate dintre pacienții care au ajuns la Terapie Intensivă au decedat, unul dintre motive fiind, așa cum declara și dr. Adrian Wiener, faptul că pacienții ajung la spital prea târziu, când starea lor este deja foarte gravă. De ce se întâmplă asta, este un alt aspect care poate ar trebui studiat la nivel de județ. Este vorba despre o reticență a arădenilor față de sistemul medical, vorbim despre o lipsă de comunicare pacient-medic de familie sau starea de sănătate a arădenilor este mai proastă ca celor din alte județe ale țării? Poate instituțiile abilitate cu monitorizarea acestor aspecte ar putea să ofere un răspuns în acest sens.
Intubarea, nerecomandată în alte state
Potrivit Spitalului Județean Arad, numărul mare de decese înregistrate pe secția de terapie intensivă are o explicație și prin faptul că, dacă în alte țări nu se face totul pentru salvarea pacienților, în România protocolul existent obligă la folosirea tuturor procedurilor existente pentru a se încerca menținerea în viața a pacienților: „În urma primului val al pandemiei SARS CoV-2 în mai multe țări s-a ajuns la concluzia că resuscitarea pacientului și ventilația mecanică invazivă sunt ultimele manevre și se încearcă folosirea tehnicilor de ventilație non-invazivă (de exemplu: S.U.A., Germania, Anglia). Așadar, dacă în alte state, pacienții în stare gravă, infectați cu SARS CoV-2 nu sunt intubați sau resuscitați în cazul unui stop respirator, deoarece șansele sunt aproape inexistente pentru supraviețuire, la noi în țară protocolul de tratament pe terapie intensivă prevede inclusiv intubarea pacientului și resuscitarea acestuia pentru a putea face tot ce este omenesc posibil pentru salvarea vieții însă, de cele mai multe ori, pacientul infectat cu virusul SARS CoV-2 ventilat mecanic invaziv pierde lupta cu viața.”
Medici de top pe ATI
Deși date fiind statisticile, ai putea ridica semne serioase de întrebare pe acest subiect, calitatea actului medical nu pare să fie o problemă la nivelul secțiilor de ATI de la Arad, după cu reiese din declarația conducerii Spitalului Județean Arad: „La nivelul secțiilor de terapie intensivă avem un număr de 15 medici dintre care 12 și-au susținut examenele de specialitate la București iar lucrările au fost corectate la Bruxelles ceea ce înseamnă că sunt la fel de pregătiți din punct de vedere profesional ca și oricare alt medic de terapie intensivă din Europa.”
La fel de bine stăm și pe partea de monitorizare, evaluare și analiză a modului în care sunt tratați pacienții: „S-au făcut și se efectuează, în continuare, analize în ceea ce privesc formele grave pe care le dezvoltă acest virus, cu precădere, în al doilea val. La nivelul spitalului s-a alcătuit o comisie care analizează, periodic, situația pacienților de pe terapie intensivă, dar și de pe celelalte secții COVID-19 ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Astfel se au în vedere aspecte precum vârsta pacienților, afecțiunile medicale preexistente infectării cu virusul SARS CoV-2 și gravitatea acestora, răspunsul organismului la tratamentul administrat… Există un protocol al Ministerului Sănătății care se respectă pe toate secțiile COVID-19 ale spitalului, dar, din păcate, nici în primul val al pandemiei și nici acum, tratamentul administrat nu poate garanta vindecarea – decesul survenind de cele mai multe ori, brusc chiar neașteptat, chiar dacă manevrele de resuscitare sunt efectuate corect.”
Județele care ne strică calculele
Decesele altor județe „încarcă” Aradul. Sau cel puțin așa reise din punctul de vedere exprimat de spital la întrebarea noastră legată de locul de top ocupat de Arad la numărul de decese (număr care reprezintă totalul deceselor pacienților cu Covid, indiferent că decesul s-a întâmplat la terapie intensivă sau în altă parte): „Referitor la acest loc V despre care ne întrebați nu știm exact care au fost aspectele de care s-a ținut cont la realizarea acestui clasament însă trebuie avut în vedere faptul că Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a pus la dispoziția pacienților suspecți și infectați cu virusul SARS CoV-2 un total de 31 de paturi, un număr mult mai mare comparativ cu alte spitale COVID-19 din țară (15 paturi în județul Hunedoara, Giurgiu – 8 paturi, Mehedinți -19 paturi – cifre valabile pe data de 15 octombrie 2020 conform site-ului hotnews.ro). Astfel la nivelul SCJU Arad avem: 27 de locuri pe Secția Clinică ATI II și pe Compartimentul ATI IV, două pe Secția Clinică ATI III și două – pentru suspecți de infectare cu SARS CoV-2, pe Secția Clinică ATI I. Un alt aspect de care trebuie ținut cont constă în faptul că, la Arad, am internat pacienți în stare gravă, intubați, veniți din județe precum Hunedoara, Alba, Timiș, Brașov, Giurgiu, Mehedinți, Cluj…., iar cei care au decedat din alte județe, la Arad au fost trecuți tot pe statistica județului nostru și nu în județul de domiciliu.”
