Ploua în bloc, în casa scării, în bucătării, în băi, în dormitoare, pe firele de curent. Vă sună cunoscut? Veți spune că repetăm materialele. Că am epuziat criticile și revenim la cele de ieri, alaltăieri. Nici pomeneală. Problema e aceeași, infiltraţiile, blocul în care plouă e însă unul nou. E exact blocul despre care reprezentanții Primăriei Arad le aminteau locatarilor blocului A33 că le ploua în apartamente și lor, parcă pentru a-i consola! De intervenit, de salvat agoniseala de-o viață a arădenilor, cu altă ocazie, probabil.
Vorbim acum de blocul 42, cel aflat în reabilitare termică, situat peste drum de Consiliul Județean Arad. Un proprietar de apartament de acolo, după ce a citit materialul nostru privind bătaia de joc la care sunt supuși locuitorii blocului din Vlaicu (A33), aflat în plin proces de reabilitare, ne-a trimis poze cu situația blocului 42. Unde, exact ca în cazul blocului A33, plouă, din pricina reabilitării!
„Sunt locatar al blocului 42 aflat în jalnică reabilitare, care și-a petrecut noaptea scoțând apa din proaspătul renovat apartament! Având în vedere amatorismul celor implicați în acest proces de reabilitare vă invit să vizitați blocul 42! Este incredibil cât de prost s-a lucrat și se lucrează și așteptăm toamna-iarna! Ce ne așteptă oare?!?! Constructorul, de exemplu, sâmbătă a lucrat cu doi oameni….de la prima la a doua inundare a trecut 3…4 zile, dând asigurări că nu se repetă….însă azi-noapte a fost de 5 ori mai rău”, ne spune Bogdan Hanciuţa, locatar al blocului inundat tocmai din pricina reabilitării.
Imaginile vorbesc de la sine şi sunt dureroase: arădeni obligaţi să stea cu ligheane în casă, pentru ca apa care vine din acoperişul lăsat de izbelişte să se adune acolo şi să nu ajungă şi la vecini. Cât de disperată e situația în blocul care ar trebui să se laude cu o reabilitare ca la carte?
Cu apartamentele inundate
„Lucrarea de reabilitare e de două, trei luni deschisă. Au început reabilitarea de jos în sus, exact invers decât ar fi fost normal. De curând au curățat acoperișul, au dat jos vechiul acoperiș. Joi au turnat beton, joi seara la 10 a venit ploaia. De cel puțin o săptămână, mereu vedeai la meteo că o să vină ploile joi. Pentru cei care fac reabilitarea la noi, acest fapt nu a fost important! Joi noaptea am avut parte de prima tură de inundații. Apa s-a infiltrat și a ajuns în apartamente. Peste tot. Au revenit și au pus stratul bituminos, dar nu au fost acoperite toate suprafețele, așa că sâmbătă, când a plouat torențial, infiltrațiile au fost și mai puternice. Atunci apa mi-a intrat în dormitor, în baie, în bucătărie, care este cea mai afectată, pentru că acolo, astăzi, au început să cadă bucăți din tavan”, ne-a declarat arădeanul care ne-a sesizat drama de la blocul 42.
Lucrare fundamental greșită
Cât de bine a fost executată lucrarea în rest, exceptând acoperișul lăsat la voia sorții de constructor? Atât de bine încât s-a infiltrat apa între peretele exterior al blocului și polistirenul folosit tocmai pentru a izola imobilul! Adică exact lucrarea pentru care a fost plătit constructorul e fundamental greșită!
„Am schimbat termopanele iar acum din cauza polistirenului pus, apa s-a inflitrat pe lângă termopane și curge înăuntru și pe aici”, ne-a mai spus arădeanul.
