Rangerii din cadrul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad au început lupta cu amorfa, planta invazivă ce pune stăpânire pe tot mai multe terenuri din județ. Pentru a prezenta partenerilor dar și arădenilor interesați rezultatele proiectului, „Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în Parcul Natural Luna Mureșului – SESIL”, ce s-a întins pe o perioadă de doi ani de zile, joi, 23 martie, în corpul M al Universității „Aurel Vlaicu” Arad , a avut loc un simpozion. Evenimentul a avut ca scop diseminarea rezultatelor proiectului, au fost detaliate metodele de combatere folosite și prezentate acțiunile de conștientizare. Specialiștii din domeniu, cu aceeași arie de interes au fost, de altfel, invitați să își exprime rezultatele cercetării lor. În urma proiectului, pentru a continua „lupta” cu amorfa, administrația parcului a achiziționat un tractor cu ajutorul fondurilor din proiect, nou nouț, cu toate utilajele agricole necesare întreținerii terenului.
Zeci de hectare, invadate
„Prin acest proiect, considerăm că abordăm o problemă concretă și majoră cu care se confruntă parcul și redăm, atât circuitului economic, cât și biodiversității, zeci de hectare de teren invadate de aceste specii exotice. Desigur prin aceasta ajutăm enorm și comunitățile locale care nu ar putea folosi altfel aceste terenuri”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad.
Despre amorfă
Amorfa arbustivă este un arbust invaziv, originar din sud-vestul Americii de Nord. A fost aclimatizat în Europa ca arbust ornamental, constatându-se în timp caracterul său invaziv–agresiv. Amorfa arbustivă face parte din genul Amorpha – salcâm mic, salcâm pitic. Îndepărtarea tufărișului de amorfă din habitatele naturale invadate, în scopul regenerării acestora, este deosebit de dificilă, din cauza prolificității deosebite a speciei, presupunând, de asemenea, resurse financiare foarte mari.
Despre proiect
Proiectul este realizat cu sprijinul Mecanismului Financiar SEE 2009 – 2014, în baza protocolului Memorandumului de Înțelegere încheiat între Republica Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Guvernul României. Acesta face parte din programul RO 02 – „Biodiversitate și servicii ale ecosistemelor” și are ca promotor Parcul Natural „Lunca Mureșului”, iar ca parteneri UAV Arad și Asociația Centrul de Dezvoltare Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!