Nu am primit, însă, o cifră exactă a pacienților proveniți din alte județe care au decedat la Arad, pentru a putea vedea care este ponderea acestora și cât este de importantă ea în economia situației.Precizare s-ar putea să nu aibă însă prea mare relevanță în condițiile în care aceștia au fost tratați tot … la spitalul din Arad.
Concluzii
Frici pe care pandemia le-a accentuat
Concluziile nu sunt simplu de tras, nici măcar în urma clarificărilor oferite de conducerea Spitalului Clinic de Urgență a Județului Arad. Cert este că, deși suntem un județ de mărime medie, aflat undeva pe la mijlocul clasamentului din punct de vedere demografic, ne situăm pe poziția a cincea când vine vorba de numărul deceselor la pacienții Covid. Prin urmare, ceva, undeva, nu funcționează cum trebuie, aspect care nu pare să-i îngrijoreze prea tare pe responsabilii din sistemul sanitar arădean. Există, desigur, și posibilitatea ca răspunsurile să nu se afle în managementul spitalelor arădene, ci în cu totul altă parte. Cert este, însă, că reticența arădenilor față de sistemul medical arădean, chiar și în vremuri nepandemice, era una destul de ridicată. Cei mai mulți alegeau fie să se adreseze spitalelor universitare din țară, fie să plătească în privat, iar cei cu dare de mână preferau să se trateze în afara țării, fie în Ungaria, fie la Viena. Pentru aceste din urmă motive poate că explicația trebuia căutată mult mai demult. Acum, pandemia nu a făcut decât să le accentueze și să accentueze și frica arădenilor de spitalele din mica noastră Vienă.
sorina.ambruș@informmedia.ro
Trimite articolul
XCu regret o spun dar din surse multiple care confirmă această stare de lucruri, foarte mulți medici, pe durata cât sunt de serviciu în spita pur și simplu nici nu ies din birou. Treaba o fac asistentele dar nici ele nu se înghesuie prea tare, cam 1 max. 2 vizite în salon pe tura de 12 ore. În rest nu-i bagă nimeni în seamă pe bolnavi. Faptul este confirmat fără echivoc și de acțiunea acelui brancardier care a detubat o femeie care trăia încă și a pus-o pe targă să o ducă la morgă. Ce căuta un brancardier singur în ATI ? Cine trebuie să ia decizia daă ste czul și cine trebuie să facă detubarea unui pacient ? Medicul împreună cu asistenta. Nici măcar asistenta de una singură. Darămite un brancardier care făcea ce credea el mai bine pe la ATI, singur, neînsoțit de medic sau asistente. Asta ce denotă ? Faptul că medicii și asistentele nu-și mișcă fundul nici măcar la ATI. Îi doare fix la bască de pacienți mai ales acum că șpaga nu mai pică cum pica înainte. Uită desigur de faptul că le-au fost majorate salariile cu 85%. Ne mai mirăm că mor oamenii pe capete ? Mulți dintre ei mor cu zile din cauza indolenței medicilor și personalului sanitar. Nu toți dar sunt foarte mulți din ăștia care ar trebui ejectați cu câte un șut în fund din spital. Să meargă să muncească în fabrică sau la hipermarket ca și casieră
-
Acuma zic si eu… Tu ai angaja in fabrica un om care este indeferent de suferinta sau chiar viata unui om??? nu stiu ce sa zic, am auzit si eu tot felul de zvonuri si in urma cu ceva ani chiar am trait o faza destul de neplacuta. Am mers cu un membru al familiei la urgenta, cu infarct. pana nu am dat o gramada de bani nici nu s-au apropiat de el. Infarct!!! ce sa zic, acuma de sarbatori urez acelui gunoi de om sa il manance cancerul!!! Si inainte sa moara, sa cada din salvare la 120 la ora. Si in spate sa fie un tir. Sa il calce. Dupa tir, sa vina aia cu asfaltarile, sa fie si ingropat crestineste!!! Ca daca asfalteaza ciulasa, asfaltul este slab calitativ si are o sansa sa iasa afara. Cum au unii bolnavi in spitale…
-
Un pic de presiune in plus,si a terminato di viatza.Un caz in plus la statistici .ai putea face unfilm.Serios,ai talent
-
-
greu de crezut ca si un branvardier nu vede ca un pacient intubat are conectat un ekg si un display pe care se vede ritmul cardiac…e ceva ciudat in cazul ala ceva nu se leaga!