Doi oameni au fost trimiși de firmă după prima inundație să remedieze situația. După a doua inundație, locuitorii blocului s-au oferit să lucreze cot la cot cu cei doi angajaţi ai firmei pentru a încerca să pună stavilă apei care intra de peste tot în locuinţe. Au contactat responsabilii lucrării şi li s-a promis că dirigintele de şantier, cel care ar fi trebuit să supravegheze îndeaproape lucrarea şi să garanteze pentru ea, va fi prezent luni pe şantier. Până luni după-masă, dirigintele de şantier nu a ajuns la blocul 42.
Primăria constată și tace
Nici Primăria nu a lipsit din decorul dezastrului de la blocul 42. După prima inundaţie, cea de joi seara, locuitorii blocului au contactat Primărie prin telefon iar aceasta a trimis un reprezentant la faţa locului. Angajatul Primăriei Arad a întocmit o notă de constatare pe care, potrivit locatarilor din bloc, constructorul nu a semnat-o. Cam asta a fost tot, în timp ce zi de zi de atunci arădenii domiciliaţi aici se străduiesc să-şi salveze bunurile adunate de o viaţă. După inundaţia de sâmbătă noapte, cea mai rea dintre toate, nu a mai venit nimeni!
„Acum câteva luni mi-am renovat apartamentul! Mă uit acum în casă și nu ştiu dacă să râd sau să plâng de mama focului. Nici măcar nu mai ştiu ce-mi doresc. Pot spune că înţeleg toate, dar ar fi trebuit un dialog măcar între noi, constructor şi primărie”, ne-a declarat arădeanul.
Noi însă nu credem că e nimic de acceptat şi de înțeles. Mai spunem că o lucrare făcută prost pe banii Primăriei, în fapt ai guvernului și ai arădenilor trebuie să poată fi sancționată! Și ea poate fi sancționată de Primărie, nu prin indiferență, ci prin fapte. Prin neacceptarea unor lucrări care distrug viețile și avuţia arădenilor, în numele cărora Municipalitatea face reabilitarea. Pe banii arădenilor. Băgaţi în buzunarele unor firme care încă nu au înţeles că Aradul şi arădenii nu sunt bătaia lor de joc!
Lucrările groazei în Vlaicu și pe bulevard
Cât de gravă e indiferența Primăriei în chestiunea reabilitării blocurilor pe contractul pe care îl are în derulare în contul a aproape 9 milioane de lei?
Iat-o: la blocul A33 încă plouă în locuințele arădenilor, dar de la Primărie nu am primit pe mai departe niciun răspuns oficial, deşi situaţia e aceeaşi de cel puţin trei săptămâni! Nu am aflat nici până astăzi care este poziția oficială a Primăriei Arad față de situația de acolo, deşi am cerut un punct de vedere! La șirul de blocuri aflat în reabilitare la Podgoria, Bulevardul Revoluției nr.26-38, o altă lucrare de groază din Arad, despre care am mai scris, plouă în apartamente. Duminică, pe adresa redacției, am primit acest mesaj de la familia Bene: „De ieri curge apa de ploaie prin tavan și prin instalația electrică în bucătărie și sufragerie. Se poate vedea oricând”. Dar cine să vadă şi cui să îi pese de arădenii cărora constructorii, cu complicitatea Primăriei Arad, le distrug casele?
Nouă blocuri din municipiu, în pericol?
Anul trecut, Primăria Municipiului Arad a atribuit contractul pentru reabilitarea termică a nouă blocuri din oraș, fapt asupra căruia vă informam pe 12 octombrie. Lucrările cuprinse în contractul semnat la începutul lunii octombrie 2020 urmau a fi plătite din fonduri obținute prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Contractul de finanțare a fost semnat în aprilie 2019, iar licitația pentru atribuirea lucrărilor a fost lansată la începutul anului trecut, fiind atribuită în octombrie, spre bucuria celor cuprinşi în proiect. Dar bucuria a fost de scurtă durată, se vede.
