Problemele cu CET-urile par să nu se mai oprească. Cu o tehnologie în mare parte uzată moral, dar și fizic, centralele arădene au înghițit mulți bani din bugetul local, doar pentru ca arădenii să nu simtă lipsa căldurii sau a apei calde. Acum, când datorită proiectului de retehnologizare a CET Hidrocarburi, există speranța unui preț mult mai mic al gigacaloriei, a apărut o nouă problemă.
În 2019, datorită faptului că nu a fost respectat contractul dintre ele și nu a fost livrată energia termică în conformitate cu înțelegera semnată, CET Hidrocarburi a acționat în instanță CET Arad. Aceasta din urmă, fiind deja în insolvență se afla sub administrarea judiciară a firmei Eurosmart. CET Hidrocarburi a trebuit să furnizeze singură toată energia termică, pentru ca în Arad să nu se întrerupă distribuția căldurii și a apei calde. Aceasta a generat însă costuri imense. Contractul dintre CET-uri a fost reziliat, iar CET Hidrocarburi a acționat în judecată CET Arad, solicitând daune de 19 milioane de lei, suma fiind verificată și de două expertize solicitate de instanță. Procesul trebuia să se încheie în această vară, dar, surpiză, judecătorul, mai bine zis judecătoarea, s-a pensionat. După două încercări ratate de a atribui dosarul altei instanțe, justiția funcționează ireproșabil, în final toată speța ajunge pe masa unui nou judecător. Urmează grevă și vacanță judecătorească, termenul fiind stabilit doar pentru data de 6 noiembrie.
Trecem acum de cealaltă parte. În anii 2021 și 2022, când prețul energiei electrice și al gazului au atins valori record, s-au făcut eforturi financiare deosebite pentru asigurarea confortului termic al arădenilor. CET Hidrocarburi nu a putut face față acestui efort financiar, acumulând datorii de 23,5 milioane către CET Arad. Ar fi fost foarte simplu să se compenseze datoriile între cele două societăți, bineînțeles cu plata diferenței. Dar de ce să fie simplu când poate fi complicat, sau când se mai pot încasa ceva comisioane? Eurosmart a scos la licitație CET Arad, reușind vânzarea către elvețienii de la AOT Energy pentru suma de 27,3 milioane de euro, aproximativ 134 miloane de lei.
Cum era normal, s-a ajuns rapid și la faza de lichidare a activelor, aici intrând și suma de 23,5 milioane de lei datorată de către CET Hidrocarburi. Nu putem aprecia dacă este normal sau nu, dar decizia venită în data de 2 noiembrie spune că:
“Admite cererea formulată de creditoarea Centrala Electrică de Termoficare Arad S.A., în insolvenţă, prin administrator judiciar Eurosmart Filiala Timiş SPRL, în contradictoriu cu debitoarea CET Hidrocarburi S.A. Ordonă debitoarei ca, în termen de 20 zile de la comunicarea prezentei ordonanţe, să plătească creditoarei suma de 23.525.151,66 lei reprezentând preţ restant. Executorie. Cu cerere în anulare, care se depune la Tribunalul Arad în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată la data de 02.11.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei. Hotarâre 554/2023 02.11.2023”.
Asta cu toate că CET Hidrocarburi a cerut în instanță amânarea unei soluții pentru cei 23,5 milioane de lei până la soluționarea procesului pentru cei 19 milioane de lei. Încurcate sunt însă căile justiției.
Dar, ca la teleshoping, asta nu e tot. Eurosmart, chiar cu procesul pe rol de recuperare a datoriei de la CET Hidrocarburi, organizează și licitație pentru recuperarea aceleași creanțe:
„Creanța deținută de C.E.T Arad S.A. împotriva C.E.T. Hidrocarburi S.A., având ca preț de pornire la licitație 28.555.177,16 lei exclusiv TVA (format din debit plus dobânzi care vor fi actualizate la data încheierii contractului de cesiune creanță)”.
Vedem cum suma crește cu 5 milioane de lei, reprezentând dobânzi încă neactualizate.
E totuși interesant cum procesul în care CET Hidrocarburi solicită despăgubirile de 19 milioane de lei se judecă de ani de zile, fără a avea o sentință, iar procesul în care au fost citați în august pentru suma de 23,5 milioane de lei are soluție în doar trei luni.
Până una, alta, în curând se va da drumul la căldură și sperăm ca toate aceste creanțe să nu ne ardă la buzunare.
Citește și:
Trimite articolul
X“doar pentru ca arădenii să nu simtă lipsa căldurii sau a apei calde” serios? Doar!?!? Dude, majoritatea batranilor (parinti, bunici) au CET inca, cred ca este crucial sa nu inghete in case, asa ca nici un “doar”. Foarte bine ca subventioneaza!
Eu cred că vor să falimenteze cet hidrocarburi. Își bat joc de noi, ca de obicei… Pe banii noștri, desigur. Hoții! Cum sa pui să plătească tocmai societatea care îți dă căldură și prin urmare are nevoie de capital, iar pe nenorociții care nu sunt in stare să-și facă treabă (cet Arad) ii lași să scape pt că s-a “pensionat” judecătoarea??? Rușine, nesimțiților!! Ieșiți toți la pensie că nu va pricepeți! Începând cu judecătorul care vrea să falimenteze cet hidrocarburi cu decizia aia imbecila!!
razboiul celor doua roze!!
cele doua gauri negre care sug milioane din banii publici, dar se imbogateste mafia falcista!!