-
Nu se leagă faptul că un brancardier nu are ce căuta în secția ATI singur și să deconecteze el, singur, pacienți de la aparate. Treaba sta îi revine strict medicului specialist. Cred că în cazul respectiv trebuia medicul arestat primul și apoi brancardierul
-
jack,
Ba da, prostia si indolenta se leaga f.bine. Esti indolent?
-
-
un asistent medical lua 4 mii de lei..dupa majorare le au fost taiate sporurile ilegal zic eu si castiga 5 mii de lei in mana…unde e 85 la suta majorare?vorbiti tampenii inca se pleaca la munca in strainatate din cauza conditilor mizere!se merge in minus cu personalul se fac economii pe spatele vostru al celor ce ati votat iar prost…
-
Boss, da tu cu cine ai votat asa bine? Ca mor de curios… De 30 de ani ne conduc aceeasi oameni si tu vii sa imi spui ca am votat prost? Adica, nu ai ajuns tu cu hotii tai la putere si au ajuns alti hoti? vrei sa spui ca daca ar fi castigat Putin in romania doctorii erau mai umanii? unii, sa nu-i bagam in aceeasi oala pe toti, totusi. Sau ce vrei sa zici cu votatul prost? Chiar te rog sa imi spui, uite ca s-a gasit un intelectual care a votat bine. Si de ce ma rog pe spatele tau nu se fac economii? Esti evazionist? Sau? Ca tot nu inteleg. Ar mai fi o gramada de intrebari dar daca am votat prost, se presupune ca sunt si eu prost. Deci, astept un raspuns, poate mai doresc si altii sa vada cum se voteaza bine. te bagi?
-
Și la 5000 lei în mână mai pretinde și șpaga de rigoare. Tu te auzi ce spui ? Tu vorbești tâmpenii stimabile. 5000 de lei în România este totuși un sala bun. Ia gândește-te câți muncesc o lună de zile, în condiții mult mai grele și mai mizere și iau poate 1500-2000 lei. Și nici nu au de unde primi șpagă. Voi v-ați nărăvit rău de tot, dacă nu vă bagă pacientul sau rudele plicul în buzunar considerați că nu aveți nici o obligație față de acesta. oare pentru ce naiba mai mergeți la serviciu atunci ?
-
vik, 5mii de lei in mana ti se pare prea putin, daca nu se adauga si plicul din partea familiei. erati obisnuit cu ,,fara numar,, dar acum ca aveti doar bolnavul, vi s-a impietrit inima. Imi amintesc cum sedeam pe coridoir cu ochii tinta spre salonul ATI unde zacea tata , tipenie de om nu se apropia de bolnavii incuiati in salon noaptea intreaga, tura de noapte de pe la ora 22 trecea ducand in brate perne si paturi spre camera de garda si ea pe acelasi coridor cu usa bine incuiata.In salon.rugaminti pentru un strop de apa ce nimeni nu putea sa il dea, gemete,strigate, zbateri de durere.
-
-
Posibil ca ăsta era obiceiul,obligatia de serviciu nescrisa,la detubare decedat.A căzut vina pe acarul Păun,doar nu pe șefi, sefuti etc
-
Ai 100% dreptate , din pacate acesta este sistemul medical din Romania , si nu doar sistemul medical . Din pacate situatia asta nu se va schimba de pe o zi pe alta , mai ales avand in vedere si gradul de idiotenie al societatii .
