Galeriile Turnul de Apă au găzduit, vineri seara, lansarea cărții „Război pe Mureș și pe Crișul Alb”, autor Ioan Valentin Tuleu.
Pe post de moderator, profesorul Horia Truță (gazda evenimentului) i-a provocat la discuții despre noua apariție editorială pe cei doi prezentatori – prof. univ. dr. Corneliu Pădurean și dr. Doru Sinaci – și bineînțeles pe semnatarul cărții.
„Ioan Tuleu a recidivat – a răspuns, întrebării adresate, Corneliu Pădurean. Suntem părtaşi la un fragment din istoria naţională. El a vorbit mai mult cu sufletul dar, pornind de aici, a reuşit o realizare ştiinţifică. A scris fără ură şi patimă, prezentând, sistematic, ceea ce s-a petrecut în urmă cu 70 de ani”.
„Este o carte interesantă care trebuie să fie citită – a apreciat Doru Sinaci. S-a scris mult pe această temă dar lucrarea lui Ioan Tuleu are meritul deosebit că acoperă un mare gol: istoria orală”.
Autorul, Ioan Valeriu Tuleu, a început cu mărturisiri: „Am scris o carte despre satul mamei mele. Am scris a doua carte, „Războiul trăit”, tot ca obligaţie, pentru rude. Am scris această carte pentru toţi cei care, într-un fel sau altul, au trăit, cu familiile lor, războiul”. Cum s-a născut „Război pe Mureș și pe Crișul Alb”? „Am cules mărturii – spunea autorul – am stat de vorbă cu veteranii dar m-am documentat şi în bibliotecă… Îmi pare rău că nu am început această lucrare mai devreme… Am vrut să fie o carte de atmosferă, să înţelegem cum au trăit oamenii acolo, în traşee…”
Dialogul a continuat cu participanţii din sală şi s-a finalizat, conform cutumei, cu o şedinţă de autografe.
„Ioan Tuleu reînvie, în carte, personaje anonime, care au trăit războiul” (Corneliu Pădurean)
Citiți principiile noastre de moderare aici!