O problemă dureroasă pentru viaţa culturală a Aradului a fost adusă în atenţie publică la finalul şedinţei ordinare a CLM din luna august. A pus-o pe tapet consilierul local municipal USR, Ovidiu Toma: „Aş dori să aduc în discuţie, la solicitarea actorilor, starea Teatrului de Marionete din Arad – un teatru cu un prim spectacol în anul 1951, o sală prin care am trecut cu toţii. Anual, între 15.000 şi 17.000 de copii îi trec pragul. Locaţia necesită o renovare profundă. Am intrat pe pagina Teatrului de Marionete (pagina de facebook-n.r.), sunt undeva la 300 de recenzii de genul <locaţia este un dezastru>, <sala nu a fost renovată de foarte mult timp>, <atmosfera e foarte rece, păcat>, <spectacole frumoase, dar sala este un dezastru, nu a mai fost renovată de minimum 30-40 de ani, miroase a igrasie, bătaie de joc, se degradează constant şi nimeni nu face nimic>. Şi astea sunt doar de la cei care şi-au făcut puţin timp să lase o recenzie, dar impresia e generală. Pentru a detalia gravitatea situaţiei, într-o după-amiază de primăvară, după o furtună, a căzut o bucată de tavan în hol… Ştiţi cumva când se va renova Teatrul de Marionete? O renovare care să-i dea un aspect plăcut, primitor…”
Finanţări. Prioritizări
A răspuns imediat primarul Călin Bibarţ: „Cunoaştem foarte bine situaţia. Noi am dorit să obţinem o finanţare pe PNRR care, din păcate, nu a fost obţinută. Pe PNRR, documentaţiile erau mult mai simple, adică nu trebuia să ai – ca şi pe POR – până la PT (proiect tehnic-n.r.). Nu s-au ajuns banii pe PNRR şi nu ne-au mai dat. Şi atunci am trecut la întocmirea documentaţiilor, acum suntem la faza începerii DALI (documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie-n.r.). Terminăm DALI şi o să ajungem la PT dacă e cazul. Şi atunci: dacă avem finanţare prin POR, vom depune pe POR; dacă vor exista alte finanţări, oricare din ele e binevenită; dacă nu vom avea finanţări, nu ne rămâne decât să facem din bugetul nostru. Dar, indiferent pe care din aceste variante se merge, în momentul de faţă ai nevoie de documentaţie completă, la care se lucrează acum. Asta e situaţia, o ştim. Problema este că noi mai avem, după cum ştiţi, un proiect destul de amplu pentru interiorul Teatrului mare şi atunci banii care sunt în momentul de faţă disponibili pe Axă la POR nu ajung să terminăm interiorul la Teatru – cât ni-i pot da cei de la POR. Deci dacă azi am vrea, ar trebui să renunţăm la Teatru – dacă vorbim de bani europeni, ce există în momentul de faţă, să spunem, pe masă la ADR Vest – şi să facem Teatrul de Marionete. Dar, oricum, Teatrul de Marionete nu e cu toată documentaţia completă. Aşa că, revin: finalizăm documentaţia şi dacă există vreo posibilitate de finanţare exclusiv în afara bugetului nostru, evident că ne bucurăm şi mergem; dacă nu există, vom face din buget. Pentru că în paralel, pe o altă Axă ce există în momentul de faţă pentru bani europeni, încercăm să obţinem pentru mARTA – care este într-o stare de degradare mult mai accentuată decât Teatrul de Marionete. Şi atunci toate sunt din domeniul culturii şi nu ni se dau… aşa… sume fără număr pe acest domeniu. Încercăm să echilibrăm. Deci, practic, avem proiect şi vom lua bani pentru Teatru – că e cel mai vechi proiect care aşteaptă; avem în derulare, să vedem cât obţinem, pentru mARTA; şi lucrăm la documentaţiile pentru Marionete. Nu e uitată niciuna din aceste clădiri.”
Pe când?
Ovidiu Toma a insistat asupra unui termen: „Ca sumar, anul acesta, estimat, anul viitor?” – a întrebat alesul USR. Primarul a răspuns: „Anul viitor vom avea documentaţia completă. La momentul respectiv, vedem dacă găsim vreo finanţare sau încercăm din bugetul nostru. Atunci vom şti şi sumele estimative în urma devizului, cam la cât s-ar ajunge.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!