ARAD. Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, prin hotărâre, majorarea la 3.300 de lei a salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reprezentând o creștere de 10% faţă de luna septembrie 2023.
„În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Noua creștere a salariului minim pe economie, precedenta fiind pe 1 ianuarie 2023, este o măsură criticată atât de patronate cât și de micii antreprenori.
„CNIPMMR a avertizat guvernanții că astfel de măsuri, luate în pripă, dezechilibrează grav activitatea sectorului întreprinderile mici și mijlocii. A obliga să crești salariul doar pentru că ai bani la buget arată, de fapt, cât de prost administrator al bugetului este statul. În cadrul discuțiilor pe care le-am tot avut în ultimele luni am solicitat guvernanților să respecte legea 346/2004 a IMM-urilor, în sensul în care orice act normativ se va lua după o analiză a impactului în economie a măsurii respectiv.
Pe de altă parte, nu am auzit nicio măsură de reducere a cheltuielilor bugetare, a restructurării posturilor, a eficientizării activității instituțiilor statului. Din păcate, noi, ca organizație patronală ar trebui să fim mai incisivi cu cei ce ne guvernează, pentru că o fac pe banii noștri. Adică, e o lipsă de unitate între antreprenori. Din 2004 tot vorbim de o grevă fiscală, dar se pare că doar vorbim”, a declarat pentru Jurnal arădean/aradon.ro, Mihaela Breaz – președintele CNIPMMR Arad.
„Praf în ochi”
Referitor la majorarea salariului minim pe economie, Patronatul National Roman, filiala Arad, prin vocea prim-vicepreședintelui Marcel Măinescu, a punctat:
„Această mărire a salariului minim nu este decât praf în ochii oamenilor cu iz electoral care dăunează economiei. În acest moment la un salariu brut de 3000 lei, salariul net pe care îl ia angajatul în mână este de 1898 lei. La mărirea de 3300 salariul net ajunge la 1981 lei. Deductibilitatea de 200 lei, nu se va mai acorda, astfel angajatul ajunge să ia în plus doar 83 lei, restul mergând la bugetul de stat. La aceste sume se mai adaugă și procentul de creștere de la CAM (Contribuție asiguratorie de muncă) care se plătește separat. Din punctul nostru de vedere această măsură nu vine deloc în sprijinul angajatului ci în sprijinul foamei de bani a Guvernului României care nu este în măsură să pună în practică niște reforme adevărate în administrațiile pe care le gestionează. Pe lângă majorările de impozite a mediului de afaceri privat iată i se mai pun în cârcă și alte cheltuieli suplimentare. Guvernul trebuie să aibă în vedere până unde mai poate suporta mediul privat aceste poveri din ce în ce mai substanțiale”.
Pe de altă parte, Măinescu subliniază că majorarea salariului minim va duce și la majorarea punctului de amendă, „iar prin acest mod statul încearcă să colecteze sume suplimentare la bugetul de stat. Asistăm în această perioadă la o creștere masivă de acțiuni ale organelor de stat care se sfârșesc prin amenzi”.
Inflație mai mare?
Mai mult, patronatele spun că practic „mărirea salariului minim pe economie duce de fapt la creșterea mult mai mare a salariilor mari ale bugetarilor, salarii care sunt corelate cu salariul minim pe economie, ele fiind multiplii ai salariului minim. Vedem că de fapt interesul Guvernului nu coincide cu interesul cetățeanului ci este doar pentru o colectare mai mare la bugetul țării În altă ordine de idei, orice mărire de venituri care nu este acoperită în economia reală este generatoare de inflație. Practic această măsură nu face decât să mărească inflația cu mult mai mult decât acea creștere de 80 lei la salariul minim”.
Soluția propusă de PNR
„Ca soluție Patronatul Național Român vine cu varianta de deductibilitate mare a salariilor până în 5000 sau 6000 lei care să genereze un venit suplimentar generos angajaților, iar celor cu salarii mai mari să rămână același nivel de impozitare. Această măsură va putea stimula firmele să plătească un salar acceptabil fără a îi afecta productivitatea”, concluzionează Măinescu.
