O societate comercială care a executat lucrări de renovări şi reparaţii la şcolile din comuna Şicula încearcă să îşi recupereze datoriile prin instanţă. În acest sens, pentru o datorie de 200.000 de lei, firma respectivă a reuşit să pună sechestru pe 169 de hectare din păşunea satului Gurba.
Administraţia locală, în frunte cu primarul Aurel Radiţa, acuză firma respectivă de „mârşăvii” ilegale şi arată cu degetul înspre evaluatorul autorizat care a evaluat terenul respectiv la un preţ derizoriu. „Prin hotărâre de consiliu local am aprobat vânzarea a 50 de ari de teren de pe acea păşune cu peste 2.000 de euro. Rezultă că un hectar costă aproximativ 4.000 de euro. Iar evaluatorul angajat de către societatea la care avem datorii a evaluat hectarul de teren la numai 700 de euro. Ciudăţenia de abia acum intervine: suma pe care o datorăm noi acelei firme este exact egală cu suma care ar putea fi obţinută din vânzarea celor 169 de hectare de păşune la preţul de 700 de euro pe hectar”, a declarat Aurel Radiţa, primarul comunei Şicula.
Lucrări vechi
Datoria de 200.000 de lei s-a acumulat după ce societatea respectivă a prestat de-a lungul a patru ani lucrări la clădirile şcolilor din comună. Deoarece anul acesta Şicula nu a primit bani de la Ministerul Educaţiei pentru lucrările de modernizare de la şcoli, s-a ajuns în situaţia ca primăria să nu aibă de unde plăti suma respectivă. Firma cu pricina a acţionat în instanţa primăria şi, pe lângă cei 200.000 de lei, cât reprezintă lucrările, au mai fost adăugaţi alţi 300.000 de lei drept penalizări. Acest lucru se bate cap în cap cu legea care specifică faptul că, indiferent de valoarea lucrărilor, penalizările pot reprezenta maximum 50 la sută din datorie. „Din cei 200.000 de lei datoraţi am mai plătit 100.000 în conturile firmei. O să terminăm de plătit toate restanţele şi, de acum încolo, va trebui să fim mai atenţi cu cine lucrăm”, a adăugat Radiţa.
Licitaţie anulată
Pentru a grăbi cât mai mult recuperarea datoriilor, firma a organizat o licitaţie publică pentru cele 169 de hectare de păşune din Gurba, licitaţie care trebuia să aibă loc joi. Administraţia locală a reuşit să anuleze licitaţia în urma unei ordonanţe prezidenţiale.
Nu e de vânzare
„Cât timp voi fi eu primar în Şicula păşunea nu va fi vândută sub nicio formă. Aceasta va rămâne în folosinţa locuitorilor. Iar dacă cineva încearcă sub orice formă să cumpere păşunea, anunţ încă de pe acum că nu va fi niciodată de vânzare”, a ţinut să precizeze Aurel Radiţa.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!