ARAD. Stația de sortare a deșeurilor din municipiul Arad, care a fost inaugurată în 2007, dar care nu a fost funcțională în ultimii aproape trei ani, a fost recepționată miercuri de către Primărie. Aceasta a fost retehnologizată cu o finanţare de 5,6 milioane de lei asigurată din bugetul local.
Primul pas, conştientizarea
Primarul Aradului, Călin Bibarţ, a declarat că odată cu operaţionalizarea staţiei, oraşul are un sistem integrat de management a deşeurilor.
„Stația de sortare este funcțională, dar pentru a fi și eficientă va trebui ca fiecare dintre noi să fim mult mai atenți la modul în care colectăm deșeurile. Noi, administrația locală, Retim ca operator de salubritate menajeră și Recons, în calitate de operator al stației de sortare, ne bazăm pe sprijinul cetățenilor în acest demers al nostru de creștere a gradului de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor reciclabile. În primă fază facem aceste gesturi de a anunța, conștientiza, apoi vom trece la sesizări scrise înaintate celor care nu se conformează. În etapa următoare nu se vor ridica pubele dacă se constată că deșeurile nu au fost selectate corespunzător și doar în ultima fază să se ajungă la amenzi. Este un demers pe care îl facem noi, arădenii, pentru a demonstra că suntem un oraș civilizat și că știm cum trebuie să ne comportăm și în acest domeniu” – a punctat primarul Călin Bibarț.
Promisiune: raportări lunare
În 2019, Garda de Mediu Arad constatase că doar 1,1% din deşeurile colectate de la populaţie şi firme erau reciclate în municipiu, deşi ţinta din acel an era de 45%. Între timp, lucrurile par a se fi îmbunătăţit.
„În acest moment mai puțin de jumătate din ceea ce ar trebui să fie deșeu reciclabil se colectează separat. În plus, chiar și o parte din deșeurile care se colectează separat, sunt contaminate cu multe deșeuri menajere, ceea ce practic face să se piardă o bună parte din aceste deșeuri cu potențial de reciclare foarte mare. Noi ne propunem să acționăm alături de Primărie în acest demers care înseamnă până la urmă normalitate: să facem lucrurile simple, așa cum trebuie! Arădenii știu ce înseamnă colectare separată, iar implicarea lor acum chiar contează. Lunar vom publica rapoarte ca să arătăm de unde am pornit, cum progresăm și ce rezultate am obținut” – a subliniat Dan Pascu, director general al Retim.
Scurt istoric
Staţia de sortare a deşeurilor din municipiul Arad a fost inaugurată în 2007, după o investiţie privată de 1,5 milioane de euro. Din aprilie 2018 nu a mai funcţionat, pentru că expirase contractul cu operatorul privat. Unitatea a fost introdusă în domeniul public al municipiului Arad, dar administraţia locală nu a reuşit să o dea spre operare altui agent economic, ulterior activitatea de sortare a deşeurilor şi staţia fiind atribuite Recons SA, companie din subordinea municipalității.
Colectare selectivă
Vă reamintim că 60% dintre deșeurile pe care le producem pot fi reciclate! Tot ceea ce trebuie să facem este să depozităm deşeurile în locurile special amenajate de unde să fie preluate de către operatorul contractat de municipalitate pentru a fi reciclate.
Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face în containere/pubele personalizate pentru fiecare fracție, respectiv: plastic/metal – galben; hârtie/carton – albastru; sticlă – verde; deșeurile biodegradabile – maro; deșeuri reziduale – negru.
Totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla sunt deșeurile reziduale. Acestea trebuie să ajungă la depozitul conform al FCC Environment și sub nicio formă nu trebuie abandonate la întâmplare pe domeniul public sau pe terenuri virane private!
Sesizări şi reclamaţii
„Dacă identificați nereguli la punctele de colectare a deșeurilor vă rugăm să le sesizați, apelând Dispeceratul Direcției Generale Poliția Locală Arad, la numărul de telefon 0257-939” – ne îndeamnă Primăria Dacă sunt probleme la ridicarea deșeurilor de către operatorul Retim, suntem sfătuiţi să realizăm fotografii sau video și să le trimitem pe site la următoarea aplicație https://retim.ro/sesizari/
Retim rămâne în contact direct cu clienţii săi pe canalele de comunicare online – website www.retim.ro, email contact@retim.ro și pagina oficială de Facebook. De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul 0374-885692, de luni până vineri, între orele 7–19.
Trimite articolul
XBla bla bla
De unde ia un cetatean saci galbeni, verzi, albastri?
Unde arunci ce ai colectat selectiv daca langa blocul tau nu ai tomberon de culoarea potrivita?
Mai aduna retim tot la gramada?
Daca tot ma obliga primaria sa adun separat, macar reuseste si retin sa stranga naibii gunoaiele la timp?
Avem dtație de dortare gunoi reciclabil acum, dar întrebările rămân: ce s-a întâmplat cu banii încasați, aproape trei ani, pentru operațiunea de sortare care nu s-a efectuat? Cine răspunde pentru asta?
-
statie de sortare voiam sa scriu
Nu se compara serviciile facute anterior de Polaris cu cele facute de RETIM sa fie clar. Daca ar fi sa le dau note as da 10 lui Polaris si 5 Retimului
De ce? D -aia !
printre altele si pt ca salariatii Retim lasa mizerie in jurul blocului cand ridica gunoiul pe care il baga in masina la gramada fara sortare, nu ridica ce nu le place. De ex. ambalaje din carton etc.
Normal ar fi ca sa ridice Retimul tot gunoiul si sa il sorteze la ei la firma unde au spatiu suficient si nu in ultimul rand ar face multe locuri de munca in plus
Sortarea pe categorii e neavenita la noi / mai ales la blocuri/pt ca
– sunt convins ca se vor arunca pungi cu resturi amestecate in tomberonul cel mai apropiat de bloc
-unde se vor aseza asemenea recipiente stiind ca trebuie pastrata distanta legala fata de ferestrele locatarilor?
– se vor desfiinta niste locuri de parcare sau cum?
– sa nu mai zic ca e greu de ex. sa ai intr-o garsoniera de bloc de cativa m patrati 3 sau mai multe recipiente diferite in care sa aduni gunoiul pe sortimente
Asa ca…………
-
Sa mai adaugam si faptul ca pe langa serviciile proaste ale Retim au dublat si pretul taxei de salubrizare.
La Polaris 3 persoane taxa trimestriala era in jur de 50 de lei, acum, tot 3 persoane, 32 lei/luna.
1. Cine face profit de pe urma valorificării deșeurilor reciclabile?
Cea mai costisitoare operație în procesul reciclării deșeurilor e sortarea. În cele mai multe țări ”civilizate” firmele investesc în mașini de sortat automate sau mixte.
Așa că în nici un caz nu le voi face eu munca celor care se scaldă în bani din reciclări.
2. Nu voi pune niciodată mâna pe capacul vreunui tomberon jegos.
-
ai perfecta dreptate
-
ala esti tu, care poate ai minim 12 clase,
dar ala care n-are va face toate astea, stai linistit.ai carte, (n)ai parte!