Şcoală în locul Poliţiei de frontieră. Aceasta e visul Primăriei Arad, pentru acest fapt au votat toţi aleşii municipali, fie ei de la Putere, fie de la Opoziţie, şi pentru această mutarea au bătut palma, de principiu, Prefectura şi Primăria, cândva. Dar nu e aşa: mutarea nu a declanşat decât un război al declaraţiilor între cele două instituţii, acuze dintre cele mai grave şi noi condiţionări. Până la mutare, dacă aceasta va mai avea loc, drumul e lung şi mai tot presărat cu acuze şi vine.
Ultima aparţine primarului Gheorghe Falcă, care a ieşit ieri în cadrul unei conferinţe de presă şi a acuzat faptul că, în timp ce Municipalitatea aşteaptă cu sufletul la gură ca Prefectura să elaboreze proiectul de Guvern pentru ca Şcoala Generală nr. 1 să se mute în clădirea Poliţiei de Frontieră, iar acest fapt nu se întâmplă (deşi reprezentanta Guvernului în teritoriu are această obligaţie legală), în clădire se lucrează pe ascuns şi nu pentru şcoală.
Falcă a precizat faptul că, deşi mutarea şcolii ar trebui să fie o chestiune de interes general local, pentru care cu toţii ar trebui să lupte, se poartă şicanele.
De cealaltă parte, Prefectura spune că şcoala se va putea muta în clădirea de pe Mărăşeşti cu condiţia ca Primăria să ofere celor de la Paşapoarte, Permise şi celor de la Frontieră o altă clădire, acceptabilă. Până atunci, da, prefectul recunoaşte, se lucrează la igienizări în clădirea cu pricina, pentru Paşapoarte şi Permise. Cine trebuie să elaboreze proiectul de hotărâre de Guvern pentru mutarea şcolii? Cealaltă parte, întotdeauna.
Falcă a precizat ieri că, în pofida faptului că toţi aleşii locali au votat pentru mutarea şcolii în clădirea fostei Poliţii de frontieră şi că hotărârea a fost trimisă Prefecturii, din data de 13 iulie şi până acum nu s-a elaborat încă proiectul de hotărâre de Guvern. „Noi nu putem elabora proiectul, pentru că aceasta este răspunderea legală a celor de la Prefectură, dar, dacă au nevoie de sprijin, îi vom ajuta şi aici, deşi sunt sigur că până şi în această instituţie au rămas oameni profesionişti care pot elabora un astfel de proiect”, spune Falcă.
Primarul a mai precizat ieri că pe acest subiect se poartă deja un „război personal”, deşi Municipalitatea nu va mai găsi niciodată o clădire în centrul oraşului pentru a muta Şcoala Generală nr. 1 aici (pentru că nu există terenuri disponibile). Şi aceasta în ciuda faptului că această unitate e una dintre primele trei ca mărime în ceea ce priveşte numărul de elevi, iar o clădire în centru se impune pentru unitatea de învăţământ. „Oare prefectul i-a păcălit pe această temă şi pe consilierii USL cum i-a păcălit pe arădeni că va lupta pentru a muta şcoala? Timpul trece şi vom fi judecaţi că nu am făcut nimic pentru şcoală, în timp ce continuăm să plătim 110.000 euro chirie pe an, fără a putea reabilita ceva aici. În trei ani, cu banii aceştia, am amenaja întreaga clădire de pe Mărăşeşti. Eu nu voi abandona însă acest proiect, căci, peste ani, nu vreau să am un mare regret că am avut oportunitatea să mut şcoala dar nu am făcut-o din diverse orgolii. E păcat să ajungem să ratăm o şansă pentru copiii noştri”, a declarat edilul.
O clădire pentru Paşapoarte
Falcă a mai spus că Prefectura minte când spune că Primăria trebuia să elaboreze proiectul de Guvern, pentru că „întreaga responsabilitate aparţine Prefecturii”, dar că probabil nu a făcut acest lucru pentru că se pregăteşte să mute pe alţii aici. Nu a precizat care este instituţia pe care Prefectura ar muta-o în clădirea de pe Mărăşeşti, dar a indicat faptul că a oferit acestei instituţii, pentru Serviciul Paşapoarte, o clădire cu trei etaje pe strada Labirint, cu parcare în faţă, pe care însă Prefectura nu a vizitat-o (pentru a vedea dacă corespunde sau nu) nici până astăzi.
