Continuă scandalul privind colectare și gestionarea gunoiului din municipiul Arad. După ce în urmă cu aproximativ o lună, Primăria Arad era somată de Prefectură să modifice actele cu privire la atribuirea contractul de salubrizare stradală, acum municipalitatea a primit o nouă solicitare prin care i se cere să revoce ambele hotărâri întrucât sunt nelegale. De partea cealaltă, primarul Gheorghe Falcă a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu prin care cere votul consilierilor pentru a respinge ca neîntemeiate sesizările Prefecturii.
De unde a început problemele? Ei bine, proiectul privind salubrizarea ar fi trebuit să fie adoptat cu două treimi din voturile consilierilor locali, nu cu o majoritate simplă, în condițiile în care este un proiect ce vizează patrimoniul. Dar, cu toate acestea, proiectul a fost adoptat de CLM doar cu voturile liberalilor, decizie contestată ulterior la Prefectură de către PSD. După confirmarea venită din partea Instituției Prefectului cum că decizia Consiliului nu este una legală, Primăria a refăcut o parte din acte și a venit cu o nouă propunere.Și de această dată, însă, nu s-a avut în vedere majoritatea de două treimi. Acum, însă, primarul nu va mai reface actele pentru contractul de salubrizare al orașului, întrucât consideră că, în speță, nu e vorba despre concesionarea patrimoniului orașului, ci de încheierea unui contract de achiziții publice care ar urma să fie valabil până la finele acestui an.
Instituția Prefectului a fost sesizată, în ambele rânduri, de către consilierii locali social-democrați. Aceștia au reclamat faptul că primarul Gheorghe Falcă, cel care a inițiat proiectul, nu a ținut cont că este vorba despre un contract ce vizează patrimoniul și l-a propus spre adoptare cu o majoritate simplă.
Fără cvorum legal
„Urmare a adresei 1108/12 iulie 2017 înregistrată la Instituția Prefectului – Județul Arad sub nr. 6210/13.07.2017, vă comunicăm că în urma exercitării controlului de legalitate de către Prefectul Județului Arad cu privire la Hotărârea 240/10.07.2017 adoptată de Consiliul local Arad având ca obiect aprobarea încheierii unui act adițional la contractul de servicii aprobat prin Hotărârea Consiliului local Arad 200/14.06.2017, s-a constatat că Hotărârea 240 a fost adoptată cu eludarea dispozițiilor art. 45 alin. 3 din Legea 215/2001 a administrației publice locale, republicată, sub aspectul cvorumului impus de textul de lege precizat și anume 2/3 din numărul total al consilierilor locali în funcție”, se arată în hotărârea Prefecturii. Pe cale de consecință, Prefectura a sesizat Primăria cu privire la nelegalitatea hotărârii, și a solicitat ca Primăria să revoce decizia, în caz contrar Prefectura urmând să o atace în contencios administrativ.
Revocare sau nu?
În condițiile raportului de nelegalitate de la Prefectură, Primăria ar fi trebui să vină cu un proiect de revocare a hotărârilor, dar municipalitatea a decis să conteste raportul Prefecturii.
„Ținând cont de faptul că hotărârile nu mai pot fi revocate întrucât au creat deja efecte juridice prin încheierea și executarea parțială a contractului și hotărârile nu vizează patrimoniul în accepțiunea analizată de Instituția Prefectului, fiind vorba în speță nu despre concesiunea serviciului public, ci despre un contract de achiziție de servicii publice pentru o perioadă determinată, propunem respingerea cererilor de revocare formulate de Prefectură”, punctează Gheorghe Falcă în proiectul de hotărâre.
În contencios
Ce se va întâmpla dacă se va vota propunerea de respindere a solicitărilor făcute de Prefectură? Ei bine, Instituția Prefectului a precizat că își rezervă dreptul de acționa Primăria în contecios administrativ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!