27,8% muncesc pe salariul minim
Trebuie spus că potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, la nivelul județului nostru 27,8% din totalul contractelor de muncă sunt înregistrate cu salariul minim. Vorbim de 33.531 contracte de muncă cu o valoare de 3.000 de lei și 5.278 de contracte de muncă cu o valoare minimă de 4.000 de lei (salariul minim impus în agricultură și construcții).
Trimite articolul
Xsi?
cine nu poate sa plateaca asemenea lefuri va inchide firma desigur. Sa vedem unde vom ajunge
-
Vinde unul din Mertane
-
Si pe suma pe care o incaseaza pe Merțan, cate luni suportă majorarea de salarii?
Dar dupa aia ce face ?
Mai vinde celalalt Merțan ?
Si cand nu mai are Merțane, vă trimite acasă in șomaj
Iar șomajul vi-l achită …. Ciolacu !!
Abia atunci o sa iți dai seama ca valoarea somajului e una simbolica si nu a mai fost actualizata de vreo 10 – 12 ani.
Ca asta nu vă spune guvernul, domnule angajat care ai aere de proletar ilegalist !
Sa dea D-zeu sa ai parte de șomaj platit pe o perioada maxima acordata de guvern de 9 luni.
Sa ajungi sa iti pară rau după ala care a avut Merțane !!
Guvernul ti-o va da prin …. falci.
Somajul are valoare neta pe lună cat costa o sedintă de sex la un stabiliment din Berlin sau Amsterdam.
Care nu dureaza mai mult de doua ore, ca ți se moaie bateriile !!-
Dumneata te comporti exact ca un #rezist, ai o mânie (de care vrei) similara cu mânia proletară, pe invers… ceea ce e bine e ca știi cât costă ședințele de sex la Amsterdam.
-
-
stimabililor chiar nu aveti simtul ridicolului?
Adica toate beneficiile privilegiatilor nu dauneaza economiei, dar aveti
REACTII DURE cand se dau ceva indexari simbolice unor categorii ca sa nu crape de foame 🙂
Marea problema e ca in Romania ECHITATEA SOCIALA este doar un concept abstract.
Rezultatul? Nu gasiti forta de munca calificata pt. ca, normal, acestia daca au posibiltatea pleaca in zari mai albastre
-
Fugi la PSD si depune-ti formularul de adeziune.
Cu declaratii din astea de coeziune sociala, sigur te fac membru.
Dupa doua trei participari la sedințe si luari de cuvant in plen, categoric te vor promova ca propagandist.
Ai sanse mari sa obtii chiar salariu platit de la organizatia judeteana.
Astfel scapi de foame !
Salariul minim pe economie de la privat plus indemnizatia de la PSD Arad, egal venit indestulator ptr. agitator.
Asa erau si comunistii.
Toți au umblat bine cat a ținut regimul comunist.
Parca ai fi fiul lui tată-tău si nepotul lui bunicu-tău, aia ce erau mari comunisti cu carnet de partid.
Auzi…..
Coeziune sociala !!!
Da’ de unde ai invațat tu despre egalitate i capitalism ?
Stii ca intre noi nu-i egalitate ?
Că tu nu muncesti doua servicii ca mine ?
Si nici nu mergi in week end la munca ca sa fii platit dublu, sa traiesti fara frica ca nu o sa poti plati banca !
Atunci noi nu putem fi egali.
Ca tu ai doar dorinte si pretenții, dar nu pui osul din greu si cu transpiratie.
Iar eu o fac.
Asa ca …. , continua cu propaganda, ai mai multe sanse sa devii unul de ai lor.
privatii sa inteleaga ei nu au nimic statul le da voie sa faca afaceri sa castige niste banii nu pot privatii sa vina sa spuna ca pe banii lor…e o aberatie!statul daca nu iti mai da voie sa faci bani de unde ai banii tai?la fel intr o firma nu ai voie sa scoti bani din firma cand vrei tu pt ca acei bani subt tot ai statului care ti a dat voie sa castigi bani la fel daca ai firma cu datorii statul nu iti mai da voie sa faci firma adica sa ai acces la castigarea banilor asta nu intelege mediul privat !
