Arad. Primăria Municipiului Arad spune că „acțiunile privind eradicarea fenomenului cerșetoriei continuă la nivelul Direcției Generale Poliția Locală Arad, cu sprijinul Direcției de Asistență Socială Arad”. Vorbim de un fenomen care a pus stăpânire de câțiva ani de zile peste mica Vienă. Se pare că Poliția Locală Arad vrea să facă curățenie. Dacă vor reuși rămâne de văzut. Cert este că ceva a început să se miște în acest sens.
„Operațiunile comune vizează identificarea persoanelor care apelează la mila publicului, precum și a locațiilor în care obișnuiesc să se adăpostească, fie că este vorba despre imobile abandonate și ocupate abuziv de aceștia, sau imobile puse la dispoziția oamenilor străzii de către terțe persoane”, spune pentru Jurnal arădean/Aradon, Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Care sunt zonele în care se cerșește?
Acțiunile ce se vor derula în mod sistematic, pe raza municipiului Arad, sunt actualmente concentrate în „punctele fierbinți” ale cerșetoriei: zona Gării CFR, Calea 6 Vânători, Centru, zona Mănăstirii Gai.
Cine sunt „șefii” din spatele cerșetorilor?
În ultimele luni, Poliția Locală Arad a procedat la sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad în situații în care au fost identificați indivizi ce condiționează persoane cu handicap sau minori să apeleze la mila publică. Acest proiect va continua, concomitent cu luarea victimelor în evidența Direcției de Asistență Socială Arad, în vederea acordării prestațiilor și serviciilor sociale conform legii.
Ce se întâmplă cu cerșetorii prinși?
Identificarea de către polițiștii locali se realizează la sediul serviciilor de ordine, liniște publică și parcări. Ulterior, oamenii străzii sunt conduși la Adăpostul de noapte, din subordinea Direcției de Asistență Socială Arad. Persoanele identificate care nu au domiciliul în județul Arad pot beneficia în regim de urgență de serviciile Adăpostului de noapte, pe o perioadă de 7 zile, într-un an calendaristic.
Arădenii pot să dea o mână de ajutor!
Direcția Generală Poliția Locală Arad, ne mai spune Ralu Cotrău, apelează la spiritul civic al arădenilor pentru realizarea unei „hărți” cuprinzătoare a habitatelor ocupate de către astfel de persoane și inițierea măsurilor legale necesare eliberării locațiilor ce reprezintă un mediu propice de perpetuare a actelor de natură contravențională sau penală.
„Orice informație legată de locații care adăpostesc oameni ai străzii poate fi transmisă Poliției Locale Arad prin intermediul următoarelor canale de comunicare: e-mail secretariat@politialocalaarad.ro, aplicația mobilă «My Arad», respectiv site-ul oficial al DGPL Arad (pentru situații ce impun intervenția de urgență a echipajelor mobile, recomandăm numărul de apel al dispeceratului Poliției Locale 0257-939)”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!