ARAD. Imaginile șocante apărute pe diverse canale media în care era prezentat un pacient internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (SCJU), din corpul căruia ieșeau efectiv viermi, nu au rămas fără urmări. Echipe de control au fost constituite atât la nivelul instituției medicale, cât și la nivelul Direcției de Sănătate Publică Arad, care a început primele verificări sâmbătă, sub coordonarea directă a directorului instituției, Geanina Potolia.
Din informațiile pe care le deținem, controlul s-a soldat cu sancțiuni pentru cardele medicale, dar cazul nu este nici pe departe închis. Convinse fiind că și-au făcut treaba, cadrele medicale sancționate vor contesta sancțiunile, în timp ce spitalul a demarat propria anchetă pe acest subiect. Nici infirmiera care a făcut poze pacientului decedat plin de viermi nu a fost uitată: e posibil ca aceasta să rămână fără loc de muncă pentru că a încălcat legea fotografiind un pacient fără a avea acordul. Dar haideți să o luăm pe firul evenimentelor.
Apariția în presă a imaginilor pare să-i fi luat prin surprindere pe mai marii Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, care au reacționat cu întârziere în acest caz. Dar au venit, într-un final, cu precizări în privința circuitului pacientului, de la aducerea sa în Unitatea de Primire Urgențe și până la decesul bărbatului de 49 de ani.
Potrivit răspunsului furnizat în primă fază colegilor noștri de la criticarad.ro și ulterior și nouă, bărbatul nu s-a umplut de viermi la Unitatea de Primire Urgențe. El a ajuns în această stare la UPU, în după amiaza zilei de 15 iunie, la ora 18:34. Conform raportului întocmit la UPU Arad, “pacientul a prezentat o stare profund alterată, inconștient, cașectic, în stare de șoc toxico-septic, cu fața și gâtul acoperite de viermi, care ieșeau din fistule de la nivelul feței, precum și din tubul de traheo-stomă; pacientul a fost igienizat imediat la garderobă dar, în ciuda spălărilor repetate, a continuat să elimine viermi din căile respiratorii superioare.”
Cum a ajuns bărbatul, tratat la Spitalul din Timișoara până în urmă cu două săptămâni, în această stare, se arată în același raport, iar informațiile sunt bazate pe ce spun angajatorii săi:
„Despre pacient am aflat date de la familia unde era angajat, că era un caz social, fără familie, are un frate plecat în străinătate cu care nu ține legătura, era cunoscut cu neoplasm de bază de limbă, depășit terapeutic, că a fost investigat și tratat numai în Timișoara, ultima ieșire din spital fiind cu aproximativ 1-2 săptămâni în urmă, după ce a fost supus radioterapiei; după ieșirea din spital pacientul s-a întors în sălașul în care locuia singur, pe câmp, și-a scos tubul de gastrostomă, a refuzat alimentația și a reînceput să fumeze.”
Angajatorii bărbatului au fost și cei care au sunat la 112, după ce l-au găsit pe acesta inconștient și acoperit de viermi în saivanul în care locuia.
Circuitul pacientului
Conform SCJU, pacientul a ajuns la UPU la ora 18:34. A fost toaletat, i s-au făcut o serie de investigații, printre care și un computer tomograf la abdomen, cap și torace, după care a fost ținut sub supraveghere în izolator, acesta fiind și suspect de TBC. Despre caz a fost anunțată secția ATI II a Spitalului Județean, care urma să preia bolnavul. Pentru că era suspect de TBC, dar și din cauza viermilor pe care-i elimina, la ATI II a fost necesară eliberarea și dezinfectarea izolatorului, timp în care bolnavul a fost monitorizat în UPU, spun cei de la spital. Acesta a ajuns pe secția de ATI II la ora 7:30, în data de 16 iunie, și a fost mai apoi intubat. Din păcate, dată fiind starea sa de degradare și stadiul avansat al bolii, pacientul a decedat în aceeași zi, la ora 15:00.
