Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) le oferă oamenilor câteva recomandări atunci când cumpără produse alimentare în perioade cu caniculă.
În primul rând, acesta spune că nu ar trebui să cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția.
De asemenea, când cumpărați produse alimentare iar afară sunt temperaturi ridicate:
„Verificați cu atenție data durabilității minimale/data limită de consum a produselor;
Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de deteriorare a calității (produse deshidratate, oxidate etc), de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistența moale-înghețată, ambalaje deformate etc.).
Atunci când cumpărați produse alimentare, acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse.
Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat)”, menționează Paul Anghel.
Directorul ANPC mai spune că perioada cu temperaturi ridicate determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apa de izvor, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora trebuie să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere, întrucât este periculos dacă acestea sunt lăsate în soare.
„Atragem atenția asupra faptului că legumele și fructele, miez de nuca comercializate in vrac în cadrul piețelor, în spații deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată, afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de oxidare, de alterare, ofilirea verdețurilor etc).
Atunci când cumpărați produse alimentare, în special produse alimentare perisabile microbiologic (ex.carne, ouă, produse lactate, produse congelate etc.) acestea trebuie transportate cat mai repede de la magazin la domiciliu, de preferat într-un ambalaj izoterm, pentru a scurta cat mai mult timpul de întrerupere a lanțului frigorific, pentru a fi păstrate în frigider la temperaturile recomandate de producător”, adaugă Paul Anghel.
ANPC va demara în perioada următoare acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică (unități fast- food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării).
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!