-
Personalul medical trebuie platit bine dar cu conditia de a se ocupa de pacienti. In momentul depistarii de malpraxis, spaga etc PUSCARIE FARA DISCUTII…..A
-
Numărul mare de decese din Spitalul Județean Arad se datorează în mare parte PERSONALULUI MEDICAL NEPASATOR SI INCONSTIENT . Medici care nu merg la vizite , medici și asistenți care nu administrează tratament bolnavilor . Lipsa de comunicare dintre Spital și familiile pacienților , defiecare data când suni și ceri informații despre pacienți nu ti se poate comunica nimic si esti rugat sa revi peste o ora ( subliniez de la Spilal esti sunat doar după cel drag a decedat ) . Spitalul Judetean Arad – LAGAR DE EXTERMINARE . RUSINE PERSONALULUI MEDICAL care lucrează pe Secția de Covid.
-
Crezi ca la alte sectoare e diferit?Te inseli amarnic.
Medici extrem de slabi pregatiti, cu diploma de Vasile Goldis. De cand a aparut aceasta Universitate, sistemul medical aradean scade in fiecare an tot mai mult . Imi pare rau pt studentii(extrem se putini) care chiar invata si ajung DOCTORI . Acestia nu profeseaza nici unul in Arad.
-
Corect.
Din pacate in Arad medicii sunt foarte slabi pregatiti, lipsa de comunicare zero intre ei ba chiar isi baga bete unul altuia. Multi bolnavi au fost intubati aiurea pt ca e mai simplu si pt ei. Resursele spitalului sunt aproape zero se achizitioneaza cele mai proaste materiale , sunt si multe lipsuri. Conducerea e dezastru la toate capitolele ! RUSINE SA VA FIE!
Generalizarea,fara referire la aspecte concrete,dar cu trimitere la situatii din alte spitale,este periculoasa,dar demonstreaza si o gandire viciata,neputind trata subiectul la maniera aceasta. Este sigur ca in spital sunt neajunsuri,si inca mari,dar nu trebuie minimalizat efortul unor oameni,si inca nu am vazut medic ce ar dori decesul pacientului sau. A,era sa uit,nu sunt medic,nu fac politica,dar imi cintaresc iesirile si postarile,pe cit posibil.
-
Eu zic mai bine sa-ti dai cu parerea doar dupa ce ai putea avea nenorocul sa treci pe acolo ca pacient ! Fiindca doar atunci vei sti cu adevarat cum stau lucrurile…
Rata de pozitivare scade,numarul de decese este tot mare…de ce? Pt ca NU se fac teste la Arad !!! Uitati-va la numarul de teste facute in judetele de langa noi si nu numai BH,TM , ce sa mai vorbim de CJ. Ne da o falsa impresie de mai bine dar nu e atata timp cat numarul de teste facute in Arad este procentual mai mic decat al judetelor din jur.
-
Azi ești testat negativ,peste 4 zile poți fi pozitiv ca intre timp ai venit în contact cu un asimptomatic de exemplu.Cum sa testeze atunci din 4 în 4 zile?
-
Si daca ai intrat in conakt ci un simtomatik ce.Esti la fel de prost.
-
Prostane se presupune ca te ferești de simptomatic dacă nu ești bou
-
Boby solo tu ești deștept al naibi. Îmi dau seama după scris și exprimare. Un rebut uman corigent la toate
-
-
E mai ușor să ai grijă de unul intubat, ăla nu mai se plânge, nu se mai vaită. Nici nu trebuie să stea nimeni lângă el. Din când în când se mai verifică dacă mai trăiește. Lipsa de profesionalism dar și de bunătate umană și empatie au lipsit întotdeauna în spitalele din Arad. Mai sunt excepții, dar puține.
-
Un pic de presiune in plus,si a terminato di viatza.Un caz in plus la statistici .
Rata de mortaciuni 50 la suta…..Parca e Ebola.Jurnalisti de merda.
Numa in spital in Romania si in Arad sa nu ajungi!
