Cu doar un vot împotrivă şi o singură abţinere, aleşii municipali au votat ieri, la ultima şedinţă CLM din acest an, impozitele şi taxele locale care vor fi aplicate în anul viitor. Modificările faţă de dările percepute în acest an sunt puţine (ele vizează doar majorarea taxelor aplicate la ridicarea, transportul şi depozitarea maşinilor parcate ilegal), însă aleşii Opoziţiei şi reprezentanţii societăţii civile au sperat să obţină acum, în al 12-lea ceas, o reducere a taxelor din 2010, dată fiind situaţia economică în care ne găsim.
Primul care a luat cuvântul a fost consilierul local PSD, Gheorghe Săplăcan, care a solicitat diminuarea taxelor ce vor fi percepute la anul cu 10% şi a precizat că acest fapt este permis de lege. Săplăcan a amintit faptul că, în baza Codului de procedură fiscală, procentul majorării taxelor locale pe 2010 ales de Primăria Arad a fost de 25%, maximum, dar şi faptul că, în baza aceloraşi prevederi, acesta poate fi diminuat cu 10%. Şi ceilalţi vorbitori au sperat să obţină de la Primărie o reducere de taxe sau renunţarea la unele impozite. Nici una dintre cereri nu a înduplecat Puterea.
Următorul la cuvânt a fost Dan Artimon, care i-a întrebat pe consilierii locali, aproape retoric, în numele Consiliului Local Civic, „ce trebuie să facem ca parte a societăţii civile pentru ca amendamentele noastre, propunerile şi soluţiile să fie luate în calcul de administraţia municipiului?”.
Ştefania Zăvoianu, arădeanca aflată în război cu Primăria, în justiţie, pe problema taxei de salubritate, a intervenit şi ea la momentul votării proiectului şi le-a cerut consilierilor să nu voteze articolul care face referire la taxa cu pricina, pentru că prevederile Municipalităţii încalcă, în viziunea sa, legile în vigoare. Zăvoianu a enumerat legile şi articolele pe care, în viziunea dânsei, taxa de salubritate stabilită de Primăria Arad le încalcă şi a indicat stadiul procesului pe care îl are pe acest subiect (dosarul se află la Curtea de Apel după ce, pentru a doua oară, prima instanţă a refuzat să-i dea dreptate arădencei).
Mai mult la gratuitate
Dan Artimon a intervenit pentru a doua oară pentru a le cere aleşilor să nu voteze proiectul privind taxele şi impozitele, în timp ce Dorina Lupşe (ULALA) le-a cerut aceloraşi aleşi să crească procentul gratuităţii oferite de arădenii care îşi plătesc impozitele la începutul anului de la 5 la 10 la sută. Claudiu Cristea a solicitat executivului să treacă de pe acum la conceperea unui plan de acţiune pentru ca, pe viitor, taxa de salubritate să se plătească direct furnizorului de servicii.
Nici o abatere
Nici una dintre propunerile de mai sus nu a fost acceptată de aleşii Puterii, voturile curgând în favoarea proiectului propus de executiv. Totuşi pe subiect şi în favoarea proiectului executivului a intervenit primarul Gheorghe Falcă şi secretarul CLM, Lilioara Stepănescu.
Edilul a precizat faptul că nu se poate aplica o diminuare de 10% a valorii impozitelor decât dacă se indică sursa bugetară de unde diferenţa de încasări prognozate va fi acoperită, pentru că altfel se va vorbi doar de găuri bugetare (fapt contestat de Claudiu Cristea – „Aici nu suntem la votului bugetului, când vom fi, vom vedea”). La rândul său, Lilioara Stepănescu a precizat în problema deşeurilor că „dacă instanţa supremă va decide că trebuie anulată taxa de slaburitate, ne vom conforma, dar până acum nimic nu a dovedit acest fapt. Oricum, acum nu stabilim înfiinţarea taxei, ci doar valoarea ei pe 2011”.
Altfel de tarife
Stepănescu a mai indicat şi faptul că Primăria Arad lucrează deja la un sistem de tarifare pentru deşeuri care să se aplice în 2013 (când expiră contractul cu Polaris) şi în care Primăria să nu mai fie parte şi a amintit încă o dată că impozitele principale nu au fost majorate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!