A fost război, a II-a oară, în această lună, în județul Arad: rafalele anti-aerienelor și bubuiturile tunurilor s-au auzit zeci de minute, de-a lungul albiei Mureșului, după ce militarii români și cei americani au încercat să respingă un atac inamic. Scenariul face parte dintr-o vastă operațiune de pregătire și antrenament a forțelor militare ale celor două țări, sub sigla NATO.
La exercițiul din zona localităţilor Mândruloc-Frumşeni au participat peste 250 de militari din Forţele Terestre Române cu 85 de mijloace tehnice de luptă aparţinând Brigăzii 18 Infanterie „Banat” şi Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, sprijiniţi de cinci aeronave MiG 21 Lancer şi IAR 330 Puma ale Forţele Aeriene Române, precum și de scafandri din Forţele Navale Române. Alături de ei, la exercițiu au participat și 150 de militari americani cu 37 de mijloace tehnice de luptă aparţinând Regimentului 2 Cavalerie din Forţele Terestre ale S.U.A.
Ministrul, în atac
Supervizori ai acestei operațiuni de pregătire au fost, din partea română, ministrul apărării, Mircea Dușa, și, de la americani, excelența sa Hans Klemm, ambasadorul SUA la București.
Aflat în prima linie, oficialul român a constatat, cu amărăciune, că tehnica noastră este afumată și… cu mult depășită. Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, a precizat că aceste exerciții au și consecințe diplomatice: „Vrem să arătăm că România, NATO, SUA pot să conlucreze”, a punctat oficialul. Exerciţiul multinaţional are scopul de a demonstra interoperabilitatea dintre cele două armate şi dezvoltarea capacităţii de planificare, conducere şi executare a operaţiunilor de trecere a cursurilor de apă.
Un român american
Printre militarii americani se afla și un român. Tânărul recunoaște că nu ar schimba taberele, dar se bucură ca cele două armate fac parte din aceeași alianță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!