Explicatii de tot rahatul venite din partea spitalului judetean Arad !!! ………
1 ) …. Potrivit Spitalului Județean Arad, numărul mare de decese înregistrate pe secția de terapie intensivă are o explicație și prin faptul că, dacă în alte țări nu se face totul pentru salvarea pacienților, în România protocolul existent obligă la folosirea tuturor procedurilor existente pentru a se încerca menținerea în viața a pacienților: ……….aici nu vorbim de nr pacientilor decedati pe o anumita sectie , vorbim per total de nr persoanelor decedate care au fost catalogate ca infectate …in momentul in care afirmi ca nr mare se datoreaza faptului ca se incearca toate posibilitatiile de salvare a pacientului …. ori esti prost de bubui incat nu realizezi ce afirmi , ori ii crezi pe oameni prosti si crezi ca le poti turna gogosi dupa bunul tau plac .
2 ) Prin urmare, per total, mai bine de jumătate dintre pacienții care au ajuns la Terapie Intensivă au decedat, unul dintre motive fiind, așa cum declara și dr. Adrian Wiener, faptul că pacienții ajung la spital prea târziu, când starea lor este deja foarte gravă. ….. dl . Wiener !!! am avut o parere buna despre dv , insa cu aceasta declaratie demonstrati doar ca incercati sa ascundeti mizeria sub pres !!!!!!!! …….adica aradenii sunt mai reticenti la actul medical , aradenii refuza internarea si ca urmare asta e motivul datorita caruia se moare pe capete in spitalele din Arad ??????????? SERIOS ? zi sa mori tu ca in celelalte judete oamenii cum sunt depistati pozitiv cum fug repede in spital !!!!!!!……
3 ) Ia sa ne explice acesti ,, experti ,, de ce pe saloanele celor internati cu Covid actul medical se face prin …. telefon !!! medicul sta ca un gunoi uman in cabinet , iar asistenta sau medicul rezident intrat in salon si ii raporteaza telefonic cam care e starea pacientului , …. asta e act medical ? iar daca cineva are tupeul sa nege acest lucru sunt capabil sa ca martor un fost pacient , si culmeeeeaaaaa !!! pacient tot din sistemul sanitar , pana nu a intervenit sefa lui si una din rude ( medic ) nici dracu nu la bagat in seama 4 ) sistemul medical a judetului Arad e catastrofa , o indiferenta crunta si o bataie de joc la adresa pacientiilor , fapt concret trait pe propia piele …. fetita mea a fost muscata de un caine de mana , muscatura a fost atat de urata incat aproape ia rupt o bucata de carne jos ( ca urmare a si fost nevoie de operatii multiple ) nu am asteptat salvarea si am fugit cu fetita la spital cu masina personala , am asteptat o ora ;O ORAAAA !!! pe holurile spitalului fara sa fiu bagat in seama de cei de la urgente , in acest timp doctoritele si asistentele se plimbau ca pielea pe p…a dispre si inspre cabinet , am incercat sa explic situatia si raspunsurile au fost , asteptati !!! ca orice parinte , ti se pune pata cand vezi indiferenta cu care iti este tratat copilul , cu atat mai mult cand vezi cum plange si durerea ce o are , copil de 6 ani , dupa o ora , o ora jumate am intrat peste ei in cabinet hotarat sa i calc in picioare , abiat atunci si au facut timp de copilul meu , cand au vazut rana au trimis copilul direct la chirurgie , asta e personalul medical din Arad … ne miram ca exista cazuri cand tiganii ii iau pe medici la bataie in sectiile de primiri urgente ??? eu de atunci nu ma mai mir
-
Aveți perfectă dreptate cu doctorul care nu iese din cabinet, așa cum a mai scris cineva (prima postare). Deci se confirmă. Și apoi ăștia se bat cu cărămida în piept că sunt eroii luptei antiCovid. Nici măcar nu văd la față vreun pacient jegurile astea de doctori. Știu că nu mai primesc șpaga că este greu acum să intri în spital să-i bagi plicul în buzunarul nesătul așa că stau în cabinetele lor și îi doare fix la basculă de oameni. oameni care mor din cauza nepăsării unor astfel de jeguri și scursuri umane. Bine punctat anonim. Ai perfectă dreptate
Mortalitatea in ro ii mare și datorită ca marile firme farmaceutice își testeaza medicamentele pe pacienții din tara , iar medicii ii umfla pe pacienți fara consimțământul lor cu tot felul de bombe chimice….de ce oare in vara cand nu prea aveau pacienți ii duceau cu forța și pe asimtomatici? Sunt cazuri de asimtomatici care azi au intrat în spital , maine au ieșit în sacul negru …inclusiv în arad , femeie de 30 ani . Altii in spital au constatat că după ce își lua medicamentele de covid le venea rau …Altii le au palmat și nu le au mai băut și s au externat bine mersi . Prea puțini au murit acasa , la spital la greu . Mai nou in tratarea covidului s a introdus ivermectina , antideparazitar uman și veterinar( la porci daca se administrează , o lună ii interzis consumarea cărnii asa ii de toxic…oare la oameni daca se administrează zilnic timp de 2 sapt cu doze sau supradoze asa cum se procedează la covid ,nu te baga repede in sacul negru ca iti cedează ficatul?)…alta cauza ii ca se sisteaza tratamentul pt bolile cronice și ii clar ca moare batranul….de nozocomiale ce sa mai zicem…ii cazul bărbatului de 49 ani care a scăpat de corona , da a contactat 4 infectii intraspitalicesti depistate in germania , la noi totul ii ascuns sub pres . Inclusiv cadre medicale au recunoscut că daca ajungi intubat ai 0 șanse să scapi in primul rand datorită nozocomialelor…in ro , ca in occident sau state statistica spune altceva.