-
Blabla,
Vasile Goldis are si facultate de inalte stiinte economice?
Datorita prostiei covrigarului de Buzeu, va creste munca la negru si evaziunea fiscala…..boul asta e pus sa distruga PSD-ul!
Sunt majoritatea salariilor de la stat legate de minimul din privat.Dacă creste minimul la privat binenteles acolo, la unii creste în funcție de acesta.De ex.salariul unui parazit nesimțit e de 12 ori minimul,la alții de 8 ori la alții de 20 de ori.Despre majorările acelea nu spune nimeni ca nu sunt bani.Comuniștii se cocoseaza pe salariul minim marindu-și lefurile de x n ori salariul minim.
Nu știu cât de afectat este privatul și cât de tare se apropie de faliment,dar cunosc o mulțime de firme care schimba frecvent angajații care pleacă din cauza salariilor de mizerie.Chiar am lucrat la un astfel de privat care în vreo 5 ani si-a cumpărat câteva locuințe,vacante exotice,etc. în condițiile în care avea 2 angajați pe care ii cocoșat cu munca.Deci n-as crede ca întra în faliment sau ca sunt de plâns ca se mărește salariul minim cu 2 bai…
-
Ai punctat decent.Am avut-o afacere cu un angajat , pe salariul maxim , din încadrarea lui . Premii lunare , de performanță + premii de sărbători (Paște, Sf. Mărie, Crăciun , Anul Nou , ziua lui de naștere )Chiar primea ce merita și știa să aprecieze . Mulți antreprenori nu înțeleg acest lucru! Pe principiul:Sever , dar drept și împarte cu dreaptă măsură . Amândoi am fost in câștig !
-
Ai avut afacere tare frate….
-
Si pe suma pe care o incaseaza pe Merțan, cate luni suportă majorarea de salarii?
Dar dupa aia ce face ?
Mai vinde celalalt Merțan ?
Si cand nu mai are Merțane, vă trimite acasă in șomaj
Iar șomajul vi-l achită …. Ciolacu !!
Abia atunci o sa iți dai seama ca valoarea somajului e una simbolica si nu a mai fost actualizata de vreo 10 – 12 ani.
Ca asta nu vă spune guvernul, domnule angajat care ai aere de proletar ilegalist !
Sa dea D-zeu sa ai parte de șomaj platit pe o perioada maxima acordata de guvern de 9 luni.
Sa ajungi sa iti pară rau după ala care a avut Merțane !!
Somajul are valoare neta pe lună cat costa o sedintă de sex la un stabiliment din Berlin sau Amsterdam.
Care nu dureaza mai mult de doua ore, ca ți se moaie bateriile !!si s-a terminat !!
Asa de mare antreprenor ai fost ca ai impartit jumi – juma probabil cu angajatul.
Tu cu investitia si angajatul cu castigul egal de pe urma investitiei tale.
La final …. ai avut o afacere !!!
Bravo !
Ai dovedit clar ceea ce in economie se spune ca sa NU FACI !
Sa nu gandesti sentimental in afaceri.
Ca finalul e previzibil de aproape.
Altii gandesc cu mintea in afaceri, iar aceste afaceri rezistă.
Tu trebuie sa fii fericit ca ai facut un angajat multumit.
Probabil azi esti coleg cu el, probabil esti si tu un alt angajat!!
-
Trebuie sa fim multumiti si cu atit cit primim ca marire, E mai bine decit nimic. TRebuie apreciat efortul facut de Guvern ca macar a gasit niste bani si pentru asta in aceste conditii de criza. Stim doar sa injuram ,sa criticam dar nu stim multumi pentru ce avem si ce fac altii pentru noi.
