ARAD. Cripto-monedelor sunt o opțiune tot mai atractivă pentru cei care vor să investească sau vor să obțină un profit rapid. În contextul acesta, Banca Națională a României a decis să iasă public cu un comunicat prin care trage semnale de alarmă privind riscurile acestui tip de investiții.
„BNR atrage atenția că, în opinia sa, acestea continuă să reprezinte active speculative, foarte volatile și extrem de riscante, ce au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor. Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar”, se arată în comunicatul BNR.
În plus, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar în prezent au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborate de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor4.
„Reglementările administrate de Banca Națională a României nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale. Instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și de administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și ținând cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale”, mai transmite Banca Națională.
Proiect legislativ
În luna martie Guvernul României a adoptat un proiect de lege care vizează sancţionarea anumitor fapte legate de cripto-monede. Faptele ar putea fi prevăzute în Codul Penal şi ar putea fi sancţionate cu închisoare. Proiectul prevede şi definirea termenului de cripto-monedă. Proiectul de lege este acum în Parlament urmând să fie dezbătut și să urmeze procesul legislativ.
andreea.pintea@informmedia.ro
Trimite articolul
Xnoi oamenii uram bancile dar sustinem cripto-monedele, acest Caritas de care stim cum functioneaza dar nu recunoastem, ca banii din Crypto sa se inmulteasca sa castigi mai mult trebuie investiti, cam cum fac bancile, dar uram bancile si iubim criptomonedele…..si sa nu cumva sa ziceti ceva rau de ele fanilor ca e ca si cum i-ai injura de mama, sau mai rau…..interesant e ca mai niciunul din ei nu au banii sa cumpere, ei iubesc conceptul de imbogatire fara munca.
Se pare ca habar nu aveti despre crypto si prof of work.Dar bine ca sunt bun banii vosti facuti pe nimic.Explicatine voi noua(oamenilor) de ce din 1971 de la nixon nu mai exista bretton wood sistem si fractional reserve la banci.Care banca pe glob mai printeaza bani cu o contra acoperire in aur in ultimi 30 de ani?macar aia de 10% cat era pana in 71.Va zic eu… nici una…. toate monezile sunt acoperite de dolar iar dolarul este acoperit de nimic… de armata si de impunerea puterii…..pentru cei ce nu stiu dolaru mai este numit minciuna lichida…. toti de sus stiu ca e fara valoare ,doar o hartie…. dar il accepta ca asta ii jocu.Sistemul de la Bretton Woods de management monetar a stabilit regulile pentru relațiile comerciale și financiare între Statele Unite, Canada, țările Europei de Vest, Australia și Japonia după Acordul de la Bretton Woods din 1944.
Bretton Woods established a system of payments based on the dollar, which defined all currencies in relation to the dollar, itself convertible into gold, and above all, “as good as gold” for trade. U.S. currency was now effectively the world currency, the standard to which every other currency was pegged.NU MAI MANCATI CACAT PENTRU CASA DEL PAPEL.
-
Pai, daca tot zici ca doalrii sunt minciuna lichida, eu iti propun sa-ti transformi in dolari toate economiile pe care le ai(daca nu ai doar chilotii pe tine) si doneaza-i! Asa vei descoperi si tu pe propria-ti piele cat de fara acoperire sunt dolarii sau “fara de valoare” ! Vei descoperi si ce valoare (de doi bani) au teoriile tale!
Incepe campania de denigrare, bancile incep sa vada morcovu, ca nu te mai pot prosti de bani si nu mai pot sa iti oa comision. E treaba mea ce fac cu banii mei. Nu bancile au recomandat credite in franci elvetieni? Bancile vb ? Hai sictir
Bravo ignorantilor de la BNR.! Am cumparat litecoin, bitcoin, xrp etc in oct anul trecut si bine am facut. Am vandut acum cu un castig de 400,% Sic!