ARAD. Cu bătălii câştigate sau pierdute de ambele părţi, războiul pentru Casa de Cultură a Sindicatelor revine în actualitate. Edilul Călin Bibarţ a susţinut, joi, o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că Primăria Municipiului Arad – prin Direcţia Venituri – efectuează în prezent un control fiscal la Casa Sindicatelor. Controlul a fost dispus după ce instanţa de judecată a stabilit, definitiv, că Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) este proprietar al clădirii. Scopul controlului este acela ca Municipiul Arad să recupereze sumele pe care proprietarul le datorează bugetului local.
Aceasta este, pe scurt, starea de fapt. Pe larg, lucrurile stau în felul următor:
„La momentul anilor ’90 sindicatele au continuat să-şi desfăşoare activitatea ca proprietari în Casa de Cultură a Sindicatelor. La momentul anilor 2000, UAT-urile (unităţile administrativ teritoriale – n.r.) îşi defineau Cartea Albă, adică proprietăţile lor, care s-au concretizat şi în hotărâri de guvern. La acel moment, Parcul Pădurice, cu tot cu clădire, a fost trecut în Cartea Albă şi s-a dat HG-ul că ar fi proprietatea Primăriei. Nu au contestat acest drept în perioada respectivă, nu mă întrebaţi de ce. Cert este că sindicatele au continuat de facto să-şi aroge dreptul de proprietari: nu s-a predat niciodată clădirea, au luat în continuare chirii şi toate beneficiile pe care le au acolo. Pe cale de consecinţă, în anii 2013-2014, a fost dispus un control al Direcţiei Fiscale a Primăriei, aşa cum prevede legea, pe cinci ani în urmă, 2008-2013, pentru că domniile lor nu au plătit nicio taxă şi niciun impozit la bugetul local” – a explicat primarul Călin Bibarţ.
Edilul a precizat că, în urma controlului, s-a stabilit atunci un prejudiciu de 2,8 milioane de lei.
„Sindicatele, evident că au contestat în instanţă, susţinând – cu subiect şi predicat, în scris – că domniile lor nu sunt proprietari; pe cale de consecinţă, cum să plătească impozit pe ceva ce nu e al lor? Instanţa a spus <da, nu sunteţi proprietari, nu aveţi nimic de plătit>. S-a judecat din 2015 până în 2016. Acesta e momentul când am ajuns eu în Primărie, ca viceprimar, şi am aflat toată telenovela aceasta. Şi atunci am zis: OK, dacă nu sunteţi proprietari şi nu aveţi nimic de plată, am dispus evacuarea şi predarea imobilului către Primărie. Din nou, surpriză: sindicatele ne-au dat în judecată, susţinând că ei sunt proprietari. Şi ne-am judecat din 2016 până la finele anului 2021. A durat atât de mult pentru că ne-am judecat la Arad, apoi la Timişoara… am primit o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Timişoara cum că am fi proprietari, am şi început împreună cu sindicatele procedurile de predare-primire, după care – din nou, surpriză – am primit o adresă de la Curtea de Apel Timişoara în care ne-au anunţat că s-au răzgândit: dată fiind o hotărâre a Curţii Constituţionale, funcţie de valoarea imobilului, sentinţa nu ar fi definitivă, poate fi atacată la Înalta Curte. Evident că sindicatele au profitat de această atenţionare, s-a dispus rejudecarea, întoarcerea dosarului la Timişoara, din nou la Înalta Curte… Până la urmă s-a definitivat şi s-a dat cu ciocănelul că sindicatele sunt proprietari. Asta a fost la finalul anului 2021 – începutul anului 2022” – a detaliat edilul Aradului.
32 de ani fără nicio plată!
Odată ce lucrurile au fost clarificate definitiv de instanţa de judecată, Primăria a revenit la strategia de acum zece ani:
„Am dispus control fiscal la plata taxelor şi impozitelor către Primărie. Prima dată nu au vrut să prezinte documentele, am dispus încă o dată, cu atenţionarea penalului, s-au conformat şi am dispus controlul aşa cum prevede legea: 5 ani în urmă plus trei ani de zile, cât a fost pandemie şi s-au prescris controalele, plus 5 ani de zile, cât ne-am judecat. Adică 13 ani. Controlul este în desfăşurare, aştept suma finală. Sunt convins că din nou va fi atacată, o să vedem ce zice instanţa… dar, în final, indiferent de sume, clădirea trebuie să revină arădenilor. Nu se poate să nu plăteşti nicio taxă şi niciun impozit 32 de ani şi, de fiecare dată când trebuie să plăteşti, să vii să spui ba că eşti proprietar, ba că nu eşti proprietar. Adică atunci când e de încasat eşti proprietar, iar când e de plătit, să-ţi onorezi obligaţiile de proprietar, nu eşti proprietar. Astea-s şmecherii de Bucureşti!” – a punctat primarul Călin Bibarţ.
Dare în plată
Edilul a precizat că intenţia municipalităţii este aceea de a recupera clădirea:
„În final, vedem cât este suma datorată de proprietar bugetului local, ne prevalăm de dreptul care se numeşte <dare în plată> astfel încât noi să putem lua clădirea în baza datoriei, în patrimoniul Aradului. Pentru că chiar doresc să refacem acea clădire, să-i dăm folosinţa normală, să facem o sală de căsătorii acolo, să revitalizăm sala mare…”
Călin Bibarţ:
Eu îmi fac datoria şi fac toate diligenţele de a obţine taxele şi impozitele cuvenite sau, dacă nu, să le luăm clădirea
Trimite articolul
XCE zonă bună e acolo pentru niște betoane cu minim 10 etaje !!!!
ce sa faca din sala? sala de casatorii? Păi nu au sali destule la primarie ?Poate ii gasesc o alta intrebuintare acestei cladiri asa ca sa fie in folosul aradenilor nu folosita doar sambata la casatorii 1-2 ore………….
Nu dansați cum cântă PNL pierdeți clădirea.🖕🖕🖕
Poate pentru Eklesia sau pentru Adoram ce ziceti doamna yahoo.fr ii ajutati sa obtina aceasta cladire ?
Pai dacă ei zic ca nu s proprietari de au luat chirie firmelor ce au și plecat de acolo ?
……..susţinând – cu subiect şi predicat, în scris – că domniile lor nu sunt proprietari; pe cale de consecinţă, cum să plătească impozit pe ceva ce nu e al lor? …: Domn’ primar ,cititi , va rog , art. 455 (2) din Codul Fiscal !!!!
-
Atunci de ce au luat chirie ?
-
Chiria respectiva ( ma refer la cea incasata de sindicate ) e venit ilicit si ar trebui confiscata si facuta venit la bugetul de stat .
-
Asta da treaba si ce se face in fapt rotație cheltuielile sunt in avantajul unei investiti care nu prea dau un randament de valoare celor care sunt nevoiți sa lucreze in România.
E bine ce sa scis in fapt aceste sunt afaceri in interesul capitaluri uman.
De ce numai cămătari au asemenea strategiiii