RAVAGILE CU PANDALIE SA INCETEZE VAI DE EI SA LE FIE RUSINE CA DC SA PURTAM BOTNITE
Astea sunt concluzii foarte infantile, bazate pe lipsa unor corelatii logice.
Numar teste -> numar de infectari -> numar de cazuri ATI -> numar de decese
Iar aceste corelatii trebuie facute la nivel de tara cu
– gradul de educatie al locuitorilor
– raportul cultelor religioase (ortodocsi / catolici / evamghelisti / baptisti / penticostali / altii)
– procentele populatiei pe categorii de varsta
– procentele rural/urban la nivel de judet
Din analiza facuta in articol doar rezulta ca Aradul este pe locul 5 la decese, ceea ce este o prostie, deoarece este normal, daca testezi peste medie, sa ai si numar de decese peste medie.
Concluzie: articol senzationalist.
Mai bine scriai despre curvele de pe publi24.ro, sursa de evaziune fiscala.
-
Prost te a fatat ma ta !!! …. daca testezi peste medie e normal sa ai mortalitate peste medie ??????? zi sa mori tu !!! dupa mentalitatea ta aia de prostan , mortalitatea se raporteaza la nr de testari ?????? …in concluzie daca s ar face o testare in masa a populatiei ar trebui si nr deceselor sa explodeze , nu ???? …Doamne cat de cretin poti sa fii
-
Sau invers, dupa logica implacabila a d-lui Smith ar trebui sa nu se mai testeze deloc si nu ar mai muri nimeni 😎
-
Ia cereti organelor de ordine sa oprieasca stabilirea in Arad a vagabonzilor ce vin dinspre vest si aici raman , prin Checheci, Marului, Sanicolau bantuind toata ziua prin oras cu cersitul, furatul si altele… sa vedeti cum scade numarul de imbolnaviri cand acesti vectori de raspandire a bolii nu mai patrund in oras/judet
Ce va mai mirati ,dupa cum se comporta conducerea spitalului sa de raspunsuri care nu vin de saptamini la ce sa ne asteptam,Citind acest articol,inteleg ca doar D zeu ne poate scapa sau nu..Ca sa fii cadru medical trebuie sa fii nascut ptr asta ,sa ai empatie fata de cei suferinzi,dar sa nu se unteleaga ca generalizez,nici pe departe sunt cadre care trebuiau sa-si aleaga alta meserie.Multi aleg aceasta meserie ptr bani,chiar daca salariile nu erau micii se stia ca se complectau sume frumusele ,sa fim seriosi…Dar asta nu conteaza daca pui suflet si te dedici omului bolnav.Doresc sanatate tuturor si vreau sa cred ca bolnavii care ajung pe mana cadrelor medicale vor avea o ingrijire buna ,si sa avem macar speranta ca mai avem un pic de noroc…..daca nu se intimpla asa facem un mic pas si trecem pe alt tarim Loc cu verdeata si fara griji ,dar cine stie ….
Cum adica pierde lupta cu viata? daca viata castiga , pacientul nu moare..
De la Ineu am fost sunat ca tatal meu trebuie sa primeasca Remndensenvir si ca trebuie sa platesc 100 de euro. I-am dat de frica sa nu pateasca nimic tata. Nici nu m-am gandit sa merg la politie ca poate daca mergeam nu mai primea.