-
Ti-ai masurat vreodata IQ-ul ?
-
ânu iti e RUSINE sa apari pe aici-multumit?esti bogat,castigi bn fata de noi-prostimea?poti trai cu 2 mii jumate in mana?cu n-spe facturi,rate-2 copii-norocosu-le?
-
Pai găurile în buget le-am făcut noi sau guvernele inconpetente și corupte?În cazul asta de ce ar trebui apreciat guvernul care mai pune 2 lei la salariul minim?
Ce nu inteleg toti cei cu educatie financiara 0 este ca maririle astea bruste si fortate ale salariului mimin pe economie nu ajuta pe nimeni, cu atat mai putin pe cei care CRED ca vor primi mai multi bani. Tot ce intelegeti este “huoooo patronii nu vor sa ne dea mai multi bani”. Da, tu ca palmas la Takata sau ce vei primi cu 100 de lei mai mult (sau cat o fi) dar si cel care vinde painea in alimentara va trebui sa primeasca cu 100 de lei mai mult asa ca patronul alimentarii va scumpi painea, Dar si brutarul si soferul care duce painea la alimentara vor trebui sa primeasca acei 100 de lei, deci patronul brutariei va scumpi painea. Asa ca patronul alimentarii va scumpi painea din nou pentru ca nu trebuie sa acopere doar marirea pentru propriul angajat, ci si pentru achizitia painii. Acum ganditi-va ca pt painea aia mai este unul care recolteaza graul, unul care macina pt faina, unul care duce faina la brutarie. Si acum ganditi-va ca pt paine nu e nevoie doar de faina. Si voi nu mancati numai paine. Si pentru aia 100 de lei, patronul ala bulangiu care nu va da voua salariu plateste aproape 200 de lei de fapt. Pana la urma acei 3300 de lei vor valora mai putin decat cei 3000 din momentul de fata. Dar voi aplaudati ca focile ca vrea guvernul sa va dea bani si patronul e zgarcit, ca atat va duce capul.
-
Hai să facem revoluție și să cerem MICȘORAREA SALARIILOR să fie profitul asigurat și pâinea să nu se scumpească.
-
Te referi la patronul alimentării cu carburanți (oare care o fi ăla?) sau la patronul ALIMENTAREI? Înțelegi întrebarea?
-
Omu, oricum cresc prețurile cu sau fara mărirea de 100 de lei.
Nu am văzut preturi care să scadă, odată crescute duse au fost
salarile sunt calculate pentru capitala, acolo putini au minim, ei nu ies din oras sa vada cum o ducem noi, cat poate un privat sa ofere
-
Dar ce ma te ai născut patroni ?
Nu poți pleci acasă sa fi sănătos
Frumos personaj politic….să ii dați fiola!!!
Dragi patroni!
Dacă va este atât de greu sa dați 100 lei în plus la cei pe care ii cocoșați cu munca închideți sau renunțați la o zi de vacanta în dubai sau și mai bine luați niște vietnamezi. Sunt convins ca va iubiți atât de mult angajații ca nu puteți dormi noaptea de grija lor cum sa le dați un bon de masa în plus. De fapt voi nu închideți afacerea ca va e mila de salariați, de familiile lor nenorocite etc. Sunteți mereu pe minus, profitul maxim zero, taxe ioc, dar voi va lafaiti chicotind pe Facebook si laudandu-va cu noile achiziții. Sunteți surprinși ca nu găsiți forță de muncă blamand statul ca din cauza lui pleacă romanii sa muncească afara. Fals sau cel puțin incorect. Pleacă pentru ca voi v-ați propus sa va îmbogățiți rapid, nu aveți răbdarea pregătirea și nici inima de patroni. Vreți totul azi. Timpul și vremurile însă va vor cerne și vor rămâne doar cei care înțeleg ca adevărată bogăție a unui patron sunt salariații. Sigur ca exista și din aceștia și pentru ei jos palaria
-
Tu realizezi ca firmale acot din buzunarul propriu dublu fata de cat primesti tu in mana, nu? Ia sa scada guvernul taxele si vei vedea cum vor creste salariile in mana si nimeni nu se va plange.
