ARAD. Primăria Arad a scos la licitație lucrările de amenajare a Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare. O sumă importantă – pentru lucrări la fel de importante de extindere – va fi cheltuită de administrația locală. Totul, cu precizarea că mai mult de jumătate din banii pe care Primăria estimează să îi cheltuiască pe acest obiectiv provin de la bugetul de stat!
Valoarea contractului estimată în primă fază este de 2.210.367,25 lei fără TVA. Potrivit informaţiilor furnizate de Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, „din suma totală prevăzută la licitaţie, 1,4 milioane lei reprezintă bani de la guvern, care au existat de mult în buget, dar s-au tot mutat de la an la an”. O sumă în procent de 8% total este prevăzut pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute: 182.910,90 lei fără TVA.
Execuţia lucrărilor de amenajare a Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare se referă, potrivit documentelor publicate, la mai multe direcţii: Se vor face amenajări pentru protecţia mediului: semănat gazon inclusiv nivelarea, plantat arbuşti şi gard viu, se vor executa alei pietonale, se va face un sistem de iluminat, va fi montată o instalaţie de irigat.
Totodată, firma câştigătoare se va ocupa de amplasare de mobilier urban (cişmea de apă, bănci, coşuri de gunoi, toalete ecologice), iar totodată se va executa, după mulţi ani de discuţii, demolarea cladirilor anexe.
Ofertele sunt aşteptate de Primărie până în data de 07 februarie, iar deschiderea acestora este programată pentru data de 11 februarie.
Parcul Reconcilierii Româno-Ungare a fost inaugurat în 2005, după o investiţie de aproximativ 13 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei, respectiv 10 milioane de lei, provenind de la Guvernul României şi fiind alocată pentru construirea Arcului de Triumf, care simbolizează revoluţia transilvănenilor de la 1848-1849. În parc a fost reinstalată, în 2004, cu un an înainte de inaugurare, Statuia Libertăţii, monument maghiar care a fost ridicat în anul 1880, la comemorarea execuţiei a 13 generali revoluţionari, ucişi la Arad în urma Revoluţiei de la 1848-1849. Monumentul, înalt de 12 metri, fusese demontat în 1924, la ordinul guvernului Ionel I.C. Brătianu şi păstrat în Cetatea Aradului până la reinstalare. Începând din 2005, când a fost finalizat, Parcului Reconcilierii Româno-Ungare a devenit locul în care comunitatea maghiară din judeţ îşi organizează sărbătorile sau îşi comemorează eroii.
CITESTE SI:
Comemorare in Parcul Reconcilierii
Citiți principiile noastre de moderare aici!