ARAD. Nu e defel uşor cu reabilitarea fadaţelor impusă de municipalitate iar sărăcia pare a fi marea problemă. Primăria Arad a primit, până acum, doar răspunsurile proprietarilor a patru clădiri istorice degradate, dintr-un total de 57 de notificări transmise de la începutul anului. Conform informaţiilor furnizate de Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, niciunul dintre proprietari nu a transmis un răspuns clar privind decizia pe care a luat-o în legătură cu startul lucrărilor de reabilitare a faţadelor: „S-au primit răspunsuri ambigue. În niciun răspuns nu figurează clar asumarea de către proprietari a respectivei investiţii”. Totuşi, ne informează Primăria, proprietarii mai au puţin timp (circa două săptămâni) până să transmită răspunsul ferm, după care, administraţia va percepe ca răspuns negativ lipsa de acţiune.
Cert este că bulgărele de zăpadă a luat-o deja la vale… Procedura a demarat, mai greoi, în cursul anului trecut. Au fost inventariate toate imobilele din zona istorică a Aradului, au fost întocmite liste, iar la „Prioritate 0” s-au aliniat 57 de clădiri. Toate, aflate într-o stare deplorabilă.
În cursul lunii februarie, Primăria Municipiului Arad a transmis notificări tuturor locatarilor din aceste clădiri. A fost primul pas, care a generat, însă, panică. Am primit, aproape zilnic, telefoane la redacţie cu întrebări care s-au repetat, aproape de fiecare dată. Oamenii care ne-au contactat, majoritatea covârşitoare în etate, şi-au exprimat acelaşi sentiment de disperare, din cauza necunoscutului. „Cât costă? Nu am bani! Nu vreau să îmi pierd casa!”, sunt cel mai des rostite cuvinte la „Telefonul cititorului”.
Cât costă?
Cea mai „ascuţită” durere, privind costurile reabilitării faţadelor, nu poate fi alinată cu un răspuns clar. Asta, deoarece preţul reiese din proiectul tehnic, realizat de un arhitect. Cum fiecare clădire este diferită, are elemente decorative distincte, are suprafaţă construită diferită, iar acoperişul… la fel de diferit faţă de cel al clădirii vecine, nici costurile nu sunt la fel. Ci imposibil de exprimat înainte de o expertiză.
Paşii legali
Ce spune legea? De fapt, pentru a se ajunge la dezideratul de a avea în Arad primul lot de imobile cu faţadele reabilitate trebuie urmaţi paşii: realizarea proiectului tehnic, din care rezultă costurile, obţinerea autorizaţiilor şi avizelor necesare pentru demararea lucrărilor (Primăria şi-a exprimat deschiderea pentru a facilita eliberarea lor în cel mai scut termen posibil), contractarea lucrărilor de la o firmă specializată în construcţii. Proprietarii trebuiau, în urma notificării primite de la Primărie, să se întrunească în şedinţă, să ia decizia dacă fac acest lucru din proprie iniţiativă, în cel mai scurt timp posibil (caz în care urma să se semneze procesul verbal cu acordul proprietarilor şi să fie anexat alături de alte documente solicitate).
Refuzul
Dacă proprietarii nu se înţeleg, dacă nu au bani, dacă nu vor să se ocupe de reabilitarea faţadelor, procedura merge, oricum, mai departe. Dar e dusă de municipalitate. Potrivit Primăriei, în baza legii şi a Hotărârii de Consiliu Local pe această temă, în acest an deja instituţia se va ocupa de demararea procedurilor pentru execuţia lucrărilor. „În acest caz, Primăria face lucrarea. Avem dreptul legal pentru a interveni la tot ce este expus la domeniul public. Adică la faţadă şi la acoperiş”, ne spune Corina Drăghici. Anul acesta se vor executa proiectele tehnice, fiind (aşa cum anunţa primarul Gheorghe Falcă la începutul anului) prevăzuţi bani în buget pentru plata acestora. Anul viitor, urmează să se prevadă bani şi pentru execuţia efectivă a lucrărilor, ne spune Corina Drăghici. Trebuie subliniat că nu este un cadou: banii vor fi recuperaţi în integralitate de la proprietari. „Legea prevede reacuperarea acestor costuri de la proprietari în rate eşalonate pe 5 ani. Acestea vor fi incluse în impozitul local”, precizează aceasta.
Exemplul pozitiv
Trebuie subliniat faptul că sunt, în Arad, peste 100 de imobile cu faţade deja reabilitate. Primăria a premiat câteva dintre ele pentru respectul arătat patrimoniului construit al Aradului. În plus, proprietarul clădirii din spatele Teatrului, mistuită de un incendiu anul trecut, a demarat reabilitarea înainte de a primi notificarea de la Primărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!