Câștigătoare a licitației a fost o firmă din Galșa, Fildo Starcons SRL, care în 2019 a avut un număr mediu de 15 angajați și o cifră de afaceri de 4,4 milioane de lei. Pentru „Lucrări de Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Municipiul Arad (Cererea 1), pe 3 loturi”, firma din Galșa urma să încaseze 8.791.549 lei, mai puțin decât aproximase Primăria Municipiului Arad la început.
Potrivit anunţului de atunci, primul lot făcea referire la blocurile 26-38, de pe Bulevardul Revoluției, iar suma pe care Primăria urma să o plătească pentru izolarea termică a acestuia era de 2.545.915 lei. Cel de-al doilea lot făcea referire la patru blocuri: Bloc 42, de pe Bulevardul Ștefan Augustin Doinaș, Bloc P3, de pe Calea Iuliu Maniu, Bloc 185-186, de pe strada Miorița, respectiv Bloc 216, de pe strada Abrud. Pentru lucrările ce vor fi făcute la aceste patru blocuri, firma din Galșa va încasa la final 3.293.501 lei. Lotul al treilea cuprindea blocurile A 33, de pe strada Stupilor, Bl.5 de pe strada Rodnei, X2, de pe Aleea Tomis, și A1-3, de pe Calea Aurel Vlaicu. Pentru acestea, municipalitatea va plăti până la final 2.952.133 lei.
Din cele nouă blocuri din acest proiect de reabilitate termică, trei au zece etaje, șase au patru etaje, unul are trei, iar unul are cinci etaje. Iar în trei dintre blocuri deja plouă şi locatarii au apartamentele distruse.
Trimite articolul
XOare acolo nu exista presedinte si nici administrator?
-
Pai si ce vrei sa faca aia ? Sa-i bata ? Nici nu-i baga in seama. Le sesizeaza problema, aia spun ca o sa remedieze si gata.
Asa vorbiti de presedinte de asociatie de zici ca ar fi D-zeu pe pamant care taie si spanzura. Nu are nici o putere, tot ce poate face ii sa verifice si sa sesizeze locatarii si organele abilitate. Daca pe abilitate le doare in basca…….-
Vorbesti să nu taci.
La noi la bloc presedintele a intervenit si problema s-a rezolvat rapid când am avut ceva similar acum 7 luni luni de zile cu o firmă de constructii Presedintele are un cuvânt de spus printre altele si la semnarea receptiei lucrării fără de care nu se poate face plata lucrării Citeste legea si apoi comenteză!
PS
Cum adică dacă ”pe abilitate LE DOARE …”
E greu cu gramatica limbii române pt unii…..este?-
El zicea ironic ca: Cum adică dacă ”pe abilitate LE DOARE …”…dar nu toti au capacitatea de a intelege asta.
si presedintele are vreo competenta in controlul calitatii constructilor? cel mai probabil i s-a pus receptia in fata si a semnat-o si voi ati avut noroc de o lucrare buna….nu ca vezi doamne presedintele de bloc decide cand o lucrare e buna sau de mantuiala.
-
esti cam pe lângă subiect
la noi in bloc lucrarea a fost refuzata la plată si uite ca presedintele nu a semnat receptia si ca urmare lucrarea a a fost refăcută in portiunile unde erau probleme. Sigur că tu nu cunosti amănuntele dar dai lectii altora./sau presupui/ Lasă-ne!
-
-
Domnule locatar . La putine blocuri , președinții sunt experți in domeniul construcțiilor . Majoritatea sunt pensionari care nu se pricep la nimica .