Ca de final, Falcă a lăsat să se înţeleagă că războiul este doar unul al orgoliilor pentru că nu a auzit nici un arădean care să vină să spună că vrea mutarea Serviciului Paşapoarte din Galleria Mall, în timp ce sunt deja multe voci de părinţi care vor un alt sediu de şcoală pentru copii lor.
Doar prin comunicări scrise
Ca replică, de cealaltă parte, prefectul Cosmin Pribac spune că nu se poate discuta în termeni instituţionali decenţi cu primarul Aradului şi indică faptul că a decis ca pe viitor să existe doar comunicări scrise între cele două instituţii.
În comunicatul remis de Prefectură se face referire la clădirea de pe strada Labirint, propusă de Falcă, însă referirea sună altfel: „Până acum a fost făcută o singură propunere verbală domnului subprefect, însemnând cele două etaje din internatul ce aparţine Liceului Tehnologic „Francisc Neumann”. Alături de cele două Servicii publice comunitare: regim permise de conducere şi înmatriculări auto, respectiv Eliberare Paşapoarte, va trebui mutat şi sediul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad. Sediul Poliţiei de Frontieră conţine însă şi o parte de logistică, inclusiv spaţii pentru persoanele aflate în stare de arest. Este evident că nu poate fi amenajat un arest într-o clădire folosită şi ca internat pentru elevi de liceu”.
Zugrăveli de 63.000 de lei
Prefectura recunoaşte, însă, că au început lucrările în clădirea de pe Mărăşeşti („în cursul lunii decembrie 2012 a fost alocată suma de 63.000 lei pentru amenajări ale clădirii din strada Mărăşeşti, în vederea mutării serviciilor de Paşapoarte şi Permise auto”), dar justifică acest lucru prin faptul că „dacă nu am fi început lucrările ce constau în igienizarea spaţiilor, banii ar fi fost retraşi”.
Cum vede Prefectura finalul acestui război. „Atunci când Primăria Arad va înainta o propunere considerată acceptabilă, Instituţia Prefectului va fi de-acord cu eliberarea clădirii din strada Mărăşeşti”.
Ironia ajutorului reciproc
Chiar şi dacă se va ajunge aici, deşi zugrăvelile au început pentru alţii, tot vor fi probleme, căci, în viziunea Prefecturii, expunerea de motive şi nota de fundamentare care trebuie să însoţească proiectul Hotărârii de Guvern trebuie întocmite de Primăria Arad.
Dacă Primăria e dispusă să ajute Prefectura pe subiect şi viceversa e la fel de adevărată: „Instituţia Prefectului va acorda consultanţă pentru realizarea acestor acte”, se arată în comunicatul Prefecturii. Cu o condiţie: „dacă va fi primită în scris o nouă propunere de sediu care se pretează într-adevăr pentru cele două servicii şi pentru Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră”.
Primarul aruncă mănușa prefectului
Gheorghe Falcă îl provoacă pe reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Cosmin Pribac, la o dezbatere cu „actele pe masă” pe același subiect, cauza invocată fiind imposibilitatea comunicării constructive, pentru că de comunicat s-a comunicat foarte mult pe această temă, mai ales prin intermediul presei. În aceste condiţii, primarul Gheorghe Falcă îl invită pe prefectul Cosmin Pribac la o dezbatere publică: „Putem discuta despre situaţia învăţământului arădean, în general, şi a Şcolii «Mihai Eminescu», în special. Totul cu actele pe masă. Doresc ca situaţia de la Şcoala gimnazială «Mihai Eminescu», o şcoală etalon pentru municipiul nostru, să fie rezolvată. Din păcate, observ că primează discursurile politice, nu interesul copiilor şi al educației lor. Domnul prefect dezinformează presa şi opinia publică în această problemă”, a declarat dl.Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad .
Rămâne de văzut dacă prefectul va ridica mănușa iar dezbaterea publică va avea loc și va aduce și soluții acceptate de toată lumea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!