România a implementat cu surle și trâmbițe în acest an sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele reciclabile. Așa se face că, fără prea mari eforturi, statul la coadă a redevenit sport național. Indiferent de ora din zi sau de punctul de colectare ales, nu se poate să nu vezi măcar câțiva arădeni care stau și așteaptă alături de o plasă, două sau un sac toate pline cu PET-uri și sticle. Aparatele de colectare merg și nu prea, ba se blochează, ba nu fac față numărului mare de recipiente pe care trebuie să le „înghită” și tot așa. Și totuși, lună de lună, Aradul se numără printre orașele în care reciclarea se face eficient, cel puțin din perspectiva numărului de ambalaje reciclate.
Dar, totuși, cât ne costă acest sistem? În teorie, orice sticlă, PET sau doză ne costă 50 de bani. Garanția pentru ambalaj se achită direct la casele de marcat în momentul cumpărării. Doar că pentru ca acei 50 de bani să fie recuperați urmează o întreagă epopee. Astfel se face că reciclarea ne costă timp. Zeci de minute pierdute la cozi și mulți nervi. Nu de puține ori, cei care se grăbesc sau pur și simplu nu își permit ca din timpul lor să irosează chiar și o oră așteptând să-și recupereze cei câțiva lei, aleg să renunțe la reciclare. Ambalajele ajung, din nou, la clasicile tomberoane, asta spre bucuria celor care îi pândesc și zi de zi adună amblajele. Da, reciclarea a scos la iveală și o nouă „meserie”, cea de colector de ambalaje. Pentru banii pe care îi pot recupera reciclând ambalajele, cei fără prea multe posibilități colindă orașul în lung și-n lat adunând orice PET, doză sau sticlă.
Pe scurt, reciclarea a început promițător dar s-a transformat într-o corvoadă zilnică. Arădenii care locuiesc la bloc s-au trezit dintr-odată nevoiți să mai depoziteze și ambalajele pe care urmează să le recicleze, ambalaje pe care le-au plătit deja. „Noi, românii, suntem cunoscuți pentru plasa noastră cu plase, ei bine, de acum avem și plasa cu sticle, sau chiar un sac pentru cei care au loc de depozitare mai mare. Avem bunăvoința de a recicla, vrem să susținem sistemul de garație-returnare, dar în condițiile actuale, de foarte multe ori ne este imposibil. La o familie formată din trei sau patru persoane volumul ambalajelor este foarte mare, astfel că trebuie ca unul dintre membrii familiei să își sacrifice timpul și să stea cel puțin o dată pe săptămână la acele cozi infernale. De ce nu s-a găsit o soluție mai eficientă? De ce nu putem returna ambalajele și la micii comercianți? Nouă ne sunt luați banii pentru ambalaj de către orice vânzător, în schimb, pentru recuperarea garanției trebuie să pierdem timp și chiar bani, dacă luăm în calcul și combustibilul până la un punct de colectare care să și funcționeze”, ne-a mărturisit un cititor.
Sancțiui și amenzi
Așadar, problemele sistemului de garanție – returnare nu sunt deloc puține și par să rămână mereu fără rezolvare. Încă de la început, arădenii s-au plâns că nu pot returna amblajele la micii comercianți din cartiere, magazine de unde cumpăraseră în prelabil acele băuturi. Toate aceste probleme sunt confirmare și de autorități, doar în perioada 5 iulie-5 august, Garda Națională de Mediu și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor au efectuat 3.647 de controale și au aplicat comercianților 563 de sancțiuni în valoare de peste 2,7 milioane de lei, la nivel național. Pentru ce s-au primit amenzile? Ei bine, sancțiunile au fost acordate având în vedere că unii retaileri nu au utilizat programul informatic pus la dispoziție de administratorul SGR, RetuRO, pentru a raporta ambalajele, nu au încheiat contracte cu RetuRO în vederea îndeplinirii obligațiilor ce recurg din legislația aplicabilă (HG 1074/2021), nu au organizat puncte de returnare pentru ambalajele SGR, nu au permis exclusiv RetuRO să preia ambalajele de la punctele de returnare, nu s-au înregistrat în baza de date gestionată de RetuRO sau nu au ținut evidența numărului total al produselor în ambalaje SGR comercializate. Rezumând, amenzile au fost date exact pe problemele sesizate de luni de zile și de arădeni. Iar datele oficiale susțin, încă o dată, că situația „din teren” nu este deloc una roz. Așadar, dintre cei aproximativ 80 de mii de comercianți, câți sunt întregistrați în întreaga țară, doar 46 de mii sunt întregistrați în sistemul RetuRO. Deci, aproape jumătate dintre cei care pun în vânzare ambalaje cu garanție nu sunt înregistrați și nu pot colecta amblalajele returnare. În această situație nu este deloc de mirare că punctele de colectare funcționale nu pot face față volumului mult prea mare de ambalaje.