-
jignesti jdemii de pensionari
cum iti permiti să spui că citez ” pensionarii nu se pricep la nimica căci fiecare a muncit undeva intr-un anumit domeniu ( muncitori pe santiere sau in fabrica,functionari ingineri profesori economisti ) etcSi daca tot bagi de vina omului de mai sus cred ca ori cine locuieste in blocul reespectiv poate vedea ca pica tencuiala sau ca ploua in hol si lucrarea e de mântuială etc si poate reclama aceste neajunsuri
-
Gresit tinere , pensionarii sunt cei care stiu meserie, ce stiti voi ca meserie se vede in reconditionarea acestui bloc , in refacerea fatadei la liceul Ghiba Birta si in faptul ca astazi daca intrebi de un meserias, respectiv de un strungar, frezor , sudor ,etc. , toata lumea ridica din umeri pentru ca actuala generatie de tineri habar nu are de vre-o meserie !
-
-
Locatare, îți dau lecții de gramatică când vrei dar nu despre asta era vorba.
Aparent ii greu pt tine cu aluziile și ironiile.
Acuma pe subiect îți spun că, dacă firma ii pe craca ei și unsa cu toate alifiile poate președintele să-i sufle.
In Vlaicu la blocul cu 10 etaje, cel reabilitat, mai trebuia de finalizat unele chestii, iar președintele a spus că până nu finalizează rl nu semnează nimic.
Nici până in ziua de azi nu s-au rezolvat și cine crezi că a fost curios de semnătura președintelui !?
Chiar știu despre ce vorbesc.-
Ok si cine a semnat receptia pana la urma?beneficiarul daca nu semneaza lucrarea practic nu a fost realizata!daca a semnat cineva un fals e bun de puscarie!
-
Mike sincer nu stiu. M-am mutat si nu ma mai interesat.
Oricum, reabilitarea nu a fost facuta tocmai ok acolo, pt ca conform proiectului toate balcoanele trebuiau sa fie la fel, dar cei care si le-au inchis in termopan maro sau calitate mai buna fata de ce s-a pus la restul evident au refuzat. Deci din start a fost o neconformitate, iar constructorul s-a chinuit efectiv sa faca poze cu blocul din unghiuri parti in care sa nu iasa ca blocul nu este total uniform reabilitat. Cica avea nevoie de poze pt dosarul pt fondurile europene.
-
-
-
-
Daca receptia se face si totul arată bine iar de plouat nu plouă si nu se infiltreaza apa până să se semneze receptia, pe cine mai dai vina ? Dirigintele de santier raspunde de calitatea lucrarii iar prezedintele si administratorul sunt orezenti doar pt.a constata dacă s-au executat lucrarile contractate nu si calitatea lucrarii !
Ar trebui ca locatarii sa puna mina de la mina si sa faca ei. De ce trebuie sa faca primaria? Nu primaria sta acolo. Toti asteptam sa faca altii, dar hai sa facem si noi.
-
Ar trebui sa nu-ti expui parerea ca este una proasta in cazul acesta.
Dar de ce sa nu o faca cu o parte din bani de la Primarie daca legea le permite ?
Defapt o parte sunt fonduri europene, o parte primaria si o parte locatarii. -
Adica , eu platesc sa-mi fac blocul si tot eu sa platesc greselile lor????Nu mai sunt muncitori care stiu meserie, cei buni au plecat in alte tari, aici au rasarit atotstiutorii si firmele ai angajeaza din lipsa de muncitori….in constructii nu vrea nimeni sa munceasca, toti vor munca de birou si bani nemunciti.Sa traiti bine !
-
Gresit, mai sunt firme serioase cu meseriasi buni in oras, dar lumea alege ieftineala, o firma serioasa cu meseriasi buni va avea si preturi pe masura, dar noi suntem obisnuiti cu ciubucareala. Cate firme de constructii din orasul asta au si ingineri care sa urmareasca muncitorii? ..prea putine…tot romanul stie medicina si constructii
-
-
Daca prostia ar durea, acum te-ai tavali pe jos urland din toti plamani.(pacat ca nu e asa).
