ARAD. Florica Grec, directorul Direcției Județene de Statistică, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă convocate de către prefectul Județului, Toth Csaba, rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor, runda 2021, pentru județul Arad.
Conform informațiilor centralizate și transmise în teritoriu de către Institutul Național de Statistică, populația rezidentă a județului Arad este de 410 mii persoane (410.143 persoane), în scădere cu 20 mii locuitori (20.486 persoane) față de recensământul precedent care a avut loc în octombrie 2011. Majoritatea populației rezidente este de sex feminin – 210 mii, reprezentând 51,4% și trăiește în mediul urban (221 mii, reprezentând 54,1%).
În ultimii zece ani, între cele două recensăminte, majoritatea județelor au scăzut ca dimensiune sub aspectul numărului de locuitori (39 din 42 de județe, inclusiv municipiul București). În aceeași categorie se încadrează și județul nostru. Cea mai importantă scădere a populației se înregistrează în municipiul Arad. Populația municipiului a ajuns la 145.708 persoane în 2021, față de 159.074, cât consemna recensâmântul din 2011. În cifre, municipiul a pierdut 13.996 de locuitori, adică o scădere cu 8,8 procente. Alte orașe pe minus sunt Pecica – de la 12.762 în 2011, la 11.950 în 2021 și Chișineu-Criș – de la 7.987 la 7212 – un minus de 775 de locuitori.
Conform datelor prezentate în conferința de presă, Sebișul este cel mai mic oraș din județ, cu 5.410 locuitori față de 5.979 în 2011. Cel mai mare oraș din județ, conform rezultatelor provizorii ale RPL2021, este Sântana cu 12.460 locuitori.
Localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între cele două recensăminte, sunt orașul Sântana și comuna Vladimirescu cu o populație rezidentă de 12.772 persoane (cu un plus de 2.062 persoane decât în 2011).
Comuna cea mai mică din județ rămâne Șiștarovăț, cu numai 340 locuitori (în scădere față de RPL2011 când s-au recenzat 358 locuitori).
Penticostalii, peste catolici
Structura confesională a fost declarată de 365,6 mii persoane din totalul populației rezidente a județului și arată că 73,1% dintre persoanele care și-au declarat confesiunea sunt ortodocși, 9,2% penticostali, 7,5% romano- catolici, 3,4% – baptiști, iar 6,8% sunt de alte confesiuni. Practic, față de recensământul din 2011, s-a produs o rocadă între cei de confesiune romano-catolică și cei de confesiune penticostală.
Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 368,8 mii persoane, din totalul celor 410,1 mii de persoane care formează populația rezidentă a județului Arad. S-au declarat români 317,7 mii persoane (86,1%), de etnie maghiară – 25.731 de persoane, de etnie romă – 16.747 de persoane, de etnie slovacă – 3.310 de persoane, alte etnii 5.341 de persoane.
Divorțurile, peste 7 la sută
Din populația rezidentă a județului, 46,5% de persoane au starea civilă legală de căsătorit(ă). Sunt căsătoriți 93,8 de mii de bărbați și 96,7 de mii de femei. Nu au fost niciodată căsătorite 40,4% de persoane, din care 86,8 de mii de bărbați şi 79,0 de mii de femei. Persoanele văduve reprezintă 5,5% din totalul populației rezidente a județului, cu discrepanțe pe sexe: 1,9 % din populația masculină, 8,9% din populația feminină).
Persoanele divorțate reprezintă 7,6% din totalul populației rezidente a județului, pe sexe: 7,4% din populația masculină, 7,7% din populația feminină.
Nivelul de educație
Din totalul populației rezidente a județului Arad, 42,7% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 41,6% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 15,7% nivel superior.
„Din punctul de vedere al ponderii populaţiei rezidente cu nivel superior de educație, judeţul Arad se situează pe locul 12 în ierarhia judeţelor in ordine descrescatoare. Structura populației după nivelul de educație absolvit diferă pe cele două sexe. Astfel, 46,3% pe nivel mediu, 38,9% pe nivel scazut și 14,8% pe nivel superior pentru bărbați şi 39,2% pe nivel mediu, 44,2% pe nivel scăzut ţi 16,6% pe nivel superior pentru femei”, spun datele statistice.
Puțini șomeri
Populația activă a județului Arad este de 181,8 de mii de persoane, fiind compusă din 174,4 de mii de persoane ocupate și din 7,4 mii de șomeri.
Populația inactivă cuprinde 228,3 mii persoane din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezentă două cincimi – 42.3%, iar elevii și studenții aproape o treime 31,8%. Din punctul de vedere al ponderii populației ocupate din populaţia rezidentă a județului, Aradul se situează pe locul 8 în ierarhia judeţelor. Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, Aradul se situează pe locul 6 in ierarhia judeţelor cu cei mai puțini șomeri.
Trimite articolul
XLa educație stăm “bine”..… se vede….
Vorba Sf Paul, puţin aluat dospeşte toată plămădeala.
De ce nu ne spune INS-ul, si cifra adevarata a persoanelor care nu s-au recenzat din varii motive?? Se stiu ei, aia care au fugit de recenzor, nu au deschis usa, chit ca au fost amenintati cu amenda! Si asta nu e valabil doar in Arad ci si in marea majoritate a oraselor din Romania! De aceea sunt cifre mai mici rezultate la numaratoarea finala a recensamantului!
-
Era singurul lucru logic pe care puteam sa il facem: am sabotat constient recensamantul pe motiv ca datele romanilor au ajuns la Banca Mondiala. Deci Q.E.D.
Orice om treaz si dotat cu inteligenta trebuia sa faca asta. -
Si de aia nu poti tu dormi ca nu m-am recenzat eu?
Probabil ai treburi mai importante in viata si nu iti dai seama…se mai trezeste cate unul mare moralist ca de astia nu ducem lipsa in tara asta.
Mda mai, era extrem de important in titlu sa se specifice confesiunea care ia amploare decat nivelul de educatie pe care il are judetul.
E f bine ca sunt multe confesiuni religioase si ca penticostalii au multe case de rugaciuni in Arad dar nu inteleg un lucru
de ce a trebuit defrisata o portiune mare de spatiu din paduricea din spatele Consiliului Judetean pt a se ridica o casa de rugaciuni penticostala cand si asa Aradul duce lipsa de spatiu verde. Se putea ridica aceasta biserica ori unde in oras caci spatiu e suficient si in zona centrala si in cartiere, dar nu pe spatiul verde si asa deficitar .Ce s-ar intampla daca si alte confesiuni ar vrea sa isi ridice acolo in padurice cate o casa de rugaciuni /biserica/ ar putea? Numa-ntreb.
-
Asa isi asigura pdl voturile in Arad. Mai un teren, mai o donatie de la primarie si gata, s-a rezolvat.
Nivelul educației se reflectă direct în nivelul job-urilor și al veniturilor, de aceea Aradul nu poate să-și depășească condiția de oraș modest spre sărac, de aceea nu se dezvoltă, de aceea are un nivel cultural scăzut. Și industria horeca e foarte slabă din cauza asta!
Trist, forte trist, până nu punem la punct educația și sistemul de sănătate vor rămâne jos, restul sunt vorbe goale.
Am un vecin din soiul penticostal, nu mai ai nevoie de dusmani daca ti-e vecin unul de asta.
-
:)) mda nu mai ai nevoie nici de caine de paza nici de alarma daca ai un vecin din asta “vigilent”atent la toate detaliile din cartier.