Conform raportărilor făcute de populație pe platforma pusă la dispoziție de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul de luni seara, de la ora 20:46, a fost resimțit și în județele Timiș, Alba, Hunedoara, Cluj, Sălaj, Bihor. „S-a simțit la etajul 9 în Oradea, pe bulevardul Dacia”, „S-a simțit cutremurul și în Cluj-Napoca, cartier Bună Ziua, la bloc” sau „S-a simțit în Hunedoara, la etaj superior, dar a fost scurt” sunt doar câteva dintre mărturiile trimise de oameni celor de la institut.
Până acum au fost înregistrate, pe site-ul institutului, peste 1.400 de mesaje din partea oamenilor care au simțit seismul.
„A fost cel mai puternic cutremur pe care eu personal l-am simțit! A fost că o forță, o energie, un suflu puternic care a mișcat parcă într-o parte casa, care a intrat prin casă, pentru 4 secunde (sus la etaj). S-a auzit un zgomot, nu pot explica exact și nici nu pot face o comparație. Jos (unde a fost soțul) s-au mișcat pereții și oglinda, lustra și scaunele. Inițial am crezut că este suflul unei explozii!”, mărturisește o arădeancă, pe site-ul INFP.
„Bloc anii ‘60, etaj 4-ultimul, centrul vechi al orașului, lângă faleza Mureșului. S-au simțit vibrații puternice (și s-au și auzit) în structura blocului pe toată suprafața camerei, în podea. Le-am simțit deși stăteam pe o canapea înalta. Pereții laterali, pe segmentul S-E, ai camerei, păreau că se mișcă, dar fără vibrații. Mobila mai voluminoasă s-a mișcat odată cu pereții. Totul a durat cam 5-6 secunde. Nu a căzut niciun obiect și nu au fost stricăciuni vizibile”, mărturisește un arădean.
De la Zăbrani, un locuitor povestește că a fost „Un cutremur care în debutul lui a transmis vibrații scurte și dese care a creat impresia de… «Ce se aude?» timp de 1,5 secunde, după care prin suprapunere cu aceste vibrații a început o mișcare orizontală destul de amplă și rară, dând impresia unei mișcări de du-te-vino de la Nord la Sud și invers (de exemplu capul stătea pe loc, iar picioarele se mișcau de la stânga la dreapta). Aceste mișcări au avut o durată de circa 2,5 secunde, moment în care am realizat că este cutremur. S-a liniștit și după încă o secundă, un șoc mai mic de final (abia simțit) a marcat sfârșitul. Nu s-a mai mișcat. Așa am simțit acest cutremur”.
Astfel de reacții au fost publicate și din alte localități ale țării. Din Lunca, județul Bihor, un locuitor scrie pe site-ul INFP că „A fost absolut surprinzător, părea că un sfredel gigant tocmai trecea pe sub casă. Am auzit un zgomot puternic și ciudat și în același timp am simțit cum se clatină canapeaua, vitrina tremura, părea că se dărâmă zidul…”, iar un altul, din Cluj-Napoca, a transmis că „Ușile neîncuiate cu cheița de la dulapul din sufragerie, unde mă aflam, au aplaudat între ele, au clănțănit timp de câteva secunde”.
Citește și:
Datele despre cutremur, revizuite. Magnitudinea a fost de 4,9
Locatarii au ieșit din blocuri, în Arad și Lipova, după cutremur
Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, despre cutremurul din Arad
Trimite articolul
XTreaba e gravă faceți ceva de eftinire materiale le de constructiiii
-
Botoxul lui Falca a explodat, s-a imprastiat si a zguduit Aradul.
Să vedeți acuma speculații cu asigurările de ap. sau case….. Urca mizeriile prețurile.
sa-pa-tu-ri….facem Tarisoara asta praf pentru iubirea de straini.
Mai prospecteaza mericaninii dupa gaze si petrol si din judet de frontiera devenim gaura de frontiera.
-
WTF? 🤣🤣🤣 Domnu’ zelea, dumneata ești?