Conform informării privind stadiul desfășurării Recensământului Populației și Locuințelor – Runda 2021 în județul Arad, pe care Direcția Județeană de Statistică Arad a pregătit-o pentru ședința Colegiului Prefectural de luni, 4 iulie, în județ sunt localități care au finalizat deja recenzarea în teren a populației, dar și localități care nu și-au arătat interesul.
Până pe 27 mai s-a putut face autorecenzarea pe site-ul www.recensamantromania.ro, dar și asistată, cu ajutorul unor „recenzori ARA”. Conform informării Direcției Județene de Statistică (DJS), 249.046 de persoane au fost recenzate până pe 27 mai. „În urma desfășurării activității recenzorilor ARA și a activității de autorecenzare a persoanelor fără sprijin recenzor ARA în intervalul 14 martie – 27 mai 2022, la nivelul județului Arad s-a autorecenzat un procent de 60,9% din populația estimată la 01.12.2021, din care 50,69% chestionare completate valid”. Așadar, 10% din chestionarele completate nu au fost validate.
Interviurile față în față pentru recenzarea celor care nu s-au autorecenzat au început pe 31 mai. „La nivelul județului Arad avem un număr de 385 de sectoare, egal cu numărul de recenzori care vor colecta date din teren”, se arată în informarea DJS. Totodată, fiecare unitate administrativ-teritorială are un recenzor coordonator – în total 78, la care se adaugă 19 recenzori șefi în municipiul Arad și orașele județului, precum și un coordonator județean.
68% din populație
„Până la data de 26.06.2022 la nivelul județului Arad a fost recenzat la domiciliu un procent de 35.3 % persoane din total persoane rămase de recenzat în urma etapei de autorecenzare”, menționează cei de la DJS. Astfel, în total, a fost recenzată până acum 68% din populația țintă a județului, ceea ce făcea ca pe 26 iunie, județul nostru să se afle pe locul 16 la nivel național.
Probleme în desfășurare
Recensământul nu este lipsit de probleme, însă. În informarea prezentată Colegiului Prefectural, DJS Arad a prezentat dificultățile pe care le-a întâmpinat. „Reticența persoanelor de a răspunde întrebărilor”, „probleme tehnice ale programului de înregistrare a informațiilor”, „numărul semnificativ de recenzori care renunță la activitate, în special în municipiul Arad” sunt doar câteva dintre dificultățile menționate.
Nu își dau silința
Totodată, cei de la DJS Arad spun că sunt unități administrativ-teritoriale în care recenzorii, recenzorii coordonatori „și în special comisiile locale, conduse de primari”, nu se implică în mod corespunzător în organizarea recensământului. Aceștia dau ca exemplu de bună practică comunele Zerind, Cărand, Chisindia și Pilu, unde „la data de 26.06.2022 au finalizat acțiunea”, recenzând toată populația. La polul opus se află, spun cei de la DJS, comune precum Dezna, Dieci, Felnac, Moneasa, Șilindia sau Șiștarovăț, care „au realizat procent între 2 și 7%” și „se impun măsuri administrative”. Asta în condițiile în care atât recenzorii din Zerind, Cărand, Chisindia și Pilu, cât și cei din Dezna, Dieci, Felnac, Moneasa, Șilindia și Șiștarovăț lucrează în aceleași condiții tehnice.
Riscă amenzi
Recensământul se va încheia, conform calendarului acțiunii, pe 17 iulie. Reamintim faptul că refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 de lei.
Trimite articolul
XDin momentul cum a apărut acest ” sistem ” al recensemântului era clar : ” ultimele ” 20-25 % nu vor fi luați în evidență NICIODATĂ. Statistica va fi completate conf. directivelor de la centru. Este vital să se raporteze peste 20 mil. fiindcă primim mai mulți EURO.