Grâul, orzul, rapiţa şi celelalte culturi înfiinţate în toamnă sunt pe pierdere, chiar dacă recoltele au fost unele bune în această vară. Asta susţin fermierii arădeni, care spun că vina pentru aceste pierderi poate fi atribuită importurilor ilegale de cereale din Ucraina, potrivit Agerpres. Ioan Martin, directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, spune că grâul se vinde în judeţ cu 75 – 80 de bani kilogramul, faţă de 1,5 – 1,6 lei anul trecut, iar orzul se vinde cu 65 de bani, faţă de 1,5 lei anul trecut. Rapiţa se vinde cu 1,8 lei, în timp ce anul trecut se vindea cu 3 – 4 lei. „Explicaţii pentru această înjumătăţire a preţurilor culturilor înfiinţate în toamnă nu suntem noi în măsură să oferim, dar fermierii sunt nevoiţi să vândă chiar şi pe pierdere, pentru că producţia se poate degrada dacă este ţinută pe stoc o perioadă mai îndelungată”, explică Ioan Martin.
Agricultorii pun vina pe seama cerealelor venite din Ucraina, dar şi pe seama statului, care nu intervine pe piaţă pentru a limita achiziţiile din ţara vecină, care sunt ilegale, ţinând cont de faptul că Ucraina nu face parte din Uniunea Europeană. Gheorghe Porubsky, preşedintele Asociaţiei „Ţăranul Nădlăcan”, le-a spus celor de la Agerpres faptul că fiecare hectar de grâu şi orz recoltat înseamnă o pierdere de 1.500 de lei.
„Preţurile foarte mici de pe piaţă ne fac să fim pe pierdere absolută. La grâu, am avut cheltuieli de 5.500 de lei la hectar, iar la o producţie de aproximativ 5.000 de kilograme la hectar pe care o înregistrăm recuperăm doar vreo 4.000 de lei. Cam aceeaşi situaţie este şi la orz. Cu alte cuvinte, la fiecare hectar pierdem 1.500 de lei, în unele cazuri chiar 2.000 de lei”, a declarat Porubsky. Fermierii din asociaţie au avut în acest an circa 2.500 de hectare de grâu şi 250 de orz.
La fel şi Muscă
Un alt nume important din agricultura Aradului şi chiar o voce cunoscută la nivel naţional, fermierul Dimitrie Muscă, spune că anul acesta a reuşit să facă profit doar la rapiţă. „Ca să mai reduc pierderile, folosesc o mare parte din grâu ca furaje la fermele de animale, dar fermierii care nu au animale au pierderi însemnate. Cred că motivul preţurilor foarte mici la cereale are legătură cu faptul că traderii cumpără grâu mai ieftin adus din Ucraina direct din Portul Constanţa, deşi la ora actuală există o interdicţie de vânzare a cerealelor din Ucraina pe teritoriul României”, a spus Muscă. Combinatul Agroindustrial Curtici, pe care îl conduce fermierul, a înfiinţat în toamna anului trecut 2.500 de hectare de grâu.
Şi cifre
Cei de la Agerpres au făcut şi o statistică a culturilor care au fost recoltate în această vară. Potrivit lui Ioan Martin, directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, producţia de grâu se situează la media anuală şi este uşor peste cea de anul trecut, când a fost secetă.
Astfel, în judeţ s-a cultivat grâu pe o suprafaţă de 77.950 de hectare, iar producţia medie este de 5.210 kilograme la hectar. Anul trecut, suprafaţa cultivată a fost de 91.173 de hectare, iar producţia, de 5.150 de kilograme la hectar. În cazul orzului, suprafaţa totală cultivată a fost de 10.050 de hectare, iar producţia medie este de 5.220 de kilograme la hectar. Pentru orzoaica de toamnă, cultivată pe 1.761 de hectare, a fost raportată o producţie medie de 5.070 de kilograme, iar orzoaica de primăvară, cultivată pe 2.000 de hectare, are o producţie de 3.350 de kilograme la hectar.
Rapiţa de ulei a fost cultivată pe 32.714 hectare, iar producţia este de 3.330 de kilograme la hectar.
Trimite articolul
XȘi CÂTE dări a-ți fi plătit???
-
Dr4…
Înainte de a te preocupa fiscalitatea, îți recomand gramatica-
ALTanonim, poti sa evidentiezi greseala gramaticala facuta de Dr4 ? Lumineaza-ne…
-
Ati fi platit…
Am fi platit…
ar fi platit…
gen -
“a-ti” ???
-
-
Verifica cineva dacă nu sunt cereale din zona Cernobîl(radioactive).Dacă sunt de contrabanda,nu cred.
-
Si ce daca sunt? Sunt de la fratii nostrii care ne apara de rusi. Nu crapam daca mancam. Ma rog, nu toti.
-
Fratii cui? Fratii tai ca ai mei nu sunt. Din cauza fratilor lor tai suntem in mare rahat. Iti convine ca statul roman le da 1000 de euro pe luna la copii fratilor tai in timp ce alocatia copiilor nostri e doar praf in ochi?? Dute cu fratii tai atunci!!!!
-
vina pentru aceste pierderi poate fi atribuită importurilor ilegale de cereale din Ucraina, importuri ilegale? cum e posibil? in ce tara traim,de ce nu sint luati la intrebari cei pe care ii platim sa pazeasca ca sa nu se intimple
Acest tip de fermieri sunt adevărați magicieni: în fiecare an lucrează in pierdere și totuși au bani mulți să o ia de la capăt de fiecare dată.
La cât se plâng, au ajuns ca Niculaita Minciună.
-
Exact. Ei viseaza inca la preturile de anul trecut din vara, cand o luase razna totul. Multi au cumparat pe capete atunci si acum vand in pierdere. Nu le plangeti de vina, sunt pe plus anul acesta si sunt sunt pe plus bine.
-
Stai sa vezi ca ei nu spun ce fac cu producția….vinde proștilor gogoașa ca 80 bani kg dar ca el procesează și vinde 300 grame de pâine cu 7 lei nu mai spune sau un kg de mici cu 40 lei….
-
Lucreaza pe minus pana ajung sa vanda austriecilor, italienilor si altor grupuri straine pline de bani. Terenul in jud Arad se vinde cu 10.000 – 12.0000 euro pe hectar, la 25% comparativ cu Germania, Austria sau Italia. In ritmul asta fermierii locali sunt scosi din toata povestea si ajungem sclavi pe terenurile parintilor si bunicilor.
Stimate Aradon, la advertorialul ,, Nicolae Ciucă: „Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului!”, se merge pe no comment!?!?!. Este cumva ordin de sus sa nu se poată comenta ca deranjează opiniile și părerile??. Ha?.
Nu zic ca nu,dar marea majoritate a fermierilor care lucreaza hectare in ordinul sutelor,se lafaie zilnic in masini de zeci sau sute de mii de euro,cumpara teren cand au ocazia si copiii lor nu prea vad bucataria casei lor ci terasele celor mai scumpe restaurante(daca nu in timpul saptamanii,sambata si duminica sigur sigurat)…si nu-i bai,e munca lor dar cum spunea anonimul,rare ori auzi din gura lor un an in care sa nu se planga de pretul granelor,de recolta,de orice.
-
pai asta i …se plang sa nu i intrebe nimeni ce avere au :)))