Raportul lunii iulie
Volumul ambalajelor reciclate de arădeni este, chiar și în condițiile acestui sistem deloc perfect, impresionant. Doar în luna iulie a acestui an au fost reciclate 7,27 milioane de ambalaje din plastic, 2,71 milioane ambalaje de metal și 1,8 milioane ambalaje de sticlă. Aceste date clasează Aradul, din nou, în top 10 național, județul nostru fiind unul dintre cele mai active atunci când vine vorba de returnarea ambalajelor cu garanție.
Trimite articolul
XAr trebui să poți returna peturile la orice magazin și să primești contravaloarea lor acolo pe loc
Masura e ok. Si afara sunt cozi la returnare ambalaje, mai ales in week. Problema e ca la noi mai mereu aparatele sunt blocate, mizeria din jurul lor, lipsa tomberoanelor pentru ambalaje respinse, Nu ar strica mai multa atentie pentru acele aparate din partea responsabililor!
-
Măsura este o tâmpenie. Container ar trebui puse la dispoziție de primărie ci nu de firme private. Plus evaziune fiscală la greu.
A la România….Dezorganizare totală.Haos ..Made in România!!!
In afara de reciclarea care e ok pt.mediu,sistemul lasa de dorit.Stau la cozi sa-mi recuperez banul dat,punctele de colectare sunt putine si ineficiente.Ar trebui un centru de reciclare in fiecare cartier cu bonuri utilizabile in toate magazinele.
Măsura este excepțională și trebuie să perseverăm pentru că avem în România munți de pet-uri. Problemele majore la care nu s-a început rezolvarea pe linie de reciclare sunt 2 :
– sticlele, care pe centru nu se colectează in pubele verzi pt. case ci în containere zonale, la care nu merge nimeni cu plasa de sticle goale (bătânii pt. că suntem obosiți de vârstă și tinerii că nu le pasă). Proverb românesc: ” Las’ că merge și așa”…
– hârtia pe care RETIM-ul nu o ridică de la case decât în saci, și doar odată la dpuă săptămâni. Ferească Dumnezeu să îți iei o mobilă, că stai 2 săptămâni, cu frica să nu-ți ridice cartoanele că nu sunt tăiate și împăturite conform instrucțiunilor. Dacă mai și plouă, ude nu le ridică, așa că le mai ții în casă 2 săptămîni să se usuce și să le tai. ( pățit fiind recomand tăierea în stare udă).
Pe linie de colectare aș întreba PRIMARIA și CONSILIUL LOCAL, când aU de gând să forțeze acest RETIM cotropitor, SĂ RIDICE DEȘEURILE NOAPTEA și nu între 6.30 și 8, când mergem la servici și pe străzi ca Renașterii sau Eminescu, stăm făcând mărunt din buze, cîte 10 – 15 minute după camioanele de colectare RETIM, care își fac treaba.
ne-a obligat UE si noi am facut, ca a iesit ceva porcarie e tipic la noi, suntem ca la sosirea lui Carol, fara drumuri si cai ferate, ce reciclare vrei
Umilinta marca UE!
Stai ca un milog la coada sa it i recuperezi bani.
Le adun si la iarna le bag pe foc!
In principiu sunt cozi si Aradul e in top pentru ca un judet sarac in care oamenii nu au bani, in care salariu mediu pe economie e sub media nationala si pentru care 20-30 lei maxim cat poti recupera din zeci de sticle inseamna ceva. Nu e vreun rezultat de care sa fim mandri…
Ce este rau in asta???Sa se adune tot ce este de reciclat…Boierii arunca la gunoi Returo…Problema este ca boschetarii se bat,fac scandal,imprastie gunoiul…..Lasa in urma o mizere crasa,de nedescris…
-
Corect spus. Ecologiști sunt niște idioți. Fac pariu ca containere sunt făcute și distribuite de firme infratite cu Ciolacu si cu Ciucă
Ca orice sistem românesc nici Returo și nici Retimu nu sunt gândite să ajute cetățeanul și mediul ci doar obținere de profit! Așa că mai aveți de așteptat cu privire la un lucru bine făcut! Returo nu are destule puncte de preluare la oraș (mari sau mici) ce să mai vorbim despre mediul rural! Acolo returo câștigă banii gârlă! Magazinele/ birturile sătești dau banii oamenilor și preiau ambalajele, pe care le depozitează și le predă Returo când vor aceștia să vină și primesc banii de la ei cât și când vrea Returo că nu au cu cine să se vorbească să își ceară drepturile! La orașe, punctele de preluare sunt puține, mici și se bloceahză foarte repede, nu există personal dedicat! Deci coadă, nervi, etc…Și tot oamenii sunt de vină că strâng de prin gunoaie ambalaje Returo și merg cu saci uriași să le returneze! Păi nu despre asta e Returo!? Cel puțin declarativ!?