ARAD. S-au unit împotriva violenței domestice! Pentru că există un vid legislativ în această materie, Tribunalul, Judecătoria, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, Inspectoratul de Poliție Județean Arad și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au întocmit un acord de colaborare privind procedura de lucru în cazul ordinelor de protecție. Luni, 15 aprilie, șefii instituțiilor enumerate au semnat acordul pentru a eficientiza activităţile de prevenire şi combatere a violenţei domestice, precum şi de protecţie a victimelor violenţei domestice „manifestată prin oricare din formele prevăzute de art. 4 alin.1 din Legea nr. 217/2003”.
În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții instituțiilor au făcut cunoscut acordul, precum și motivele care au stat la baza acestuia. „Am reușit cu ajutorul colegilor, la sugestia presei, să încheiem un act de colaborare și doresc să mulțumesc doamnei Erica Stark, domnului inspector șef Ioan Tamaș, doamnei prim procuror de pe lângă Tribunalul Arad și nu în ultimul rând colegului nostru, vicepreședintele Judecătoriei Arad care a contribuit la redactarea acestui material, cât și doamnei prim procuror de pe lângă Judecătoria Arad. Acest acord vine să suplinească un vid legislativ”, a declarat Otto Szep, președintele Tribunalului Arad.
Începând cu sfârșitul lunii decembrie 2018, polițiștii pot emite, la cererea victimelor violențelor în familie, un ordin de protecție provizoriu pentru cinci zile. Ce se întâmplă însă după aceste 5 zile? Se poate merge mai departe, pe lege sau părțile declară că s-au împăcat și totul se încheie aici? Cazul cuplului din Vlaicu ar trebui să le dea tuturor de gândit pentru că, înainte de a-și ucide soția, iar apoi de a se sinucide, totul sub privirile copilului celor doi, soții au avut parte de multe certuri, urmate apoi de împăcări, cei doi declarându-și în fața Poliției împăcarea, ca atare, la acea dată, oamenii legii nu au avut la îndemână nicio metodă legală de a interveni în vreun fel. De acum s-ar putea să fie altfel.
Zeci de ordine
Cert este că de la intrarea în vigoare a acestor ordine de protecție provizorii, în Arad, au fost emise zeci de astfel de ordine de către polițiști. Potrivit unei statistici a Judecătoriei Arad „în cursul anului 2019, pe rolul instanței au fost înregistrate 44 de cereri pentru emitere ordin de protecţie, din care, 17 cereri formulate de persoane fizice, iar 27 de cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad. Din cele 17 cereri formulate de persoane fizice, opt cereri au fost admise, patru cereri au fost respinse – în una din cele patru cauze respinse s-a formulat apel, ce a fost admis de Tribunalul Arad (iar instanţa a dispus emiterea ordinului de protecţie), în două cauze s-a luat act de renunţare la judecată şi trei cauze se află pe rol, în curs de soluţionare. Din cele 27 de cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, au fost admise nouă cereri, trei cereri au fost respinse, în 11 cauze instanţa a luat act de renunţare la judecată şi patru cauze se află pe rol în curs de soluţionare”.
După renunțare
Ce se întâmplă însă când se renunță la judecată? Ce se mai poate face după această etapă? Ei bine, protocolul prevede acest lucru. Vicepreședintele Judecătoriei Arad, George Bogdan explică: „În această situație, practic hotărârea se comunică, după redactare, inclusiv Parchetului de pe lângă Judecătorie. Noutatea acestui protocol o reprezintă faptul că noi comunicăm minuta acelei hotărâri de îndată Parchetului pentru a informa mai departe DGASPC și aceasta la rândul ei să realizeze o activitate de consiliere a părților pentru a preîntâmpina o viitoare astfel de violență. Legea 217 prevedea obligativitatea comunicării de îndată a ordinului de protecție, respectiv a minutei hotărârii pe care se emite ordinul de protecție, dar nu avea nicio dispoziție în acest sens cu privire la situațiile în care se respinge cererea de emitere a ordinului de protecție sau se renunță la cerere. Mai există situații în care prima instanță poate să respingă cererea de emitere a ordinului de protecție însă până la soluționarea căii de atac victima poate să fie supusă unor noi abuzuri. Credem că în acest fel am preîntâmpina și această situație ca, până la soluționarea căii de atac, DGASPC să poată realiza o consiliere cu acordul familiei pentru a preîntâmpina astfel de situații”.