Fotografiat după deces
Pozele publicate în presă și care prezintă pacientul plin de viermi au fost făcute de către o infirmieră, la puțin timp de la decesul pacientului, înainte de a fi transportat la morgă, se pare. De altfel, infirmiera care a făcut fotografiile a și recunoscut, ulterior, spun cei de la spital, acest fapt, chiar dacă actul său încalcă drepturile pacientului. Întrebată despre acest aspect, Florina Ionescu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, ne-a declarat:
„Este adevărat, fotografia este făcută de către una dintre infirmierele care lucrează pe secția de ATI. Aceasta a recunoscut în scris, la fel cum a recunoscut că a fost instruită în spiritul legii 46 privind drepturile pacientului, a codului de etică și a regulamentului intern. Gestul ei va fi analizat de către comisia de disciplină și se vor lua măsurile necesare în acest caz.”
Infirmiera riscă acum desfacerea contractului de muncă.
Sancțiuni de la DSP
Prezentă în control încă de sâmbătă, Direcția de Sănătate Publică, prin personalul de control, a solicitat ca prim pas note de relații de la tot personalul implicat în acest caz. Cadrele medicale implicate, însă, susțin că luni, la reluarea controlului, declarațiile nu le-au mai fost luate în considerare.
Două avertismente și o amendă a împărțit Direcția de Sănătate Publică, din informațiile pe care le avem. Cu 1.000 de lei a fost amendată asistenta de salon, iar avertismente au primit medicul șef de secție și asistenta șefă. În procesul verbal, cei sancționați au obiectat pe motiv că nu s-a ținut cont de înscrisurile care demonstrează toaletarea continuă a plăgilor, dovedită în scris în decontul pacientului. Parte din cadre intenționează să conteste sancțiunile aplicate de Direcția de Sănătate Publică Arad, tocmai din acest motiv și pentru că nu s-au mai luat declarații în scris de la personalul implicat.
„Pacientul a fost toaletat de 10 ori, atâta timp cât a stat la noi. Nici nu se putea altfel, pentru că elimina viermi încontinuu. A fost igienizat de câte ori a fost nevoie, a fost supravegheat îndeaproape, dar mai mult de atât nu s-a putut face. Dar declarațiile noastre nu au fost luate în considerare. Iar acum ne trezim cu sancțiuni, or, în acest caz, nu se putea face mai mult”, ne-a spus un cadru medical.
O altă sancțiune, pentru care nu avem confirmare, s-ar aplica medicului oncolog care nu ar fi venit la consultul oncologic.
Printr-un comunicat viitor
Am solicitat rezultatele controlului efectuat de către Direcția de Sănătate Publică Arad de la directorul instituției, Geanina Potolia. Aceasta ne-a transmis în scris următorul mesaj: „Ancheta demarată a fost finalizată și vom reveni ulterior cu un comunicat cu privire la măsurile dispuse!Vă mulțumesc.” Vom reveni cu datele exacte în momentul în care DSP va transmite comunicatul de presă, în urma controlului.
Anchetă internă
Până atunci, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a deschis propria anchetă internă, ne spune managerul SCJU:
„Am deschis o anchetă proprie, așa cum era și normal. Am solicitat puncte de vedere de la personalul medical care a venit în contact cu pacientul pe Secția de ATI II, unde a fost internat pentru câteva ore. Abia în urma analizării tuturor datelor și a punctelor de vedere ale cadrelor medicale, care includ și verificarea fișei pacientului, a materialelor descărcate și folosite pentru îngrijirea acestuia, ne vom putea pronunța cu exactitate asupra ceea ce s-a întâmplat și mai ales asupra modului în care pacientul a fost îngrijit.”
Citește și:
Pacient mâncat de viermi, internat la Terapie Intensivă, la Arad
Trimite articolul
XCe repede s-au luat masuri impotriva infirmierei pt ceea ce a facut, dar oare pt sutele de oameni morti de asa zisul covid , cand se vor lua masuri????? niciodata.
E pluribus unum.