Nu e liniște în ceea ce privește salubrizarea orașului. Consilierii locali nu au ajuns la un acord și astfel, cel mai probabil, Primăria va ajunge să se judece cu Instituția Prefectului. Până când hotărârile Consiliului Local, declarate ca nelegale de către Prefectură, vor ajunge pe masa judecătorilor de contencios administrativ, de curățenia de pe străzile oraşului se va ocupa, spune însă primarul, tot firma orădeană RER Ecologic deşi tocmai acest contract e pus sub semnul întrebării.
De unde s-a iscat scandalul? Ei bine, în timp ce liberalii și primarul au susținut că decizia de încredințare a serviciului de salubrizare poate fi trecută cu majoritate simplă, social-democrații au cerut să fie adoptată cu majoritate amplă de două treimi. Astfel că hotărârea inițială adoptată cu voturile liberalilor a fost atacată la Prefectură, care a declarat că era într-adevăr nevoie de majoritatea amplă a consilierilor. Pentru că a primit o solicitare de rectificare/revocare a hotărârii, Primăria a venit cu un amendament la contractul pe salubrizare, trecut și acesta prin Consiliu tot cu majoritate simplă. Prefectura a revenit şi ea pe subiect.
Ei bine, și cea de a doua decizie a Consiliului Local a fost declarată ca nelegală de către Prefectură, solicitându-se revocarea ambelor hotărâri date de administrația locală. În acest context, primarul Gheorghe Falcă a inițiat un proiect de hotărâre prin care a propus ca cele două sesizări ale Prefecturii să fie respinse de Consiliu și hotărârile să rămână în vigoare.
„În cazul în care Primăria este sesizată de către Prefectură privind nelegalitatea unui document poate fie să revoce documentul, să îl refacă, fie să respingă propunerea venită de la Prefectură. Astfel că administrația nu se substituie unei instanțe judecătorești. Doar instanța de contencios administrativ se poate pronunța”, a punctat secretarul Primăriei, Lilioara Stepănescu. Aceasta i-a răspuns astfel consilierului Beniamin Vărcuș care a pus sub semnul întrebării modul în care Primăria poate să decidă dacă o hotărâre a Prefecturii este sau nu întemeiată.
13 voturi „pentru”
În momentul votului, lucrurile au fost destul de simple. Liberalii au votat pentru inițiativa primarului, așa cum era de așteptat, în timp ce social democrații – patru, au votat împotrivă, iar Marin Lupaș – independent, s-a abținut.
Ca atare, Primăria a respins revocarea contractului de salubrizare, acesta rămânând în vigoare până la finalul anului, sau până când instanța se va pronunța – în cazul în care Prefectura va merge pe contencios administrativ.
„ Evident că vom merge în instanță și acolo ne vom lupta să arătăm dacă gunoiul orașului este sau nu de patrimoniu”, a punctat Gheorghe Falcă după adoptarea hotărârii de CLM.
Casetă: S-a cerut analiza cvorumului
Consilierul Beniamin Vărcuș a precizat că Instituției Prefectului i s-a solicitat să se pronunțe cu privire la numărul voturilor necesare pentru adoptarea respectivelor hotărâri și nu pentru a spune dacă se poate sau nu încredința contractul în mod direct.
Citiți principiile noastre de moderare aici!