ARAD. Efectele secetei prelungite din acest an se văd cel mai bine în această perioadă, când se face recoltarea culturilor de primăvară. Cifrele arată scăderi şi cu 20%, în cazul unor culturi, cum ar fi porumbul, faţă de anul trecut.
Conform Direcţiei pentru Agricultură Arad, fermierii care au început recoltarea porumbului au raportat producţii medii de şapte tone la hectar, faţă de nouă tone anul tercut. Doar în unele zone ale judeţului, cum sunt Pecica sau Nădlac, au existat producţii similare cu cele din 2019, care ajung la zece tone la hectar. Porumbul este cultivat pe o suprafaţă de 102.000 hectare, iar până miercuri dimineaţă s-a făcut recoltarea de pe 21.000 de hectare.
La floarea-soarelui, cultivată de 36.000 de hectare, recoltarea s-a făcut de pe 28.815 hectare, iar producţia medie este de 2.650 kilograme la hectar, faţă de 3.000 kilograme în toamna anului trecut.
Fermierii arădeni au cultivat şi 7.800 de hectare cu soia, iar de pe 1.730 s-a făcut deja recoltarea, cu o producţie medie de 2.500 kilograme la hectar, faţă de 3.000 kilograme anul trecut.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură, Ioan Martin, spune că lipsa precipitaţiilor din prima parte a anului şi din ultima perioadă a influenţat negativ producţia din această toamnă la culturile amintite. „Există un deficit major de apă în sol, în unele zone ale judeţului, iar asta îngreunează şi derularea lucrărilor de înfiinţare a culturilor de toamnă. Pregătirea solului germinativ se face cu dificultate, utilajele au mai multe treceri pentru a putea mărunţi pământul uscat”, a adăugat Martin.
Până în acest moment, însămânţarea grâului s-a făcut pe 230 de hectare, din cele 90.000 de hectare care ar urma să fie cultivate, iar lucrările ar putea dura până în decembrie.
În cazul altor culturi, producţiile sunt similare cu cele din 2019: 25 tone de cartofi de toamnă la hectar – recoltarea a fost încheiată pe cele 900 de hectare cultivate; 25 tone de tomate la hectar, pe suprafaţa de 2.418 hectare pe care s-a încheiat recoltarea, din 2.916 cultivate în acest an; 5,1 tone de struguri de vin la hectar, pe cele 818 hectare pe care a avut loc recoltarea, din 3.560 cultivate.
Trimite articolul
XDomnilor de la ARADON, de unde luati informatiile aceastea???? Productiile sunt intre 9 si 11 tone la ha, nu mai dezinformati, de ce nu luati interviuri fermierilor, care pot sa va spuna exact ce productie au facut, acest domn Martin nu cred ca stie cum arata porumbul sau daca cum se zice corect pastaie de rapita sau silicva de rapita….doamne fereste
Fraților graul e rasarit,rapita e rasarita , orzul e rasarit, omul asta habar nu are ce vorbeste, dle Martin cand ai fost ultima data pe camp??? Vorbesti doar din auzite la coltul străzii…..