DGASPC monitorizează
Cum vede directorul DGASPC acest acord de colaborare? „Instituția pe care o conduc era pusă în fața faptului împlinit. Adică se întâmplau anumite acte de violență în familie, nu întotdeauna aveam cunoștință că partea vătămată sau victima a solicitat protecție de la Poliție sau a solicitat în instanță sau la parchet un ordin de protecție și eram în situația de a o lua de la capăt, începeam să lucrăm de la capăt până adunam informațiile, până primeam aceste informații pe care nu întotdeauna ni le furnizau nici victima, nici abuzatorul, nici familia. Bineînțeles aveam o colaborare cu Poliția și cu celelalte instituții și înainte, dar acest protocol pe undeva leagă aceste relații de colaborare pe care le-am avut. Practic există un circuit al informațiilor care ajung la noi și noi, ca instituție, ne-am asumat ca și în cazul în care nu se emite ordinul de protecție sau victima își retrage plângerea să încercăm să monitorizăm aceste cazuri, pentru că nu întotdeauna o retragere a plângerii sau o renunțare la ordinul de protecție sau o renunțare la judecată înseamnă o rezolvare a conflictului. Aceste renunțări pot să apară în urma unor șantaje din partea abuzatorului, în urma unor dependențe din punct de vedere economic, emoțional a persoanei care este victima violenței domestice față de abuzator și atunci abuzatorul profită de aceste slăbiciuni și forțează victima să-și retragă solicitările sau plângerile și după ce se întorc acasă începe iarăși calvarul victimei, care probabil nu va mai avea curajul să se îndrepte spre autorități. Astfel, noi monitorizăm și situațiile în care victima și-a retras plângerea sau solicitarea ordinului de protecție. În trei luni de zile considerăm că putem avea o imagine reală a ceea ce se întâmplă în familia respectivă. Adică putem vedea dacă într-adevăr s-a ameliorat conflictul sau s-a stins conflictul. Putem să le oferim, dacă își doresc, și o consiliere din acest punct de vedere, putem să monitorizăm situația împreună cu cei de la Poliție. Da, se va spune că nu scrie în legislație acest lucru, dar consider că noi, ca autorități, avem obligația în primul rând și, mai multe de atât, avem obligația morală să încercăm să evităm orice situații de genul celeia care s-a întâmplat și în Arad”, a explicat directorul instituției, Erica Stark.
Prevenire și stopare
„Scopul acestui protocol este acela de a contribui la prevenirea violenței în familie și de a stopa astfel de fenomene, iar acordul urmărește să acopere acea lipsă de prevederi din lege. Am urmărit ca cele patru instituții implicate în activitatea de prevenire a violenței domestice să se poată informa rapid și eficient cu privire la cazurile de violență domestică care ajung la cunoștința lor. Dacă legea acoperă situații în care se constată o situație de violență în familie, se confirmă situația de violență în familie și se ajunge la emiterea ordinului de protecție, reglementând în mod clar ce este de făcut, după ce se emite ordinul de protecție, după cum arată datele statistice, o pondere însemnată a cererilor de emitere a cererilor de protecție se finalizează prin cereri de renunțare la emiterea ordinului. Noi, dacă se renunță la cererea de emitere a ordinului de protecție – pentru ca o astfel de situație să nu iasă complet din supravegherea noastră – trebuie să încercăm pe mai departe să monitorizăm astfel de situații, să oferim pe mai departe consiliere victimei, evident nu împotriva dorinței victimei. Un pic mai multă informare, un pic mai multă aplecare din partea noastră, sperăm noi să fie de natură de a preveni situații tragice de genul celei care s-a întâmplat nu demult în Arad”, a explicat Flavius Bradin, vicepreședintele Tribunal Arad.
Scopul final
Șeful IPJ Arad, comisarul șef Ioan Tamaș, a declarat că instituția pe care o conduce tratează cu maximă responsabilitate acest flagel, cel al violenței în familie, în timp ce prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Corina Corbaciu salută această inițiativă, considerând-o „foarte binevenită și din punctul meu de vedere va preveni clar infracțiunea de violență în familie, ceea ce până la urmă este scopul final al acestui acord”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!