Astenia este o stare de oboseală intensă și prelungită care diminuează capacitatea de efort fizic și psihic, însă fără să fie prezentă o relație între cauză și efect, care ar putea fi asociată cu efortul.
De obicei, astenia apare la trecerea dintre anotimpuri, în special în perioada primăverii. Astfel putem numi alimentația din timpul iernii ca fiind unul dintre motivele principale, care creează un mediu prielnic pentru apariția asteniei. Alimentația peste iarnă este mai bogată în lipide, cu un conținut mai ridicat de calorii și mai săracă în ceea ce privește consumul de fructe și legume proaspete, ceea ce duce la acumularea de toxine, la scăderea mineralelor și la scăderea vitaminelor din organism.
Astenia se recunoaște după simptomele frecvente, care nu dispar după repaus, cum ar fi epuizare, lipsă de tonus, scăderea capacității de lucru intelectual, dureri de cap, somnolență, palpitații, nervozitate, agitație, iritabilitate, scăderea atenției, scăderea capacității de memorare, pierderea poftei de mâncare, lipsă de energie, etc.
Pentru a remedia situația, în primul rând este nevoie de reechilibrarea organismului prin aducerea unui aport adecvat de vitamine (în special cele din complexul B și vitamina C) și a unor oligoelemente (în special iod, fier, mangan, seleniu, fosfor și cupru). De asemenea, este importantă expunerea la lumina soarelui, pentru activarea vitaminei D din organism.
Recomandări nutriționale în cazul asteniei
Gyongy Tașcău, nutriționist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, recomandă un regim echilibrat cu trei mese principale și 1-2 gustări pe zi; consumul adecvat de fructe proaspete și de legume crude; îndulcirea smoothie-urilor cu o linguriță de miere, o jumătate de banană sau 2-3 bucăți de curmale fără semințe; la prepararea salatelor este recomandată înlocuirea oțetului cu zeamă de lămâie, care este o sursă bună de vitamina C; consumul de salate, care se pot îmbogăți cu 1-2 linguri de semințe crude, precum semințele de floarea soarelui, semințe de dovleac sau cu 1-2 lingurițe de semințe de in, susan sau semințe de cânepă; pentru o absorbție mai eficientă, aceste semințe se pot măcina înainte de a le adăuga la salate; diversificarea alimentelor și consumul echilibrat de nutrienți; folosirea alternantă a diferitelor tipuri de ulei, cele mai benefice fiind cele presate la rece (ulei de măsline, in, cânepă, dovleac, nuci etc.).
Recomandări generale
Astenia poate fi combătută prin creșterea consumului de legume proaspete (salată verde, urzici, năut, păstârnac, pătrunjel, ardei, varză, nalbă, rubarbă, spanac, conopidă, broccoli), creșterea consumului de fructe, în special a celor cu conținut ridicat de vitamina C (mere, citrice, cătină, măceșe, coacăze, căpșuni, goji, afine, fragi, pepene galben), o cură cu suplimente de vitamine și minerale, ridicarea consumului de lichide (1,5 – 2 litri pe zi – apă, ceaiuri neîndulcite de plante, sucuri proaspete de legume sau de fructe), odihnă (cel puțin șapte ore pe noapte, în cazul adulților), mișcare (mersul pe jos, mersul cu bicicleta, înotul).
Adaptarea unui stil de viață corespunzător, în care se îmbină alimentația corectă, mișcarea în aer liber cu gândirea pozitivă poate reduce semnificativ stresul, simptomele asteniei și poate susține organismul care este atât de expus în această perioadă schimbărilor și factorilor de mediu.
Acest articol are scop de orientare și nu poate înlocui o consultație la specialist. În cazul în care întâmpinați diverse semne, simptome, apelați la un specialist în domeniul medical. De asemenea aceste recomandări nu înlocuiesc medicația prescrisă de medicul dumneavoastră.
Gyöngyi Tașcău
Nutriționist și dietetician – Spitalu Clinic Județean de Urgență Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!