Programul de reabilitare termică a blocurilor se stinge, încet, chiar înainte ca lucrările la măcar un bloc din cele peste 250 din Arad înscrise în program să fie finalizate. Lansat de Guvern cu câţiva ani în urmă, la solicitarea UE (pentru a ne alinia tendinţei europene de reducere a pierderilor din domeniul energetic), programul a fost primit cu braţele deschise şi de arădeni. Populaţia de la blocuri trebuia să contribuie cu doar 20% din costurile reabilitării. Ordonanţa de Guvern 69/30.06.2010 a modificat, însă, acum legislaţia, iar proprietarilor li se oferă doar… posibilitatea de a lua credite garantate de stat.
„Executivul nu va mai participa cu cota de 50% din valoarea reabilitării iar autorităţile administraţiei publice locale pot finanţa din sursele sale 30% din valoarea costului reabilitării. Deci primăriile nu vor mai fi obligate să finanţeze lucrările, acestea fiind opţionale, în funcţie de resursele sale”, ne-a declarat Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA. Mai mult decât atât, pe viitor, Asociaţiile de Proprietari îşi vor plăti expertiza tehnică, certificatul de performanţă energetică şi auditul energetic, documentaţia pentru autorizarea lucrărilor de intervenţie, proiectul tehnic şi bineînţeles execuţia integrală a lucrării.
În acest an, vor beneficia de cofinanţare de la Bucureşti (prima şi ultima, se pare, oferită Aradului) 17 blocuri, adică o mică parte din cele care erau înscrise în programul de reabilitare energetică pe 2009!
Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad critică prevederile O.U.G. 69/30.06.2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală. „Iniţial ne-am bucurat, crezând că actul normativ va elimina din birocraţia excesivă manifestată pe parcursul derulării tuturor fazelor acestui program şi că asociaţiile de proprietari vor ajunge mai rapid la lucrările de execuţie a reabilitării. Nu era suficientă bătaia de joc a autorităţilor publice locale faţă de asociaţiile înscrise în program, căci iată guvernul actual dă lovitura de graţie doritorilor de reabilitare, retrăgându-şi cotele de participare”, ne-a declarat Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA.
Ultimul (şi primul) tren – 17 blocuri!
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, în acest an vor începe lucrările efective (asta şi în funcţie de cum se desfăşoară licitaţiile pentru lucrări) pentru 17 (!) blocuri. Deşi în programul pe anul trecut au fost înscrise 43 de blocuri, doar pentru 17 s-au primit bani de la Ministerul Dezvoltării (cota de 50%). Bucureştiul a alocat 4 milioane lei. Primăria a cofinanţat lucrările cu 5 milioane lei. Cât despre cele 58 de blocuri incluse în programul pe anul 2010, Consiliul Local a alocat 980.000 lei pentru studiile necesare. Momentul în care vor continua lucrările nu este cunoscut. În prezent se aşteaptă, ne informează Primăria Arad, publicarea normelor metodologice pentru Ordonanţa care taie speranţele locatarilor de la blocuri. În municipiu, locatarii din 252 de blocuri stau pe listele de aşteptare ale programului.
Scutiţi de dobândă
Potrivit noii legislaţii, „asociaţiile vor putea să contracteze credite cu garanţia statului, pe o perioada de 5 ani. Guvernul va plăti integral dobânda şi va fi garant. Toate procedurile vor fi desfăşurate de asociaţia de proprietari. Hotărârea de realizare a reabilitării se va lua cu votul a minimum 90% din membrii asociaţiei”, ne-a informat Vasile Arion.
Solicitare
ULALA solicită „autorităţilor locale să intervină la M.D.R.L. pentru asigurarea fondurilor necesare reabilitării tuturor celor 58 de blocuri care au fost aprobate prin H.C.L.M. 62/2009”.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!