ARAD. Confederația Patronatul Român și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) Arad intenționează să solicite Guvernului modificarea legislației prin care să nu mai permită ANAF-ului să suspende activitatea firmelor după prima abatere, mai ales dacă aceasta este și minoră. Acuzațiile reprezentanților celor două organizații arădene fac referire la controalele abuzive din ultima perioadă ale inspectorilor fiscali, multe dintre ele sfârșind prin închiderea societăților comerciale pentru abateri minore.
Mihaela Brazi, directorul executiv al CNIPMMR, a exemplificat prin cazul unei ceainării din municipiu care a fost închisă pentru o diferență de casă de 382 de lei, afirmând că o astfel de faptă ar trebui sancționată doar cu amendă.
„Măsura suspendării activității trebuie luată doar după abateri repetate, unde se vede rea-credință din partea agentului economic. Altfel, este un abuz al inspectorilor ANAF, care nu țin cont de istoricul firmei, dacă are taxele plătite la zi, dacă a mai avut abateri. Este un comportament anticonstituțional, o violare a proprietății”, a declarat Mihaela Breaz. În plus, consideră Breaz, închiderea firmelor are și alte efecte negative: reducerea locurilor de muncă, creșterea șomajului și neîncasarea taxelor la buget. „Unei firme închise poți doar să îi execuți bunurile, a căror valoare poate nici nu atinge cuantumul amenzii încasate“, a mai precizat Mihaela Breaz.
Ce solicită arădenii
Cele două organizații cer modificarea OU 91/2014, care modifică OU 28/1999, pentru ca ANAF să nu mai poată decide atât de ușor suspendarea activității operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună și trei luni. Propunerea ce va fi înaintată Guvernului prevede ca un operator economic să aibă cel puțin trei abateri înainte de a se decide suspendarea activității. „Contravenienții nu trebuie tratați ca infractori. Sancțiunile trebuie date pentru a corecta un anumit comportament al agentului economic, nu să-l închidă. Dacă sunt abateri repetate sau fapte grave, e normal să se suspende activitatea, altfel este un abuz. Ajungem ca tot statul să piardă, dacă închide firme. Vor fi trimiși oameni în șomaj și vor fi plătiți de la buget”, a declarat, la rândul său, președintele Confederației Patronatul Român – filiala Arad, Marin Crișan.
De asemenea, cele două organizații susțin că ar fi utilă înființarea în fiecare județ a unui birou de informații și prevenție în cadrul cărora inspectorii ANAF să-i ajute pe agenții economici să interpreteze corect legea.
În vizor, doar firmele mici
Reprezentanții ambelor organizații patronale au acuzat că inspectorii ANAF „nu au curajul să verifice firmele mari, mai ales pe cele străine, ci doar pe cele mici care nu au posibilitatea să se apere prin avocați”.
„Marile companii sunt protejate”, a acuzat Crișan, care a mai cerut ANAF „să nu țintească o muscă cu un tun”, referindu-se la măsuri disproporționate în raport cu „abaterile minore”.
Sabotajul angajaţilor
Pe de altă parte, unul dintre patronii invitați în conferința de presă, a atras atenția că legislația actuală le dă posibilitatea angajaților să-și saboteze patronii dacă au vreo nemulțumire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!