In alte tari sunt si 0% taxe pentru salariul minim, adica la noi ai lua in mana vreo 3300 de lei in loc de vreo 1700, iar firma tot aceiasi bani i-ar da.
Bun, ți-ai expus părerea. Și eu adevărat că așa se întâmplă. Ce ai omis este că prețurile sunt unele puțin mai mici, altele la fel, altele chiar mai mari decât de ex in UK și în UE. Salariile în schimb nu. Nu poți să mai mărești preturile nu știu cât, cu mult peste media UE, doar pt că se vrea mărirea salariilor. Asta înseamnă dezvoltarea economică. Când statul evoluează dpdv economic, puterea de cumpărare de facto a cetățeanului creste. Ori tu spui că o creștere salarială se corelează și e urmată mereu de creșterea prețurilor la produse și servicii. Nu așa se întâmplă lucrurile. Dar, pt că există un “dar”, Romania a făcut pe repede înainte un lucru, si anume sa crească preturile la produse de consum cat se poate de mult că să se alinieze la preturile din UE, lăsând salariile în urma și creând o discrepanta uriașă comparativ cu alte state UE. Cine a câștigat din asta? Patronatele prin venituri nete mai mari și statul prin taxe, impozite etc mai mari. Noi că cetățeni nu am avut decât de pierdut din asta, fiind tot mai redus coșul de cumpărături. Norocul nostru e că unele servicii sunt mai ieftine decât în UE. Dar tot pe janta suntem .
la asta nu vati gandit unde va sunt calculele pentru aceste probleme clar nu mai ridicați prețurile la stat trebuie revitalizat munca in care cei de la privat sa foloseasca timpul ca investiti nu sa saraceasca pa cel care lucra la stat???
Infrigement este un termen englezesc care oferă si exprima o acțiune de a oferi ceva la un neajuns.
Asta e România încât cei cu mertanuri sa care si marfa si persoane adică cumpărările ca sa fie utile la brutari si transport persoane
E forțat dar pentru ca si cei de la stat sa lucre in privat ca unele abuzuri si investiti sa nu mai fie nevoie la orice pas ca nu se pot realiza munci.
Scanere si faxuri si investiti sa fie făcute cu angajati care sa fie recunoscuți ca lucra su la privat!!!
DACA TE EI DUPA PRIVATI, NU AR MAI MARII SALATIILE NICIODATA!!! DOAR EI SA CASTIGE, LA SALARIATI SA LE DAI SALARII CAT MAI MICI SI DACA SE POATE SA NU FIE PLATITE LA TIMP!!! NU SE POATE ASA CEVA SA FI CU CEL MAI MIC SALAR DIN UNIUNEA EUROPEANA!!! TE. MIRI APOI, CA PLEACA MUNCITORII IN STRAINATATE!!!
Ce nu intelegeti foarte multi dintre comentacii de p-acilea, e ca doar guvernul profita de pe urma asa zisei majorari. Sa fim seriosi, cine naiba sta pe minim pe economie? asta cu minimum pe economie e doar varianta mascata de a lua si ceva la negru.
revenind, marind minimul pe economie, cresc automat si darile la stat pt cei care stau pe, intr-adevar, minimum pe aconomie. daca e cineva pe bune care ia doar acel minim, majorarea este nesemnificativa pt el, dar mai mare pt stat. Probabil vor fi anumite mariri de preturi, ce oricum se fac dupa ureche, ca nimeni nu sta sa calculeze una alta, in special patronii cu minimul ala.
Asa ca stati linistiti, nu s-au gandit nici la angajati, nici la angajatori, ci doar la cum sa mai faca un ban in plus la buget, care sa il imparta tot lor.
Atenție ITM mai faceți vă rugăm frumos controale la firmele de pază (sunt ff multe )care nu plătesc nici măcar corect salariu minim.