Acei locatari impreuna cu UE au platit reabilitarea acelui bloc, iar primaria Arad este cea care a gestionat acele fonduri si a incheiat contracte cu firme pentru realizarea licrarilor. Deci e normal sa se uite la primarie. -
Ai perfecta dreptate
NU este ok
Cei de la bloc plătesc 3 lei pe an impozit
Cei de la casă, de la 500 lei în sus
Si nu vine primăria să te ajute să dai un lavabil etc
La casă trebuie sa îngrijești gazonul din fata casei etc
La bloc, vine primăria etcSi când ninge va certați între voi care să curețe zăpadă..
Niște leneși -
Cetatean esti tare idiot…bine ca primaria face zilele aradului…idiotule
Ia mai lasati pretentiile astea burgheze !! Locatarii sa fie mandri ca stau aproape de consiliul judetean si au ocazia sa vada zilnic pe intai statatorul judetului.In rest,sa faca bine sa taca,si au ce au votat;nu ca pesedistii ar fi fost mai buni,…dar 16 la conducerea unui orasel ca Aradul e prea mult…
Asa-i cand alegi meseriasi care sunt de 3 ori mai ieftini, decat o firma serioasa. Mentalitatea romanului, lasa ca celalalt face mai ifetin, iaca ce se intampla cand alegi ieftineala.
-
firma serioasa….i-a zi tu una…
-
Tehnomaxilar…domus
-
Doua cel putin cunosc…ma refer la firme cu 10-15 angajati, nu la cele de nivelul Tehnodomus. Sunt firme si mici care lucreaza bine si au angajati oameni calificati.
-
„Am schimbat termopanele iar acum din cauza polistirenului pus, apa s-a inflitrat pe lângă termopane și curge înăuntru și pe aici”, serios?renumita firma de termopane, nu stie sa le monteze?scrie mare cu “mindrie”pe prezervativul schelei,noi sintem aia…….necalificatii
DA SA LE FIE CONFISCATE APARTAMENTELE LA ASTIA CARE FAC SCANDAL SI IS NEMULTUMITI
SI SA LE DEA LA CETATENII CARE NU AU UNDE STA DECAT IN CHIRIIE MARE SI EI NU AR COMENTA
Sarantocilor, asa va trebuie daca vreti sa va anvelopati fatadele pe banii tuturor !
Nu aveti si voi o umbrela, un lighean sau un sac da rafie sa puneti in locul in care va ploua !?
Cei din casele vechi de pe centru platesc impozitul marit cu 500%, si voua primaria va face anveloparea moca !? Asta da stat democratic, administratie ,,liberala” si Guvern ,,liberal”, de fapt e discriminare, e dublu standard aplicat de politicieni.
-
Bai omule esti idiot anveloparea o face ue sunt fonduri europene ce drac esti tampit?
-
Bai, politicianul paulei, mai lasa marota cu fonduri europene doar pt. cei care stau in blocurile vechi.
Politicile si fondurile europene sunt concepute din start pt. a evita discriminarile de orice fel.
Agramatule, da un link dintr-o directiva europeana din care sa reiasa ca din fonduri europene se poate renova un bloc vechi dar un imobil vechi, nu.
-
Mafia Falconeti _ Bibart sfideaza in continuare aradenii vazind ca acestia nu ies in strada sa dea scirbele jos
Noi am izolat blocul turn la podgoria cu firma Lukas in anul 2000 si de atunci nu am mai avut nici o problema, arata impecabil. Si acum este pe piata aceasta firma , eu unul am recomandat-o la foarte multa lume in Arad.
Dacă semnează cineva recepția ,normal ar fi sa și răspundă dacă nu corespunde lucrarea.Deci beneficiarii ar trebui sa recupereze banii de la cei ce au semnat.Dar nu cred ca are ce căuta nici la recepție și nici la semnat unul fără studii în domeniu.Este cunoscuta metoda unui prim ministru de a receptiona drumul,metoda paharului cu apa,dacă nu se varsă apa drumul e bun.Cu sarlatanii de ăstea asa ceva nu e recepție.